Trekking Bersama Anak-anak

Dulu-dulu saya suka pergi trekking.. zaman muda saya banyakla saya habiskan pergi segenap pelusuk didlm negara utk trekking sahaja.

Masa tu muda remaja lagipun… baru 20an..

Perjalanan yang jauh, kengkadang 3 hari pergi.. time tu mudah sangat nak terkena selsema kerana imun badan yang kurang dan terdedah dengah cuaca yg kengkadang hujan seharian.

Kaki yang selalu injured juga amatlah bermasalah jika ingin trekking.. nak2 lagi perjalanan yang berliku.. turun naik gunung bukannya mudah sebenarnya..

Memerlukan azam yang kuat untuk sampai ke puncak

Saya nak cerita sekiranya adalah time tu masa yg ada saya dah kenal shaklee .. hehe harusla saya syorkan :-

B complex
Ostematrix
Vitalea 
AJHT
Vitamin c dan
Performance Drink..

.. 

Pemberi Tenaga Segera dan kekalkan air didlm badan
untuk tenaga segera

tidur yang lebih lena dan bebas kebas2 selepas trekking

imun badan yang kuat sangatlah membantu tubuh kita kekal cergas
menyokong sendi kita terutama lutut dan pergelangan

Keperluan nutrisi kita sepanjang pendakian

Sebabnya insyaAllah minggu ini ingin bertrekking ditempat yang dekat2 sahaja bersama anak2… 

Semoga ianya dapat membantu saya dan anak2 kekal cergas…

Lets explored our rainforest peeps..

Jika ingin order supplemen ini boleh order disini

mamabeauty
-always as traveller- 

Blog For Money

Blog FOR Money

Jika dulu2 menulis blog hanyalah untuk saya simpan sedikit kenangan untuk perjalanan kehidupan, kini dengan blog kita boleh menjana pendapatan juga.
Hujung minggu lepas, saya berpeluang memberi tunjuk ajar dan cara-cara utk membuat blog yg mudah dan cara-cara untuk menjana pendapatan dari blog.
Hanya di dalam komuniti group dibawah bimbingan saya di business shaklee sahaja.. mereka terdiri dari kawan2 yang sudi meluangkan masa dan korbankan masa dengan keluarga utk belajar.
Ohhh PERCUMA sahaja semua ini.. kerana proses pembelajaran didalam group saya adalah semuanya PERCUMA.. Hanya yang merebut peluang sahaja yang dapat ilmu..
untuk belajar tiada istilah anak2 kecil ada ya.. 

 

suasana yang tenang dan juga ibu2 hebat yang sedang belajar membuat blog..

saya percaya dengan 1 to 1 session, keberkesanan dan maklumat yang diterima lebih mudah untuk diterima oleh anak2 buah didalam group saya.
Jika ingin menyertai AV Group dan bermulanya dunia blogging dan menawan sosial media, hanya permulaan RM75 untuk memulakan business ini.. sangat murah dan mudah sebenarnya jika ada kemahuan..

mamabeauty
Leader in AV

 
 

Jika Saya

Semenjak kejadian MH370 saya juga terasa traumanya menaiki kapal terbang.. tidak boleh lari perasaan itu tetap ada..selalu terfikir jikalau sayalah yg menjadi salah seorang penumpangnya??? 

Sebalikya baik kita jangan fikir yang tidak baik kan .. fikir yang baik2 sudah *aminn*
Dan bila kejadian MH17 berlaku saya menjadi lebih sebak lagi… 
Sememangnya mati itu pasti dan Allah tidak akan menundakan ianya walau sesaat pun..
Teringat perjalanan saya ke Brazil tahun lepas bilamana saya menaiki Air France.. trajedi Air France (AF447) dan saya menaiki penerbangan yang sama AF447 ketika itu.. yang terhempas amat menghantui saya sebenarnya.. tetapi sebagai umat Islam kita seharusnya bertawakal dan berserah kepada Allah.. Jika “kun fa ya kun” sudah tersurat.. redha sudah pasti ajal maut kita..
Penemuan hampir 2 tahun kotak hitam.. amatlah trajedi..
Jika kawan2 sekalian yang selalu menaiki penerbangan antarabangsa mahupun domestik, langkah awal ialah seharusnya memiliki insurans perjalanan ya..
Kita tidak tahu dimana jua MATI itu adalah pasti..


Semoga semua penumpang dan anak kapal yg pulang utk bersemadi harini dipermudahkan segala urusan mereka.. – Alfatihah-

MamaBeauty

Terkenang

Walaupun sudah 2 tahun saya beraya bersama keluarga IL.. tetapi tahun ini lebih melankolik pabila setiap kali selepas berbuka my mom will said.. “Alhamdulillah, dapat sehari lagi berpuasa tahun ni”.. mungkin sesetangah orang yang dengar biasa but not for me..

Dengan keadaan abah yang amat uzur.. umur dah cecah 80tahun dan pernah mengalami strok before memang nampak puasa kali ini keadaan beliau sgtla menyedihkan..

with only both of them dirumah berdua sometimes feel heartsick… apalah yang diorng buat, what if and what that’s and so on…

Raya tahun ini juga walaupun out of 8 adik beradik just only 5 of us yang beraya bersama..
Alhamdulillah manage to visit my sister yang sakit di Bangan Dato.. “semoga beliau cepat sembuh”.. during Raya eve she fall sick.. terlalu lama makan ubat hospital katanya for her anemia.. 10 tahun.. n now her buah pinggang dah lemah.. baru2 ni sakit jantung pula n kencing manis yg agak tinggi..

Manage to give her all the supplement utk kawal kencing manis terutamanya GLA, b complex utk her anemia n esp also..

Tak tahu sampai bile gambar dibawah ni will last long… sometimes menanges sendirian miss all those my family..

Semoga mereka semua diberi kesihatan yang berpanjangan .. aminn

  

mamabeauty

mencari jalan Allah-

Cantek Bermula Sejak Bila???

Sangat subjektif kan istilah “Cantik” ini… ada gaks yg kata “its in the eyes of beholder” betul sangatlah tu.. taste memasing kan..
Ada yang kau tengok cantek dimata tapi aku tengok tak canteq pulak.. gitulah..
Tapi bermulanya cantek ini pabila kita sendiri inginkan kecantikan itu berada or senantiasa ada dengan kita. Sebab saya sedari sejak kenal bedak yg share ramai2 adik beradik dan semenjak itulah mulanya nak merasa cantik..
Well dulu2 zaman susah dan adik beradik ramai kan.. so cara tradisional sangatlah membantu.. Nak tau apa yang saya buat sedari umur dlm 13tahun mcm tu..
 dok jenuhla buat bedak sejuk untuk cantikkan wajah.. hehehe…

inilah hasilnya dok simpan lam botol… buh sket daun pandan utk bagi wangi

muka dedulu berjerawat batu camni.. adoiila time ni memang rasa rendah diri sngat2 sampai zaman bujang muka cenggini..

 
 

 berharap lepas pakai bedak sejuk menjelma jadi kulit semulus neelofa kans…
tapi hakikatnya nan ado pun sebab dulu mana ada segala pencuci muka segala.. balik bendang comot mandi gitu jer… pakai pun sabun 4 segi yg warna mcm klorox tu hehe..
and satu lagi punyala nak cantik kan muka pun ni sebab dok tengok kakak sendiri dok tenyeh muka hari2 pakai daun jambu..

ohh dedulu pokok jambu batu ni sebelah umah jer.. so bila nampak yg pucuk2 abes dah kakak ku akan kutip kan.. nak canteqla katakan.. hahaha kelakar sangat..

but yet lepas dah dapat merasa pegang duit sendiri pandaila guna pencuci muka segala n still muka berjerawat hahahaha… hormon badanku memang gini…

sehinggalah lepas kawen dan bersalin baru ok sket… n now sehingga menggunakan Shaklee lagila terasa mudanya *kharrttt thuii sangat kans*..

eh tapi ini dari penggunaan diri saya sendiri… dari cara tradisional zaman kanak2 sehingga sekarang, im feel more confident now keluar tanpa mekap dimuka.. feel fresh sgt2.. alhamdulillah…

so saya hanya konsisten detox dulu, cuci colon saya yg always tersumbat.. lepas tu saya makan b complex, vit c, vit e, esp, collogen dan even vivix..




 untuk pencuci luaran saya guna dari enfuensel juga dari Shaklee.. sgt berbaloi pun ya sebab berbulan baru abes gunanya..

Jadi apa cerita anda dari zaman tok kaduk jika ingin cantik kans… pada saya as long as x ada cela dah ok kot.. tak suka wajah berserabut… tanpa mekap lagila saya suka sebab au natural beauty gitu…

hahah wajah terbaru yg diupload haruslah bercahaya tanpa cela.. giteww… ini bersama anak dara saya yg geng exxo bersama.. *we looks like sisters dunt we??* okes sila muntah..


see ya in our journey kekalkan kecantikan sehingga hari tua..

mencari jalan
 
mamabeauty

 

Peluang Keemasan Untuk Pendapatan Sampingan

 Peluang Yang Datang Harus Jangan Dipandang Remeh

Sering kita terlambat.. terlambat didalam segala-galanya.. sometimes peluang yang ada didepan mata pun kita terlepas pandang…

Ada juga yang tidak mengambil kira peluang yang ada, bagus begitu.. ambil peluang bila berkesempatan.. tetapi harus hati2.. jangan rebut peluang sapu apa sahaja tanpa mengira apa.. kenala berhati-hati… ada yang menipu, ada yg hanya inginkan duit permulaan dan ada juga yg ikut-ikutan.

Sebelum terlibat dengan business shaklee saya hanya jadikan kerja sampingan sebagai hobby yg saya suka buat seperti mekap utk kahwin, tunang dan so on.. Sebab apa?? sebab saya memang sukakan kecantikan.. ingin tampil menarik selalu.. saya gigih ambil cert belajar utk mekap.. ada bagusnya juga sebab sehingga sekarang, saya tidak lagi bersusah payah tuk tampil menarik dimana-mana majlis.. ilmu yg sgt berguna..
sampai satu tahap, saya terasa melankolik pula.. ohhh ini cerita yang peribadi..a tentang diri dan perasaan saya… jadi lama2 saya mcm hilang minat utk mekapkan orang lagi…
lagi satu peluang bila saya selalu travel kesana sini, ada pula yang kirim kain segala.. jadi saya ambil lebih dan jual.. ini pun saya buat secara sambilan.. bila berjalan dan jual pada yg memang tahu taste saya bagaimana.. so far memang ada pembeli cuma.. ini bukan juga minat saya…
Sehinggalah saya bertemu Shaklee…
Tidak pernah lagi saya jumpa suatu business yang menggalakkan distributor utk kuatkan dalaman kita utk menjadi “magnet”… ini yang buat saya tertarik selain daripada PRODUK YANG BAGUS DAN HALAL..
Munkin juga dengan keadaan diri saya yg sememangnya mencari jalan sehingga kini saya masih lagi setia bersama Shaklee insyaAllah..
Pada saya jika ingin memulakan langkah apa juga didlm mlm mestilah bermula dengan PRODUK  apa yg ditawarkan???
Bukan menjual harapan palsu dan tidak tahu hujung pangkal dimana produk tersebut dibuat, dipaternkan ataupaun dibuat segala proses saintifiknya… apa ingredientsya.. HALAL ke tidak??? 
Saya juga bermula dengan sambilan dan tidak mustahil jika saya akan membuatkannya menjadi pendapatan utama saya insyaAllah..
Business yang sgt bagus utk sesiapa yang berminat bermula dengan sambilan tanpa mengusik kerja hakiki jika kita pandai menyusun masa 24jam yang sama.
Hanya RM75 utk menjadi ahli seumur hidup.. MasyaAllah sangat murah dan tidaklah membebankan sehingga ada yang sanggup bergolok bergadai…
Saya sekadar berkongsi rasa sebagai Leader Yang Berwibawa..
JIka Inginkan Konsultasi percuma boleh hubungi saya
019-2511448
Mencari Jalan Allah
Mamabeauty
 
 

Akhirnya Kini Pasti

Memang pasti pabila saya berjaya membuat roti jala yang sekian lama di damba.. haha bunyi memang poyo.. tetapi yg mengenali saya memang tau sekian lama saya buat semua menjadi lempeng saja.. *nanges

Percubaan beberapa kali memang agak tidak menjadi dengan si dobot Balqis lagi mencuba sama.. hehehe tetapi aktiviti petang yg amat mengujakan bersama anak2 dara didapur mencuba buat roti jala..

akhirnya memang pasti.. yg molek2 jer yg saya amik hahaha dasar tanak kalah memang senantiasa ada… nak tunjuk mesti yg comei2 jah.. yg tak comei buat tatapan diri sendiri kekekekkee… ini adalah pinggan utk jiran saya.. see saya berikan yg terbaik sahaja..

roti jalaku yg menggiurkan

kari daging campak2 hehe

 Bukan setakat saya memasak roti jalan untuk makan petang kami tetapi juga teruja dengan begitu banyak yg war2kan di IG betapa sedapnya congo bar.. so marilah mokcik google n cuba… Well utk saya tidak begitu minat kerana semacam brownies pun ada just ini lagi dry kot… tapi anak2 suka jer.. janji diorg happy dpt mencuba resipi baru..


congo bar






Begitulah berlalunya hari minggu saya bersama anak2 dirumah.. selain pergi memenuhi undangan raya dari jiran dan sahabat handai…

Cuma terkesan juga minggu ini bila habis segala semak2 di depan tu saya cuba utk buatkan new garden.. rasa kosong tetiba.. tu yang sibukkan diri… till then bila dah moleh saya share disini ya…

Yang masih ingin mendapatkan supplemen shaklee boleh order di sebelah kanan side bar tu ya.. terima kasih
 

Mencari Jalan

Mamabeauty

 

Karipap dan Roti Jala Pembuka Seleraku

Selain suka memasak saya juga suka berkebun *phuiii, ini tifu*.. saya juga ada beberapa keinginan yang masih lagi tergantung sehingga sekarang..

Dimasa lapang bila stress sikit2 saya suka baking cake.. tak kiralah RV, cup cake or even brownies.. ini so far semua menjadi.. hahaha eksen sket…

tetapi keinginan untuk memasak mcm kuih muih tradisional masih lagi kuat… even sehingga sekarang kisah saya buat karipap “peroi” hahaha ini lawak… masih lagi trauma sebab makan karipap yang saya buat jadi mcm karipap tu sebu…

(agak2 pening dok nak mkn karipap gini??) ni in years 2008 kot.. and that was the last saya buat karipap peroi.. kakakaka
 
Karipap Peroi
 (nampak dok bertapa buruk versi karipap ku??) *nanges sambil hembus ingus*

dan lagi satu kisah saya membuat roti jala.. so far semua jadi lempeng… kah kah kah *gelakkan diri sendiri*

Boleh jer makan roti jalan tu but versi lempeng lah kaedahnya… ohhh kari dia memang sedap cuma kena gelak makan with lempeng..

teringin nak dapat yg comei2 mcm hat ni…


ok itu misi saya ujung minggu ini.. Ka ja.. fighting…



Mamabeauty



 

GLA Stabilkan hormon di Bulan Syawal

 Selamat bertemu kembali selepas seminggu berhari raya bersama sanak saudara.. Tidak terlambat untuk menghulurkan salam kemaafan di bulan Syawal ini.

Promosi raya ialah GLA  Complex.. yang mengandungi minyak borage, minyak bunga matahari dan vitamin E.

Gla bukan untuk golongan wanita sahaja tetapi baik utk kestabilan hormon orang lelaki juga.. jika wanita dengan PMS nya lelaki tidak kurangnya ya..

Hormon yang tidak stabil di usia 40an memungkinkan mood yang swing dan mempercepatkan proses andropos dan menoupos..

Jadi dengan hanya 2 biji setiap malam meniti usia emas dengan lebih bermakna..

jika ingin dapatkan sebotol GLA boleh order disini ya.. ataupun promosi bulan ini beli 6 botol dan percuma 1 bagi ahli.

ORDER GLA DISINI