Short Gateaway

Cuti yang panjang sudah semestinya minggu lepas.. saya maklum ramai yg mengambil kesempatan juga untuk bersama-sama yang tersayang.
Saya juga tidak ketinggalan.. menghadiri ke kenduri di Bagan Dato dan terus ke teluk batik bawa anak2 perempuan saya berehat. My son tiada pula sepanjang cuti kali ini kerana trekking ke Dabong.. how time flies bila memikirkan.. they will have their own activities during school holiday..
Satu yang saya suka perjalanan saya ialah, pemandangan yang indah2 dari sekinchan ke kuala selangor.. sawah padi yang menghijau.. rindu kampung sendiri..
sawah padi menghijau
 
Tetapi si dobot Balqis suka jer.. dapat berendam as usual dan main pantai…
Being kids mudah sangat utk rasa gembira bukan..
Berendam as usual
love pantai

 




si dobot



Bukan berehat sangat pun kerana dengan cuaca yang kering dan panas amatlah tidak selesa bagi saya..

so sekarung juga as usual supplemen yg biasa saya bawa ketika bercuti..

Nutriferon
Vit c
B complex
Vitalea
Lecithin
 AJHT
Ostematrix
 
All in its a short gate away for us..
Jika ingin order boleh click di sini ya..
love always
Mamabeauty
 
 

Bau Badan Ataupun Ketiak Hangit

Saya memang kategori seorang yg suka sngt benda2 yang wangi dan menitikberatkan bau badan saya senantiasa wangi..lebih2 lagi bahagian ketiak..

If balik2 meeting yg terpaksa menapak pun saya rimas dan takut if badan saya berpeluh dan bau busuk.. hahaha sampai tahap mcm tu.. 

disebabkan itu juga saya ada bekalan minyak wangi di dlm hbeg plus di opis jua.. 

Mungkin bagi sesetengah orang tak kisah body odor ni.. ada yg jenis bila berpeluh aduyaiii tengiknya ya amats.. 

Seriusly saya memang jenis tak tahan org yg punya body odor harum semerbak *taik*.. i cant imagine how orang mcm ni boleh hidup ya..

Selain daripada saya suka spray minyak wangi segala.. penjagaan dalaman juga saya titik beratkan.. konsisten makan Alfalfa dan herbalex untuk bersihkan kolon saya.

Kebanyakan bau badan berpunca daripada kolon yang tersumbat ya..
 

Alfalfa terbaik utk hilangkan bau badan

Jadi jangan jadikan alasan bau badan kita yang tidak menyenangkan akan membuatkan orang akan menjauhi kita.

Selain itu jaga pemakanan dan alwayslah mandi dengan kerap utk pastikan bau badan kita selalu wangi dan segar..

Untuk order alfalfa dan herbalex boleh order disini ya..

Always ingin wangi

Mamabeauty
 

Nigela and Me

Jika berkesempatan, tapi paling tak ada kesempatan ialah saya ingin menonton tv..
Rancangan yang saya suka sangat tonton ialah rancangan masakan.. haha walaupun hakikatnya saya tidaklah pandai memasak terutama DESERT ataupun PENCUCI MULUT..
Stress mungkin mikirkan mana nak sukat tepung, sukat segala gula or penaik.. haishhh saya ni suka yang simple2 saja..
campak2 terus jadi… tapi yg saya tonton tu kaedahnya begitu jugak.. campak2 jadi desert yg sangatlah menginzalkan tekak occay..
Nampak tak disitu permainannya???
Haha saya selalu berangan secantik Nigela, pandai masak dan punyai “boobs” yg menggiurkan.. akakakkaka *abaikan angan2 org yg badan bak papan lapis*


Berangan jugalah anak2 saya ada mommy yg kekal canteq bak Nigela.. dan.. dan pandai masak *senyum sampai telinga*..

ok back to realitinya, saya masih belajar… tetapi sukalah cara beliau memasak yg agak bersepah haha and sometimes campak2 part tanpa perlu sukatan.. and taraaaaa makanan yg katanya sedap hingga jilat jari…

ohh selain tu ada gaks yg lelain suka tengok.. but tidak menangkap seperti Nigela..
*kenyang tengok*.. hua hua hua

Mamabeauty

Tersentak Oleh Waktu

Jujurnya masa blog walk tadi terbaca tentang sesuatu yang mengingatkan saya tentang ajal tu tak kira dimana waima baru sesaat kita bersama.. sesaat yang akan datang belum tentu..

Kita semua pernah berbuat silap, terkhilaf.. tersesat dan tersasar dari landasan hidup.. *ini saya*.. bukannya hebat sangat bila difikirkan..

mood winter sonata



Alhamdulillah, saya didlm proses untuk menjadi lebih baik dan istiqamah didalam cara hidup saya dan keluarga..

Sometimes, kematian mengingatkan kita tentang betapa jauhnya kita tersasar.. semoga kita segera bertaubat dan kembali kepadanya..

Ini yang saya rasa, jujurnya bila berterusan buat solat taubat, tahajud and Dhuha perlahan2 saya rasa kerdil, rasa betapa kurangnya saya disisi Allah.. kurang serba serbi..

Memang Allah uji kita bukan sahaja dari segi kesusahan tetapi juga ramai yg kalah dengan ujian kesenangan. 

Ujian kesenangan buat kita lupa diri kita
Ujian kesenangan buat kita lupa pada Allah
Ujian kesenangan buat kita lupa.. hanyut dan terus hanyut..

Alhamdulillah… mungkin sebelum ini hati saya tidak terbuka utk berhijrah.. ya HIJRAH yg besar saya lakukan…

Semoga dipermudahkan perjalanan saya.. aminn

Mamabeauty
-mencari jalan Allah-
contengan jalanan

40an Apakah Yang Merisaukan Anda???

Ramai yang risau bila angka telah menjejak 40an.. menopaus??? kedut sana sini??

Ramai yang jika tidak mengenali saya pasti yg pertama kali jumpa tidak menyangka saya akan berumur 40 tahun depan..

Ramai juga yang teka awal 30an (ini saya tifu) hahaha.. tetapi semua tidak menyangkalah saya memang setua ini kah kah kah..

Memang tiada rahsia saya akan cakap hanya mengambil wuduk (seperti jawapan retis ya).. cuma satu TIPS .. iaitu

KONSISTEN..

Bab konsisten ni satu lagi kena RAJIN.. 

yer yang pasti jika masih tidak tahu saya bermula utk looks younger and always feel younger bermula sejak azali hahaha nampak tak disitu??? jika sendiri pun rasa tua mcm mana orang yg memandang?? Double tua mungkin???

Sedari umur 20an bila dah ada duit sendiri saya bermula dengan

VIt c
Vit e

Umur 30an saya tambah EPO

gitula sampaila saya jatuh cinta dengan supplemen Shaklee.. saya percaya dengan KONSISTEN sekarang set2 canteq kulit wajah saya lebih muda dari bersih dari cela dari dulu..

selamat hari raya hehe
 Jika anda2 semua berasa sudah terlewat untuk memulakannya kerana sudah berumur 30an, ataupun 40an.. pada saya tiada istilah terlewat kerana.. Biarlah umur berapa sekalipun kita still tetap jaga kecantikan kita sehingga umur 80 tahun sekalipun..

JIka ingin konsultasi PERCUMA boleh jer pm saya bebila masa ataupun wassap/line/telegram di 019-2511448.. saya memang teruja bila bercerita bab canteq, menarik dan kau memang debomm..

Jika pemalu sampai tahap persis pakai tudung saji atas kepala boleh jer order disini.. hehe

see ya you ols..

Mamabeauty

Cabaran EXXO dan Memasak

Saya tak tahu anda2 yang sudah punya anak2 macamana naluri keibuan korang..
Tengok orang yang ada anak kecik2 tu, sedikit sebanyak teringin ada anak kecil lagi.. haishhh naluri ibu ginilah.. walaupun saya tahu umur dah 40an.. ada slip disc also before.. so besar kemungkinan tu memang taklah kan…
Jadi baby besar saya yang sorang tu lah yg masih bermanja siang malam, Alhamdulillah Allah masih pinjamkan saya selama 8 tahun ini.. *tears*..

my sweetpie

 Tapi saya ni mudah sangat berasa sunyi bila anak2 tak ada depan mata.. bila anak2 dah membesar.. bila anak2 dah mula tak nak share apa2.. balik rumah masuk bilik, either tengok hp n bercakap bila nak duit or nak makanan tak ada..
Ermmm sumthing missing gitewww.. ker memang ada peringkat anak2 ni masa umur dari baby sampai 12 bolehla nak berkepit with us.. after dah sekolah menengah dah mula diorang have their own friends..
Saya cuba untuk memasuki dunia anak perempuan berusia 15 tahun.. 
Sometimes cuba juga saya menjadi peminat EXXO.. 2NE1 or even peminat GD..

Bayangkan ya saya perlu minat lagu2 Growl, carikan segala merchandise EXXO semata-mata untuk mengambil hati dan dekat dengan mereka..
and lagi best diorng minta mommy ni downloadkan segala lagu2 Korea utk diorg dengar dlm kereta.. hahaha ini best sebab mommy pun bulih belajar menari.. n ketawa bersama.. coz mommy tak pandai menari haishhhh.. dengar diorng ketawakan saya pun dah happy..
Atleast we are in one line.. walaupun kayu.. hentam sajalah lirik dan lenggoknya..



Mommy and Kids

Bagaimana pula saya cuba mendekati anak bujang sorang saya ni???

Disebabkan dia suka sangat dan berminat dengan bidang masakan, jadi mommy pun BERUSAHALAH.. ya berusaha utk mencuba pelbagai resipi..

Or setiap hujung minggu aktiviti bersama anak2 ialah memasak bersama-sama.. hahaha.. ada yang menjadi dan ada juga yang masuk tong sampah..


we looks like friends YO..


 All in tidak mudah sebenarnya utk memasuki dunia mereka..

Atleast, im trying and still going on..

Doa mommy semoga anak2 senantiasa ingat Allah dan berusaha dengan bersungguh didlm apa jua ya.. *arghhh tipikal words*..


Mamabeauty
-contengan jalanan-

Housewife ataupun Wanita Bekerjaya??

Hari2 minggu saya macam biasa sahaja… Fully bertukar menjadi housewife yg tidak henti2 didapur, doing house chores and so on.. Think semua ibu2 yg bekerjaya begini..

Alhamdulillah, semenjak saya didiognos kena “slip disc”.. dapatlah berehat dari melakukan kerja rumah mcm mop lantai, kemas2 n cuci2 toilet.. 

Sometimes kita as mom ni kerja tanpa henti sampai tak memikirkan kesihatan diri kita.. yet Allah beri saya peringatan by sending me some messages thru my slip disc..

Even now alhamdulillah dah sihat.. yet as a mommy yg pentingkan kesihatan sendiri.. “Love yourself” first.. baru kita bulih nak jaga anak2 kita kan.. so teruskan jelah helper yang akan datang setiap minggu tu utk kemas mana yg patut..

Bersyukur dengan segalanya…

And Ahad pulak Baby q merengek kata bosanla mama duk umah jer.. hehe she’s always do merengek part only with me.. Kita berdua ni dah mcm kembar siam pulak.. dimana ada saya disitu ada dia tak boleh berpisah.. even when dia merajuk saya tegur apa2 pun.. kejap jelah after she will come back and hugs me coz rindu saya membebel..

Serta merta memory back to 7 years ago dok terbayang when struggling time.. Ohh how time flies.. now she’s already 8 years old baby besaq..

Ni masa hari Jumaat im not feeling well jadi dok umah pun buhsan kot alone, gi lah amik dia di sekolah agama.. Punyala happy coz mommy amik..

Perasaan tu mcm nak menanges coz sebab si montel ni lah kot saya cuba utk kerja dari rumah intead gi keje everyday..

Biasalah ayat dia yg menusuk jiwa tu

“Kita suka mama ada rumah”
“Mama masak semua sedap”
“Kita suka mcm ni, mama amik kita kat sekolah”

Ohhh anak.. ohhh itu saja our weekends.. bawak diorng kuar mkn2 n balik umah saja..

mamabeauty
-mencari jalan Allah-
 

Shaklee Collogen Powder Kologen Terbaik

Promosi bulan September ialah Shaklee Collogen Powder

Sebelum kita go thru fakta2 tentang SCP ini jom tengok bagaimana penuaan terjadi kepada tubuh badan kita..

Bagaimana penuaan terjadi?

Bila mana kita merasakan perubahan pada wajah, kulit berkedut, uban mula tumbuh, kulit juga menjadi kasar, kering, bentuk badan berubah. Itulah kebiasaan yang selalu orang kaitkan dengan penuaan.

KEMUSNAHAN SEL

Ini adalah salah satu penyebab utama yang mempercepatkan proses penuaan. Sebab apa sel musnah? Sebabnya wujud radikal bebas yang mengganggu sel-sel DNA ini terutamanya. Sebab itu antioksidan yang boleh didapati dari buah buahan, sayuran atau supplement adalah amat penting untuk menghalang radiakl bebas ini.


TULANG DAN SENDI

Bila sudah semakin tua kita boleh merasakan tulang tidak sekuat dulu, sendi-sendi kurang pelincirnya, sakit-sakit badan mula lah datang. Ketumpatan tulang mula berkurang bila seseorang berumur 35 tahun ke atas tambahan lagi wanita yang mengalami menapouse.


KEHILANGAN KOLAGEN

Kolagen umpamakan gam kepada kulit dan sendi-sendi kita. Bila gam ini mula berkurangan, maka kulit akan mengendur dan tidak tegang. Kulit akan kehilangan kelembapan dan menjadi kering.

 KENAPA SAYA SYORKAN SCP DARI SHAKLEE INI????

Ramuan terbaik sahaja

Kologen terbaik dari sumber marine
Kesan pengambilan Shaklee Collagen Powder
 Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
♥ Mengurangkan kekasaran & kekeringan ~ 75%
♥ Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%
♥ Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69%
♥ Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
♥ Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55%
♥ Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
♥ Meningkatkan keserian, tona & warna kulit ~ 50%

♥ Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan ~ 18%

 Saya pengguna setia SCP kerana dengan umur saya 40an sudah semestinya kedut disana sini sudah kelihatan. Tetapi saya cuba perbaiki struktur kulit dengan konsisten berkologen setiap hari..

Results.. wallah.. sungguh puas hati..

Jadi kenapa tidak dapatkan SCP ini dengan setiap hari hanya konsisten sepaket utk diminum..

Jika berminat untuk order boleh order disini.

Mamabeauty



 

    Back To Nature with Kids

    On Sunday manage to bring kids to FRIM.. Ini pertama kali saya pegi FRIM..haha dekat jer tapi since dulu anak2 kecik2 so like nak bawak 3 orang mcm cramp gitu..

    Since now my one and only Balqis sahaja yg consider kids.. hehe the rest of us dah dewasa gitu.. bolehlah..

    love the words tu.. our journey masa gi Tanah Aina

     Sebab dah lama sgt tak trekking mcm a bit sakit kaki plus belakang as usual.. nasib lepas breakfast tu sesiap mkn b complex, vitalea..

    Tenaga penting kot supaya tak semput.. haha walaupun trekking tu sekejap jer..

    Sempat gaks tu tapau bawa air Performance Drink utk perjalanan kami.


    Mommy and happy face Balqis
    camping

     Sebab Balqis sorang saja yg teringin nak mandi manda.. so bukak jugakla khemah comel ni utk dia salin baju..

    All in we just sit there.. tengok2 keindahan alam semulajadi, tengok2 orang yg ramai ya amats.. makan2 bekalan nasi lemak bagai n balik..

    Just spending our quality time together with kids.. thats all.. idokler setiap minggu tengok wayang, main boling or terperuk tengok tv n layan games..

    atleast “back to nature” sekali sekala..

    Ingin dapatkan set utk Trekking tu boleh order disini ya

    mamabeauty