Dunia Blog Back 2002

Saya lebih suka dunia blogging back in 2002.. Time tu best sangat bila baca blog.. Kita dapat merasakan ianya datang dari hati.

Saya juga bermula dunia blog back 2002..masa tu ingat nak tulis semua kejadian didalam hidup saya dan keluarga.. tukar blog dan berhenti or aka tutup blog bila sampai 2008.. tukar blog lagi dan berhenti terus after that.. 

Blog umpama tempat mengadu jua bagi saya, well masa tu tak kenal pun siapa yang datang ke blog kita kans.. mungkin jiran sebelah dan mungkin juga pembaca misteri adalah teman sepejabat ataupun boss sendiri.. 

ermmm…

Ini saja bermula kembali bila start business Shaklee.. 

Memang tak banyak saya share tentang diri didlam blog ini.. Entahlah maybe dah tak telus aka mungkin saya tak ingin berkongsi tentang diri dan keluarga secara terang-terangan. Tak macam dulu, saya memang menjadi diri yang kadang2 gila, kadang2 jadi Mak Hayams hahaha.. Ohh how i miss those days sebenarnya.. Sehingga sekarang saya masih lagi berhubungan dengan kawan-kawan di alam maya.. Alhamdulillah.. dari saling tidak mengenali, kini bila saya kemana-mana InsyaAllah ada kawan-kawan alam maya merata bulih jumpa.

Menyusuri blog lama terasa sangatlah berbeza kehidupan saya sekarang… 

Entah, mungkin saya rindu sesuatu..



Mamabeauty
 

Short And Sweet With Lovely Girlfriends

Bukan mudah sebenarnya nak jumpa kawan2 saya ni.. ini pun ada yang tidak dapat hadir due tu demam dihari yang dijanjikan..
Percaya ke idak ini kali yang ke entah berapa kali nak jumpa hahaha 

Just bertukar2 cerita and updates.. yelah walaupun dekat jer tapi semuanya busy bee sokmo deh.. so catch up stories

with the souvenirs yang sempat diberi kawan2.. thanks to Ina and Hanim

our appertizer..
our main course from Ija’s plate.. hehe
last and not least our happy face semua kenyang..

Maybe we can catch up each other for our next short gateaway together ya girls…

It was nice and sweet together after work..

Mamabeauty

Mood Cuti-cuti Bermula

Sekarang ni musim-musim hujan turun hampir setiap hari plus pagi yg panas terik always buat badan pun kurang sihat esp my angle Balqis..

Mudah sangat dapat selsema.. cepat2 saya beri Nutriferon plus vitamin c dan omega.. itupun selang sehari mula ada tanda2 selsema..

Memang bila diorng dirumah selalu main kucing plus mandi yang agak lama…Jadi mudah sangatlah nak jangkit selsema dan batuk tu..
Another 2 weeks sebelum nak pegi bercuti bersama anak2 again, maklumlah hari2 biasa semua pun busy bee plus Batrisya pun baru habis exam kan.. jadi perancangan nak bercuti tu memang ada. Jadi saya memang pastikan kesihatan diorng ni plus myself tip toplah nak berjalan-jalan.
Sekurang-kurangnya seminggu sebelum tu memang setiap hari kena makan vitamin c setiap hari 2 biji setiap orang plus Nutriferon pun sama.
Why seminggu sebelum ??? Kerana kita tidak tahu if kita pergi negara orang perubahan cuaca yang mendadak selalunya akan memberi impak pada tubuh kita jua. Sama juga jika bercuti didalam negara pun sebenarnya.. bila berjalan seharian, kurang rehat or maybe seharian gi taman tema ke sure akan memberi impak jua.
so jom kita sama-sama jaga kesihatan ya sebelum kemana-mana. Tak nak nanti bila berjalan-jalan ada yang tidak dapat join aktiviti..

Ini yang saya selalu syorkan jika ingin bercuti dan seumpama first aid juga dibawa bersama.

Kedua-dua ni wajib ada sebenarnya didalam setiap rumah..

saya tambah omega, ostematrix dan vitalea dan b complex utk dibawa bersama..

Jadi sudah siapa siaga saya utk mood bercuti-cuti Malaysia kali ini.. Anda bagaimana???

Mamabeauty

Kalsium Yang Bukan Sekadar Kalsium

Okay harini saya kongsi satu lagi supplemen yang ada didalam rangkaian supplemen Shaklee ya.. Kalsium terbaik iaitu Ostematrix.

Saya paling suka juga produk ni sebabnya badan mak2 macam saya ni alwayslah penat, lemau, nak bangun pun malas *aka tutup mata balik bila ari cuti*.. hahaha gitulah tahapnya..

Lagipun bila penat melampau siangnya mcm do house chores yang tak abis-abis tu kan sure malam saya makan 4 biji Ostematrix ni utk tulang/kecergasan dan juga gigi..

Tell you ramai yang jatuh cinta dengan Ostematrix ni aka nama senangnya utk anda semua faham ialah Kalsium.

Selalu kan kita tengok iklan-iklan ditv yang KALSIUM PENTING UTK PERTUMBUHAN TULANG/GIGI.. terutama bila kita masih bayi, ibu-ibu yang mengandung plus yang semakin berumur macam saya ni..

 Lagipun kalsium daripada Shaklee ini bukan sekadar Kalsium sebab ianya mengandungi VIt D iaitu membantu penyerapan yang lebih bagi kalsium.

untuk ibu2 mengandung sangat memerlukan kalsium ya bukan sahaja utk baby tetapi utk diri kita jua.. nanti janganla gigi cepat luruh

 Bayangkan kelebihan sebiji tablet ostematric ini menyamai SATU GELAS SUSU DAN 80 BIJI BADAM… WAH HEBAT SANGAT… sebab tak semua kita suka minum susu yang merupakan sumber kalsium.

Harga pun mampu milik sangat dengan 120 biji ya didalam setiap botol. Saya memang rekomen sangat ostematrix utk warga emas, utk ibu ayah plus utk kesihatan sendi dan lebih2 lagi utk ibu2 yang hamil dan bersalin.

Ingin beli boleh wassap saya ataupun klik2 online sahaja ya jangan segan2 disini.

Mamabeauty

Membaca Membawa KeSuatu Paradigma Yang Berbeza

Semalam while taking my ample time berehat-rehat after half a day from my sister house.. selalunya masa yg ada saya membaca.. ini topik random yang saya suka baca.. bab2 ilmiah, ketuhanan, motivasi plus sejarah Islam ker..

Buku pertama dari penulisan suami isteri ini yang saya baca ialah “Bersyukur Saat Diuji”.. tajuk pun sudah menangkap mata saya untuk terus membaca.
Seringkali kita berfikir “akulah yang paling berat diuji“.. “akulah yang sering menangis dan ditimpa malang“.. Percaya saya, selepas membaca cerita2 didalam buku ini kita akan berfikir betapa “Bertuahnya kita bila diuji“..
Selepas itu saya baca buku ini “Travelog Haji”.. buku ini Abg saya yang rekomen semasa saya ingin menunaikan Umrah back 2011 gitulah.. Memang terkesan dihati..

Bacaan saya minggu lepas ialah “Nota Dari Madinah” juga tulisan dari pengalaman perjalanan Dr Muhd Kamil dan Dr Roza.

Satu perkara yang terkesan pabila saya membaca.. 
Ramai yang merindui utk datang kembali ke Kota Madinah dan Mekah, tetapi perbuatan kita selepas pulang ke tanah air tidak menunjukkan kita merindui pun apa yang telah kita perbaiki dan lakukan di tanah haram”.. 

Kita sering terlalai *ini sayalah*.. 

dan yang akan datang ialah “Kandil Di Kaki Gunung”..

Mungkin ada kalanya kita sering terlalai dan terleka.. InsyaAllah jika kita penuhi masa2 lapang kita dengan pengisian dari pembacaan buku2 yang saya telah baca ini mungkin sedikit sebanyak dapat memperbaiki didalam kehidupan kita seharian.

Jom banyakkan membaca

Mamabeauty

Vivix Ternyata Berbaloi

Kenapa dalam banyak2 produk shaklee VIVIX yang menjadi kegemaran saya???
Aa.. sudah tentulah kerana ianya 10x ganda lebih hebat dari resveratrol ya .. plus sangat mudah utk makan.. hanya sesudu sudah siap. Lagipun ianya amatlah membantu saya didalam menjalani proses penyembuhan yang lebih baik utk slip disc.. proses menyeluruh begitu..

Vivix juga amat bagus utk yang mengalami kencing manis kerana kakak saya sendiri yang kencing manis tinggi consumed vivix dan alhamdulillah kadar kencing manis sudah menurun.

Pendek kata utk kesihatan menyeluruh baiklah kita konsisten dengan vivix..

ini adalah salah seorang yang terkena slip disc
sudah menjalani operation utk slip disc

sangat baik utk kesihatan orang tua kita

Dengan pembelian 2 botol vivix melayakkan FREE MEMBERSHIP SHAKLEE.. wah sudah tersedia bonus di bulan hadapan plus berpeluang juga untuk menambah pendapatan ya..
Pembelian vivix disini
Mamabeauty

KPop Melanda Jiwa

Yer saya akui terpengaruh dengan Kpop pabila bergaul dengan anak2 sebaya 15-17 tahun..

Here is beberapa lagu kpop yang saya layanlah..

Miss Right

Kumpulan Teen Top.. saya suka lagu ini sahaja hehe Miss Right

teen top

Yang pasti EXO tidak ketinggalan ya… its either lagu yang slow mow or yg fast song..

exxo

lagu-lagu yang saya suka semestinya GROWL dan Baby Dont Cry

GROWL

BABY DONT CRY

OKAY.. another song from Super Junior.. lagi ni lagu Mr. Simple-simple

Soju

Super Junior

Eh ini pun suka hahaha.. Dari BTOB.. 2nd Confession

BTOB

Btob
okay memandangkan semuanya penyanyi kumpulan lelaki hahah sangatlah nampak *MH* disitu.. ini satu-satunya penyayi pompuan yang saya suka… 

Ai lee

sebab lagu2nya menyentuh jiwa betul esp lagu ni..

ICE FLOWER

Ai lee
Another day quietly passes again
I am just living like that
I can’t do anything
Only memories remain
If only I can love again after time passes
It would be so nice
Tears, my memories can’t forget you
Heart, my memories can’t let you go
If only I can see you for just one day my love
I can’t turn things back now
Only memories remain
If only I can approach you after time passes
It would be so nice
Tears, my memories can’t forget you
Heart, my memories can’t let you go
If only I can see you for just one day my love
I know it’s love, even the past days
My tears are flowing

Mamabeauty

Minyak Ikan Terbaik Sesuai Untuk Seisi Keluarga

Supplemen yang sememangnya setiap bulan saya beli.. Yer saya bukan sahaja menjual tetapi saya pengguna setiap supplemen Shaklee ya.. Orang kata tak kenal maka tak cinta giteww..

Bila dah kenal barulah kita jatuh cinta berkali-kali. jatuh cinta dengan minyak ikan terbaik ini Omega Guard *haishhhh intro pun dah berfalsampah kans*..

Kenapa sesuai utk seisi keluarga????

1. Untuk saya dan other half utk kesihatan kadiovaskular, utk kolestrol, utk kulit, turun berat badan
2. Untuk anak-anak sememangnya utk otak mereka… minyak ikan terbaik yang mengandungi EPA dan DHA

Dan yang paling penting kerana saya dirumah ada bela kucing. Jadi bulu kucing plus habuk yang banyak selalu membuatkan anak saya yang kecil si Balqis bersin, mudah selsema dan batuk.

Saya hanya konsisten beri beliau Omega sehari sebiji ya… Untuk kuatkan imun badan itu saya beri Nutriferon.. tetapi bila dia mula batuk, bersin2.. saya cepat2 beri makan Omega.


minyak ikan yang berbeza dari jenama yang sedia ada dipasaran

berikan yang terbaik utk simanja kita seawal mungkin

berita dari suratkhabar

sangat bagus utk kolestrol kita jika konsisten


Jom kita tengok Omega Guard ini utk siapa???

Siapa perlukan Omega Guard Shaklee?

Semua golongan dan peringkat umur boleh mengambil Omega Guard Shaklee.. Untuk kanak-kanak pula bermula, seawal usia dari 1 tahun ke atas.. Antara golongan yang digalakkan mengamalkan Omega Guard ialah:-
1. Golongan ibu yang sedang hamil
– Membantu perkembangan otak bayi di dalam kandungan
2. Golongan ibu yang sedang menyusu
– Menguatkan sistem imunisasi bayi sekaligus membantu perkembangan otak bayi melalui khasiat susu ibu
3. Golongan kanak-kanak yang sering sakit
– Menguatkan sistem pertahanan badan terutama kanak-kanak yang mengidap asma dan sering demam dan batuk
4. Golongan yang ingin turun berat dan diet
– Omega 3 meningkatkan paras hormon leptin yang mengawal selera makan dan memberikan rasa kenyang..
5. Golongan kanak-kanak ADHD
– Dapat membantu memperbaiki tingkah laku, mengurangkan hiperaktif dan meningkatkan tumpuan
6. Golongan orang tua yang mengindap Alzheimer
– Meningkatkan kandungan lemak asid omega 3 yang rendah di dalam darah
7. Golongan yang mengalami masalah paras kolestrol yang tinggi, kerap batuk, stroke dan sebagainya
– Asid lemak omega 3 membantu meningkatkan kesihatan yang lebih baik dan berpanjangan
jika ingin dapatkan sebotol omega bulan ini boleh dapatkannya disini 
Mamabeauty

Riadah Hujung Minggu

Bila lama tak buat work out utk stamina dan tetiba pegi panjat bukit yang bukan calang2 tingginya, beginilah jadinya.. hehe.. sakit sana-sini..

Alhamdulillah saya ada supplement shaklee yang bantu saya utk lalui jerih perih perjalanan selama 45 minit ke puncak Bukit Saga.

track yang naik sahaja tiada turunnya kecuali masa balik
yang muda2 semuanya dihadapan
semakin perlahan
Trek yang saya anggap jika ingin ke Puncak Kinabalu bolehla cuba training disini naik setiap minggu ya.. trek yang lebih kurang sama tetapi steps yang lebih kecil2 berbanding trek Kinabalu yang lebih besar2 langkahnya.

Selalu, either anak2 pergi sendiri bersama kawan2 ataupun my other half yang akan bawa orang kemana-mana track utk training. Kali ini kami pergi seisi keluarga utk menghabiskan cuti hujung minggu bersama.

Saya sudah pastinya kenderaan berat hahaha.. memang sangat terasa pabila sudah lama tidak pergi jogging utk tingkatkan stamina.

Itupun seawal pagi saya telah sesiap makan sebiji Vitalea, B complex, AJHT utk sendi2 saya dan sesudu vivix. Saya bawa bersama bekalan Performance Drink utk semasa perjalanan.

Ternyata Si Comel Balqis lebih hebat dari saya, beliau terlebih dahulu sampai dipuncak Bukit Saga. Dengan track yang licin selepas hujan saya kagum jualah dengan anak sendiri *eh sapalah lagi nak puji kans*.. hehehe..

gud job dear Balqis

Bagi yang berminat boleh mencuba utk aktiviti riadah ini bersama-sama keluarga di hujung minggu ya. Bukit Saga hanyalah di area Ampang berdekatan dengan Taman Kencana..

All in, we did enjoy our weekends together walaupun berpeluh2 plus sakit kaki..

Bersama Balqis dan my son Irfan
sementara menunggu yang lain sampai

Mamabeauty