We Feel You and We Care

Tidak semua orang berkemampuan or berkesempatan atau juga diberi peluang utk turut serta membantu ataupun menghulurkan tenaga utk semua mangsa banjir.

Disebabkan itu al-ikmah care iaitu bukanlah badan NGO ataupun sesiapa just beberapa kerat dari kariah surau ditempat saya ini berpeluang utk membuat kutipan barang-barang keperluan dan juga pakaian utk disalurkan kepada mangsa2 banjir.

Kerja-kerja amal ini telah kami lakukan semenjak 3 tahun lepas.

Kali ini sekali lagi project adhoc begitulah utk mangsa-mangsa banjir. Kami menyediakan 2 hari untuk semua penduduk yang berdekatan yang tidak dapat pergi memberi bantuan boleh juga memberi bantuan dari sini dari segi segala keperluan yang ada.

Hari pertama
Hari Kedua
Alhamdulillah banyak sumbangan diterima pada hari kedua 

In shaa Allah semua sumbangan pada hari kedua akan dihantar terus oleh ahli2 al-hikmah care pada hari Rabu 31hb mlm ini ke Kelantan.

Semoga usaha ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada mereka-mereka yang memerlukan.

Mamabeauty

Doa Saya Untuk Mereka

Sebak dan rasa sedih melihat mangsa-mangsa banjir yang di update setiap hari di FB dan berita, surat khabar…

di kota baharu
Ya Allah sampai ke bumbung dah
semoga semua mangsa-mangsa banjir akan mendapat bantuan yang sewajarnya dan berpindahlah ke tempat yang selamat.

Saya amat terkilan jua dengan keyboard warrior di luar sana yang hanya pandai berkata-kata dan pertikaikan usaha murni segolongan orang yang ingin membantu..

Pada saya pedulikan mereka-mereka ini.. kita jalan terus, bantu selagi mampu.. mana tahu hari ini hari mereka, dan esok lusa hari kita bukan..

semoga dipermudahkan urusan mereka.. Aminn.. doa saya utk semua mangsa banjir di Malaysia..

Mamabeauty

The Hobbit – The Battle of Five Armies

Berkesempatan utk tengok citer Hobbit – The battle of 5 armies tu

the hobbit

bestnya ada legolas :-)
Saya suka sequal LOTR lagi.. sebabnya cerita memanglah panjang tetapi pemandangan dan hebat di new zealand plus citer yang lain dari yang lain ya..

Sehinggalah Hobbit  – An unexpected journey.. ditayangkan.. agak bosan sebab first sequal selalunya mengisahkan siapakah watak2 dan bagaimana perjalanan mereka utk ke Erabor..

1st sequeal

Jika tidak melihat dari 1st episod memang agak terpinga-pingalah juga kerana kisah hobbit ni mesti tahu watak kenapa mereka bersama2 dengan Gandalf memulakan perjalanan dari tempat Bilbo Baggins

2nd sequal
Sejujurnya saya tidak pernah melihat habis keseluruhan cerita Hobbit Part 2 ini.. hahaha tengok2 tertido n tengok2 again tertido2… 

Tajuk kedua pun tengtang naga yang menjaga harta tu ya The Desolation of Smaug

Tetapi yang pastinya Hobbit Part 3 ini – The Battle of 5 Armies adalah pasti tonton kerana kita pasti ingin tahu apa pengakhiran perjalanan Bilbo sebelum bermulanya LOTR perjalanan Frodo..

Pada saya siri terakhir ini more straight forward dan tidak meleret2 sangat.. dan pertarungan yang lebih hebat lagi plus diselit juga percintaan diantara golongan Elf dan Hobbit – Killi..
So all in ahkak kasi 5 bintang ya..

Mamabeauty

Extra Bonus Dan Penuhkan Tabungan

Bagaimana saya manfaatkan bonus yang saya dapat setiap bulan dari business shaklee dengan tabungan #projectraveljune2015?????

Contohnya bulan ini saya akan mendapat RM2k dari hasil business shaklee saya akan mula bahagikan kepada beberapa bahagian 

1. Sedekah – 20%

2. Reward keluarga – 10%

3. Project travel June – 20%

4. Project travel Dec – 20%

5. Kecemasan – 20%

6. Reward diri – 10%

istanbul, Turki

Begitulah seterusnya, Alhamdulillah so far memang saya dapat menampung perbelanjaan sekeluarga utk merasai nikmatnya bercuti ya.

Tidak semestinya ke luar negara atau tempat2 yang tidak terjangkau dek akal tetapi tidak juga mustahil kerana kita telah membuat perancangan jangka pendek dan panjang utk percutian kita sendiri.

Ini semua tidak pernah saya ambil dari duit gaji saya.. aa ini yang bestnya bila kita ada pendapatan kedua utk kita simpan dan bersedekah disamping membantu mereka-mereka yang memerlukan.

Anda boleh buat sendiri tabungan mengikut apa yang anda perlu mungkin boleh ditambah lagi tabungan untuk persekolah, tabungan untuk setiap anak2, tabungan utk membeli rumah atau kenderaan impian, tabungan utk pergi haji dan sebagainya.

Mahu pendapatan sampingan begini??? pm saya di 019-2511448 saya akan tunjukkan jalannya

Mamabeauty

Kem ASBAB cuti Sekolah

Semalam berkesempatan menghadiri majlis ilmu, iaitu majlis penutup untuk anak2 yang mengikuti ASBAB..

Tahun lepas saya hantar anak yang sulung utk mengikuti kem ASBAB ini.. Alhamdulillah banyak perubahan yang berlaku dari segi kehidupan dan cara pergaulan.. Alhamdulillah..

Jujurnya ingin hantar kedua-dua puteri tetapi Sabrina insist tanak pulak.. penat katanya.. baru saja bertungkus lumus dengan exam nak lalui ASBAB selama sebulan pula.

Jadi hanya si comel Balqis sahaja yang teruja utk menyertai kem ini. Salah satu sebabnya katanya bosan tinggal dirumah.. Jadi kem ASBAB ini sedikit sebanyak mengisi hari-hari beliau semasa cuti.

Ini antara aktiviti yang dijalankan setiap hari dari Isnin sehinggalah Jumaat.. Ohh yang seronoknya kata Balqis dapat jumpa Imam Muda Asraf.. hiks.. 

Alhamdulillah sepanjang kem ini setiap hari bila petang hari-hari dia akan bercerita apa yang dipelajari dan surah2 yang harus dihafal.

Ohh ya kem ini ada juga utk yang ingin tinggalkan anak-anak mereka utk sebulan ya.. sebab ada anak-anak yang datang sejauh dari Terengganu/Kelantan dan juga Singapore. Bayangkan selama sebulan tinggal bersama, haruslah dah macam adik beradik. 

Cuma Balqis saya balik harian, means kelas dari pukul 8-5.30 petang sahaja.. Jika jauh kem ini pasti saya akan tinggal juga.. tapi kem ini di jalankan di perkarangan surau rumah saya sahaja jadi tidaklah terasa jauh sgt.

makan setalam dan suap kawan-kawan disebelah kita

betapa seronoknya mereka anak-anak syurga
persembahan lagu Hasrat oleh anak-anak yang mengikuti kem 
All in saya memang puas hati kem ini, kerana dapat memberi ilmu, sahsiah dan bangkitkan potensi diri anak-anak yang zahirnya haruslah dibimbing.

In shaa Allah jika ada lagi pasti saya akan masukkan mereka or berikan mereka kesempatan utk belajar hidup dengan kawan-kawan lagi bersama..

Kem ASBAB – Anak Soleh Bijak Bestari..

Mamabeauty

Jangan Takut Untuk Berimpian

Jangan sesekali takut untuk berimpian ya..
Sebelum tu jom kita “LOA” Law of Attraction dulu tempat yang akan kita pergi in shaa Allah tahun hadapan.. 

waiting sunrise tapi berkabus pula
leap of faith

Jika anda berimpian seperti saya ingin merantau keseluruh dunia, dan mempunyai duit poket yang sama dan berbelanja tanpa melihat tag ataupun ingin menambah kewangan tambahan..

Andalah yang saya cari.. kerana langkah pertama yang anda mulakan hari ini kemungkinan akan memberi seribu langkah kehadapan utk masa depan anda..

Hanya RM75 untuk proses pendaftaran dan selebihnya bimbingan dari saya “FROM ZERO to HERO“..

Cuba fikirkan sejenak perbelanjaan buka sekolah ni pun cukuplah.. jika anak seorang pun perbelanjaan mencecah 500-600 apakah pelan kewangan kita jika ada 5 orang anak???? 

We need another Plan B  bukan??? Come and have a chat with me 019-2511448

Yer mari kita mulakan dari sekarang kerja keras untuk tahun hadapan.. bukannya hujung-hujung tahun kita dah turunkan momentum begitu..

Mamabeauty

Soalnya HATI

Harini kita berbicara soal hati .. *sound serious dohhh*..

Entah lately saya terjumpa orang yang berkata-kata begini or maybe terbaca tentang ayat ni..

“Selagi tiada akad nikah yang sah, selagi tulah aku takkan percaya or give my commitment dengan mana-mana lelaki”..

Ermm sound macam orang putus asa or maybe pernah dilukai sangats kan you ols..

Memang benar, ramai yang pernah dilukai.. bertahun-tahun setia tapi last2 dilukai jua.. ingin teruskan hidup dengan isteri yang ada or maybe sudah berjumpa dengan orang lain..

Well, hidup memang mesti diteruskan ye dok.. but luka yang kita rasa siapa yang nampak???

Mungkin ada yang baik tetapi susahnya lahai nak jumpa..

Yang kita dok hadap tengok dalam tv tu semuanya ilusi dan hampir pasti tiada kot..

Saya pernah.. ini pengalaman sayalah bukan orang lain ya..

Its not about membuka pekung di dada just sekadar berkongsi rasa..

Saya pernah berkata begini..

Aku tak pernah percaya lelaki, depa ni sama ja.. belum dapat bulihla mulut manis, after that???”

Dan saya mendapat reply secara spontan begini..

Saya tak nak komen apa pegangan awak utk itu, saya akan buktikan yang kata-kata awak tu adalah salah. Saya seorang lelaki yang berbeza“..


Ya memang berbeza bila dia membuktikan dia lebih hebat BERLAKON 

Mamabeauty

Salah Satu Destinasi Project Travel 2015

Tetiba terasa diri ini sangat mempunyai keinginan kuat untuk ke tempat ini..

maklumlah baca blog sana sini plus insta lagi.. sure teruja tengok keindahan tempat ni

In Shaa Allah salah satu destinasi project travel 2015 ..  *senyum sambil LOA akan menjadi kenyataan*

Ohh walaupun untuk tahun hadapan tapi sudah terbayang ni macam2 aktiviti yang bulih dibuat..

Lets kumpul duit you ols semua… Nak join #projectravelJune2015 saya??

Let’s have a chat.. 019-2511448


Mamabeauty

Dah Berapa Bulan Ni???

 Pernah di tegur “Dah berapa bulan ni???”..
Or tetiba gi shooping mall ada promoter datang utk pomot barangan baby.. ???? sure terpinga-pinga kan plus sendiri tak sadar lagi kah GUMUK bak ibu yang mengandung

Ramai yang berkeluh kesah bila berat badan naik.. jangankan orang lain kerna saya pun sama..
Saya memang menitik beratkan kesihatan waima if dah rasa gumuk tu mulalah kena do something kans..

Disebabkan saya tidak disarankan utk berjogging kerana akan memberi impak pada tengkuk, so senaman yang paling sesuai adalah berenang sebenarnya.. again saya tak berapa suka berenang due tu nanti kulit jadi mengelupas dan berkerak-kerak. *kulit manja ya amats*

senaman saya sekarang hanyalah membuat kerja rumah dan turun naik tangga.. *inipun dalam rumah jer*.. hahaha very der limited okay..

Jadi dengan sebab itu saya amat perlukan supplemen untuk membantu saya didalam proses utk turunkan berat badan..

Selain supplemen, saya juga kena jaga makan plus kurangkan makanan bergula.. esp minuman bergula.. Yang terbaik seminggu sekali buatlah infused water utk minum..

infused water
macam2 pilihan nak buat infused water ni tau.. sedap sekali.. boleh minum sepanjang hari jika kita tak boleh nak minum air kosong 2liter sehari..

Okay.. mari saya perkenalkan supplemen yang sangat2 membantu saya selama ini utk menten berat badan dan seterusnya inch loss.. supplemen bukanlah ubat kurus tetapi ianya adalah proses yang secara perlahan-lahan utk kekalkan bentuk dan seterusnya turun dengan selamat tanpa kesan sampingan..

Kesan sampingan yang baik adalah hehe.. kulit lebih moist dan licin.. *buy 1 dapat extra gitu*

set untuk turunkan berat badan
Konsep yang mudah..

Bakar
Buang
Bina

JIka kita skip salah satu kemungkinan kita tidak akan mencapai bentuk badan yang kita inginkan.. kerana seumpama membaiki rumah yang rosak, dan kita hanya baiki dinding sahaja walhal bumbung yang rosak akan menyebabkan kerosakan yang lebih pada keseluruhan rumah..

Mamabeauty

Projek Travel June 2015

Saya tahu ramai yang mungkin berasa gundah apalah yang akan berlaku di tahun hadapan bila GST akan dilaksanakan bukan..

Bagi sesetengah golongan yang tidak akan mendapat benefits langsung ialah golongan pertengahan.. means brim pun tak layak dan still akan kena bayar lebih utk GST..

Eh saya bukan nak cerita mengenai GST sebenarnya, tetapi apakah persediaan kita utk menghadapi yang dikatakan ramai orang “kegawatan ekonomi“..

saya telah merangka satu pelan utk 3 bulan, 6 bulan pertama dan seterusnuya 12 bulan sehingga end 2015 ya.

Pelan yang akan memberi kelebihan kepada sesiapa yang ingin menambah pendapatan yang sedia ada dan juga kepada sesiapa yang tidak punya pendapatan juga utk menambah baik kehidupan kita.

Projek ini saya namakan “Projectraveljune2015”..
tidak mustahil utk kemana-mana percutian yang terancang

Kenapa June?? Seharusnya kita memberi masa utk kenal, jatuh cinta dan seterusnya menguasai business ini utk 6 bulan kehadapan.. dan kerana saya suka travel dan June adalah bulan cuti sekolah dan amat sesuai utk travel.. jika anda tidak berapa suka travel seperti saya, mungkin projek ini juga sesuai utk tabungan dimasa kecemasan atau utk tabungan anak2 kita nanti..

Seharusnya bermula seawal tahun ini utk merasi impak yang lebih bila memulakan tahun 2015 dengan business kita sendiri.

Saya sendiri akan bimbing sesiapa yansahg SERIUS aja kerana saya sendiri tidak ingin membuang masa anda utk sesuatu yang tiada hala tujunya.

Modal yang sangat minima RM75 dan sudah boleh terus mempunyai perniagaan sendiri yang kita sendiri juga menjadi bos dan orang bawahannya.
Boleh berhubung dengan saya melalui wassap^line^telegram mahupun PM saya di FB saya alia elena

In Shaa Allah dengan panjang lebar saya boleh memberi tunjuk ajar dan juga segala petunjuk utk berjaya..

Jangan takut bermimpi

Mamabeauty