Cerita Saya – Kehidupan Seorang Slip Disc – Kerjaya

Kerjaya didalam bidang Kesetiausahaan adalah amat memerlukan profesionalisma yang tinggi.. Remember my entry tentang “Devils Wear Prada”.. aa gitulah kaedahnya.. tidak boleh campur adukkan kerjaya dengan apa jua masalah yang melanda waima sakit, demam, dah patah riuk semua itu sila telan..

Senantiasa bersedia, walau ribut dan badai melanda saya akan tetap TERSENYUM DAN BERSEDIA

selalu senyum dan bersedia

Mungkin pada sesetengah orang alah apalah sangat jadi seorang PA pada sebuah company yang kecil. Tetapi adakah mereka tahu segala isi rumah dari tukang kebun sehinggalah driver, segala event dan renew keta pun sayalah orangnya yang akan menguruskannya.

Yang lebih orang tidak tahu ialah tatacara pemakaian seorang setiausaha ataupun PA yang beretika..

penampilan yang menarik
tiada istilah Flat shoes ya.. ini adalah salah satu daripada etika utk menjadi seorang setiausaha yang berjaya bukan sahaja dari segi penampilan tetapi juga keyakinan diri.

Dan yang lebih lagi orang tidak tahu kerjaya saya juga memerlukan tuntutan masa yang tidak menentu walaupun memakai heels.

walau apa jua task masih menten heels
Ohh kerjaya ini juga memungkinkan untuk outstation ya ataupun kerap kali kena menghadiri mesyuarat mewakili syarikat ataupun my own Boss.

Bidang ini juga membuka langkah saya untuk bukan sahaja terhad terhadap My own Boss tetapi juga mengenali lebih ramai orang.

Alhamdulillah saya masih lagi bersama syarikat ini dari tahun 2002 .. insyaAllah akan terus bersama.

Nanti di bahagian 2 saya ceritakan apakah cabarannya bila saya terkena slip disc dan amatlah tidak selesa untuk duduk lama, berkasut tinggi dan juga outstation.

Mamabeauty

Cerita Saya – Kehidupan Seorang Slip Disc – Keluarga

Saya ingin tinggalkan kenangan disini bagaimana perjalanan saya sebagai salah seorang yang pernah mengalami “Slip Disc”..

Cerita ini mungkin mengambil beberapa episod yang panjang dan semoga anda semua tidak jemu ya mengikuti perjalanan saya.

Saya ibu kepada 3 orang anak dimana 2 daripadanya meningkat remaja. Dan hanya si kecil yang masih bersekolah rendah. Boleh dikatakan kehidupan yang agak hectic bagi saya seorang ibu yang bekerja.
see how they grow everyday
9 to 5 ditempat kerja plus another a few hours dirumah pula. Sesiapa yang mengenali saya tentu faham dan tahu yang saya memang seorang yang independant.. jika masa dahulu anak2 masih kecil keterbatasan itu memang terasa. Drive sendiri ke tempat kerja dan balik untuk masak for family dan tiada pembantu rumah.It was like never ending story for me gitulah…

 I’m used too like kemas umah sendiri sampai puas hati, or even if dah suh my other half tolong cuci bilik air.. yang mana tak berkenan i will do another round of it. Nak kata perfection tu idokler coz sometimes baju menimbun juge tak berlipat..hehehe.. yelah ada masanya kita penat n rasa nak pejam saja mata ni without doing anything rite..
Bab memasak dirumah diawal pagi juga saya cuba siapkan sebelum ke tempat kerja dan disebabkan saya ada flexi hours means boleh bebila masa saja fix about hal keluarga or even keta rosak ke bengkel maka most of the time kecemasan, sayalah juga yang akan jadi HERO.. Alhamdulillah in other way about it.
the kids
Kerja my other half as a Snr.CAD di Architecture Firm tidak semudah yang disangka ya.. sometimes tidak menentu kerja ikut projek means tidaklah balik awal 9-5. Ada balik 7am after a whole nite utk siapkan projek.. or even gi site, or sometimes outstation juga. So HERO yang selalu ada semestinya saya.. 
This kind of thing rasanya yang membuatkan saya independant secara tidak langsung. 
Dengan terjadinya “Slip Disc” secara tidak langsung mengubah cara hidup saya yang selalu penuh, padat dan terhad utk diri sendiri.
Nantikan cerita saya seterusnya tentang – Kerjaya 
Mamabeauty

Cara Terbaik Untuk Kelegaan Slip Disc

Saya memang seorang yang aktif tidak dinafikan ya. Jika sesiapa yang mengenali saya secara dekat pasti tahu aktiviti saya semasa bujang ialah mendaki gunung.. 

Dedulu badan kuat dan sihat lagi.. dan Alhamdulilllah tak pernahla jatuh teruk2.. seingat saya 2 kali sahaja.. pertama kali mendaki ke Gunung Stong dan semasa turun dari Gunung Kinabalu..

Tetapi aktiviti lasak ini sedari dulu agaknya.. sehingga Dr yang diagnos saya slip disc pun cakap.. “Mungkin awak lasak sangat masa dedulu or masa kecik”.. hehehhe.. ya memang tidak dinafikan..

Tetapi kini Alhamdulillah…

lebih kurang 2-3 tahun saya suffer sakit yang tidak terhingga sehingga tiada kata2 ya yang boleh saya ungkapkan kesakitan yang bagaimana “slip disc” ini.. Ianya berterusan.. sekejap sakit, sekejap ok lepas tu seharian sakit.. rasa helpless bagi orang2 yang sukakan aktitivi lasak macam saya..

Saya nak kenalkan dengan VIVIX kerana saya telah mencuba dengan set tulang dan sendi iaitu AJHT, Ostematrix dan juga Omega.. memang kesannya ada tetapi makan masa.. Jadi saya top up dengan VIVIX..

Alhamdulillah jika saya konsisten sehari hanya sesudu vivix sehingga sekarang saya boleh sudah membuat kerja rumah dengan senang hati..
Ini bukan testimoni orang lain tetapi diri saya sendiri.. jadi jika sekian lama dibelenggu kesakitan yang berpanjangan selepas sudah melakukan fisio, chiro, yoga or pilates pun tak jalan.. boleh kita ikhtiar dengan vivix..

See banyak kelebihan vivix jika kita konsisten dan sempena promosi bulan ini yang bakal berakhir tak berapa lama ni, saya sarankan beli 2 botol dan dapatkan keahlian percuma.. ya PERCUMA ya..

Mamabeauty

Wajah Dambaan Lelaki

Selain daripada pesakit slip disc yang selalu pm tentang supplement kesihatan, salah satunya juga yang paling diminati tentukan supplemen kecantikan.

Ini paling sinonim ya kerana siapa yang tidak mahu kelihatan canteq??? Waima bertudung tsunami sekalipun masih ingin juga berharap berwajah neelofa jika mampu.. hehehe.. Lumrah pada saya.

wajah mau persis neelofa

Saya tidak dilahirkan berwajah pan asia ya.. jauh sekali berhidung ala2 Rani Mukherji..

berhidung tinggi bak si Rani
Jadinya saya berusaha, ya berusaha sedari awal untuk wajah lebih mulus, cantik dimata sendiri hehe plus bebas berjerawat..

Tetapi lately mungkin seiring usia, saya raya kulit makin kusam, jika naik jerawat tu susahnya lahai utk pulih.. its takes time giteww..

saya pilih semestinya supplemen yang berterusan…. rangkaian pencuci wajah pun tukar ke Nutriwhite dari Shaklee.. boleh kata semuanya saya bertukar semenjak jagi pengguna setia ini.

Yang paling asas ialah vitamin e, vitamin c dan b complex.. ini sebelum kenal Shaklee saya sudah amalkan ya.. sebab kadar kulit kita juga mengendur, berkedut plus abislah semua kologen2 yang support bahagian mata, mulut dan asas wajah kita tu.

Jadi idokler nampak sangat saya berumur 40an hehehe..

janji berwajah suci bersih walaupun ada jerawat sebiji dipipi hehe

Kata kuncinya KONSISTEN ya.. bukan sehari makan terus mulus dan halus..

call me jika mau konsultasinya..

Mamabeauty

Kucing dan Saya

Semalam ada my schoolmate yang update status about kucing mendatang yang selalulah datang ke rumah bersama anak2 kucing katanya..

Well tiada jodoh katanya utk membela kucing lagi.. 

Saya memang pencinta kucing walaupun sebelum ni tak pernah pun bela.. My first pet ialah Arnab back on 2002.. itu pun saya adopted dari kawan yang terjumpa arnab yang cedera parah dikawasan kondo beliau.

Kami bela sehingga besar dan montel walaupun masa tu duduk di rumah sarang burung jer means terhad dan terbatas sangat pergerakan Arnab yang diberi nama Shiro.

Back on 2005, bila kami berpindah ke Subang Bestari.. kami bawa bersama Shiro.. teruja sudah semestinya kerana dok memikirkan Shiro akan berlari2 nanti didepan rumah hahaha *angan2 kemain kans*..

Kami tiada gambar kenanangan dengan SHiro.. mungkin di blog lama saya pernah cerita tentang Shiro ni..

Tetapi apakan daya, malam pertama Shiro disana dia meninggal bila digigit sesuatu di dalam kandangnya.. sob sob sob.. after that incident saya tak pernah bela apa2 pets pun.

Sehinggalah suatu hari ada seekor kucing yang amatlah menyedihkan dok mengiau depan pagar.. Setiap hari datang minta makanan. Hati tisu saya memanglah kesian kan.. apalah sangat nak bagi makan seekor kucing..

Hatchi my first ever cats

Hatchi ni baik sgt2lah.. n perangai sebijik macam kucing dalam tv tu hehe Garfield.. boleh kata a few years tu memang Hatchi ni jelah yang ada pun..

After 1 week.. batch ni yg masih bersama sehingga sekarang ialah Flora
First time mengandung dan bersalin 

Back in 2008 macam tu Hatchi menghilang tetiba.. entah kemana sekejap datang dan sekejap hilang.. lama2 terus tak ada dah..
Anak2 Shiro ialah Flora, Hatchiko, Guaci..
Yang Hatchi patah kaki dan hilang, Guaci juga sama hilang entah kemana after dah besar.. so yang masih teruskan legasi ialah FLORA
Guaci
guaci
Kaki Hatchiko patah kena langgar motor saya rasa tetapi dr cakap mungkin jatuh ditempat tinggi
Guaci
Guaci dan Hatchiko semasa balik kampung haha.. sebab kesian kaki patah so bawak balik bersama
Flora dan Guaci
Guaci
Hanya Flora dan anak2nya sekarang yang ada dirumah.. DO dan Messi.. dan baru 3 minggu lepas Flora ada new Batch iaitu Dal Bong, Dal Po dan Jackson hahaha..


FLora dan anak2nya DO, Messi

FLora, Messi dan DO

DO

 Ini pula kucing yang anak saya Batrisya jumpa semasa balik dari sekolah, Kristal namanya.. setakat sebulan bersama lepas tu hilang entah kemana ..

Kristal

Kristal

comel kan geram

DO

Dal PO dan Jackson

Dal BOng
So pendek kata tak pernah sunyilah rumah saya dengan anak2 angkat yang meriah ni. Walaupun balik kerja penat dan terbau taik coz sometimes ada yang berak merata2.. still juga saya jaga.. entah terasa diri ini macam ada tarikan kucing gitu..

If pegi makan mana2 ada kucing pun always kucing buat muka yang paling comel utk minta makanan..

Untuk penjagaan mereka2 ini saya just mandikan seminggu sekali, if sakit bawa pegi jumpa doktor haiwan gitulah.. idokler sampai grooming bagai.. dan berikan makanan insyaAllah semampu yang boleh..

Love them all

Mamabeauty

Kelab 5am apa kelebihannya????

Nampaknya siri akhir tu nenantilah saya sambung ya hehehe.. 


Okays.. harini saya nak cerita tentang Kelab 5 am.. Dedulu teringat saya back to tahun 2002 zaman2 blog ni tengah famous giteww.. saya selalu baca satu blogger ni consider Mak Ciklah.. she’s always lah bangun awal dan memasak diawal pagi utk anak bujangnya yang ada dirumah.. means anak2 yang dah tak duduk nursery.. so masaklah kan options yang ada.

At that time anak2 saya kecik2 lagi dalam 2-3 tahun gitu.. so motifff sgt nak bgn awal buat bekfast kans.. 

Masa tu sebenarnya saya tak terfikir sangat2 yang banyaknya manfaat kelab 5am ni selain dari memasak dan siapkan urusan utk keluarga.

Sekarang ni bila anak2 saya sendiri sudah membesar dan tidak lagi tinggal di nursery dan bila habis sekolah duduk dirumah.. Automatik gitu saya pun bangun awal siapkan bekalan utk diorng.. Mungkin naluri seorang ibu begitu.. Mana mungkin beliau akan tinggalkan anak2 tanpa makanan ye dok???

Now i know..

Lagi satu kenapa Kelab 5am ni sangat berguna ialah selain daripada urusan keluarga kita dapat siapkan, urusan diri kita sendiri dengan Allah jua dapat kita sempurnakan. 

JIka kita lihat orang2 yang berjaya juga bangun seawal pagi utk memulakan rutin harian mereka.. KIta apatah lagi????

Dengan business online yang sedia ada lagilah memudahkan saya utk melihat prestasi anak2 buah thru online.. Disinilah kita letakkan time management diantara kerjaya dan juga keluarga. 



Jujurnya dedulu bangun sekadar bangun jelah.. mana ada nak tahajud bagai or lebihkan zikir kans.. Kini tidak lagi… Alhamdulillah.. saya bersyukur walaupun umur meningkat di ambang 40an baru diberi hidayah utk lebih dekat padanya.. 

Sometimes bila kita fikirkan, “Nikmat apakah lagi yang mahu kita dustakan??”.. semunya sudah kita kecapi tetapi kita masih lagi ditakuk lama.. means tiada perubahan langsung kehidupan kita waima peningkatan dari segi rahoni dan fizikal kita denganNYA..

Saya tidak cakap saya hebat dan sudah sempurna, tetapi inysaAllah dengan izinya saya cuba utk ISTIQAMAH utk berubah ke arah kebaikan..

Biarlah sedikit tetapi BERTERUSAN..

Mamabeauty

Misi Kemanusiaan – Back to School Part 2

Hujan semalaman membawa kepagi merisaukan kami semua.. Hujan lebat dan kadang2 berserta angin…
 
Esoknya pepagi dapat makan nasi kerabu home made hehe by Mak Hanim.. sebab misi ini bukanlah bersenang lenang jadinya menumpang kasih pada yang sudi giteww..

Sebelum memulakan perjalanan, atas inisiatif Abg Shamsul, beliau order dalam 3 kilo tepung yang dijadikan roti utk bekalan anak2 nanti sementera menunggu. Sedap roti2 home made ni..

roti inti kacang

inti kelapa

kismis

Dalam pukul 9.30am, kami semua menuju ke Kampung Chat di daerah Pasir Mas.. Memang penuh dugaan dan cabaran utk sampai kesana kerana kenderaan kami ini terhenti beberapa kali haha nasib tidak kena tolak beramai2.. :-)..

tgk steering pun cukup menggambarkan keretanya hehe
melalui tanah runtuh

Sampai lebih kurang pukul 11am dalam hujan yang agak lebat dan kami terus berikan dahulu roti utk diagihkan2 kepada anak2 bersama mineral water. Ini sahaja yang mampu kami sediakan.

sayu hati tengok bebudak ni dalam hujan2 berebutkan roti.. aduhaiii

Selepas selesai makan roti barulah kami mulakan tugas utk memberi baju sekolah dan juga peralatan sekolah yang telah didermakan oleh orang ramai..

All in hari kedua ni terasa amat berbaloi walaupun ada here and there budak yang tak dapat mcm kaki tak muat and baju tak ada size all in out of 10 seorang jer yg mcm tu.. JIka boleh memanglah sasaran kami ingin memberi kepada semua tetapi apakan daya, ini sahaja yang sekadar kami mampu bawa bersama utk mereka.. *sobs2*

Alhamdulillah…

Selepas selesai beri segala peralatan sekolah, kami bertolak utk memberi baki alat tulis utk kanak2 yang kami jumpa sepanjang jalan ke Salor, Kampung Betong juga di Pasir Mas lama..

jalan yang semasa datang runtuh sebelah kini tidak boleh dilalui utk balik

betapa girangnya kanak2 ini mendapat alat tulis..

persekitaran kampung betong

tidak terungkap kata2..

bagaimana mereka memulakan hidup????

Misi ini memang memberi seribu makna kepada saya, insyaAllah saya sambung ke bahagian akhir ya..

Mata masuk habuk kembali lihat gambar2 ini..

mamabeauty

Misi Kemanusiaan – Back To School Part 1

Kisah saya menyertai misi kemanusiaan back to school ke Pantai Timur ini secara tiba-tiba sahaja… tiada didalam agenda sebab sudahlah last minit hendak buka sekolah and its just take within a few days sebelum berangkat utk confirm samada pegi ke idok..

Sebelum2 ini hanyalah bergerak dibelakang tabir dan tidak terfikir pun utk turun kerana takut susahkan orang sekeliling pula jika saya yang nak kena direscue.. hahahaha.. ini lawak ya.. 

Tetapi saya ambil kesempatan, ruang dan masa kelapangan plus kondisi kesihatan sendiri yang buat masa sekarang in shaa Allah sudah beransur baik.. jadi apalah salahnya kan untuk luangkan masa bagi membantu mereka2 yang kurang bernasib baik yang ditimpa bencana disana.

Terima kasih diucapkan pada sahabat saya Hanim Jamel yang memberi kesempatan dan Alhamdulillah bersama saya juga terbinanya ukhwah in shaa Allah dengan teman2 lain yg turut sama berkesempatan utk bantu iaitu Abg Shamsul, Noorly dan juga Asma.

Alhamdulillah juga urusan misi ini mendapat ramai sumbangan dari segala genap lapisan kawan2, ngo2  esp dari pihak Hanim Jamel, saya sebagai pengantara utk merialisasikan barang2 sekolah ini sampai ke sasaran sahaja

Juga dipermudahkan urusan kami dengan tajaan penerbangan dari pihak Air Asia dari KLIA2 ke Kota Bharu.. syukur sgt2 dipermudahkan segala urusan kami.

Lets enjoy the pictures ya..

kesemua sebanyak 15 kotak plus ada 3 beg utk misi back to school ini

di KLIA2

Hanim dan Asma sempat bergambar bersama staff AA

Abg Shamsul with pramugara AA

Kami selamat tiba di Kota Bharu dalam pukul 4.30pm mcm tu dan disana kami menerima bantuan dari Pasukan Generasi Angkatan beliau pula utk pengangkutan.

Alhamdulillah in Day 1, all in semua barang2 telah selamat tiba dan kami sempat shop2 a few things utk packing dimalamnya..

See in next entry for Day 2..

Mamabeauty

Januari Untuk Anak, Ibu dan Seluruh Keluarga

Seronok dan gembira bila promosi kembali lagi..
Untuk kesihatan menyeluruh, untuk yang mementingkan kesihatan plus utk kanak2 yang memerlukan multivitamin didalam bentuk tablet kembali. Diformulasikan didalam pack terbaru ya kerana sudah lebih kurang setahun vitalea ini tiada dipasaran. Lebih besar dan berperisa anggur.

multivitamin terbaik utk anak2 anda
sempena bulan promosi beli 3 dan percuma 1
kebaikan2 vivix utk kesihatan menyeluruh

jamu moden terbaik utk lelaki dan wanita..

Memang teruja dengan package bulan Januari ini.. jika berminat boleh mendapatkannya secara online.

Ataupun calling2 ya 019-2511448.. 

Mamabeauty

Selamat Tinggal Helper

Ada hikmahnya juga persekolah ditunda seminggu lagi.. walaupun persiapan persekolah anak2 semuanya in shaa Allah telah saya siapkan awal2 lagi.. tetapi fasa buka n jahit baru bermula minggu lepas hahaha.. mommy dlm fasa berehat gitu..

Lagipun start 2015 ni my helper sudah tidak datang ke rumah utk bantu kemas2 apa yang patut.. katanya dia tiada petugas yang mahu menolong sebab one of her indonesion girl tu mau pulang. Tapi the best part minta dirahsiakan dari pembantunya.. 

Idok mokcik boleh bagi kain sehelai dua sorang kans.. or maybe dia nak dedua tidak terasa hati means my part and on her parts with the girls. Itulah malas mokcik nak mikio nya mencari helper lain so dah 2 minggu ni sendirilah anak beranak yang mencucinya. 

Walaupun umah idokler sebesor mana tetapi been years gaks kot dah biasa setiap hari Sabtu helper tu datang n kemas mana yang patut. With my condition ni memang tidaklah jawabnya hahaha.. 


Dah seminggu ni jugak dok makan vivix utk kesihatan menyeluruh.. dah 2 minggu ni been sakit kembali my neck n arms and so rasa helpless juga bila tengok umah mcm kena bom.

All in.. ending for 2014 banyak cerita2 sedih dengan banjirnya plus Air Asia QZ nya lagi.. Mungkin ini dugaan bukan sahaja bagi mereka yang mengalaminya tetapi kita yang melihat dan turut rasainya bersama.

Inshaa Allah 2015 bersinar kembali.

Mamabeauty