Denggi dan Penyakit Hati

Musim-musim kering plus sekali sekala hujan ni membuatkan hati saya galau.

Musim Dengi katanya yang sering berlaku. Kenapa saya kata begini sebabnya back in 2008 saya sekeluarga masuk wad ya kena serangan denggi.

Keratan Akhbar
Kematian akibat denggi semakin meningkat

At that time sekeliling masih banyak lagi jiran-jiran buat renovation rumah plus construction di kawasan rumah. Memang cuaca agak panas n hujan sekali sekala time tu. And nyamuk aedes membiak di kawasan yang bertakung. You know when seminggu panas n hujan sekali and another week panas so air bertakung tu memungkinkan pembiaakan aedes.

Pembiakan nyamuk aedes
Kitaran seminggu utk nyamuk

Dan yang paling tragis apabila terkena denggi besar kemungkinan juga ianya akan trigger out Hepatitis utk yang imun badan rendah ya.

Apakah simptom-simptom bagi denggi??

Tanda-tanda demam denggi
gejala demam denggi
Jika terdapat tanda-tanda seperti di atas sila cepat-cepat buat ujian darah ya. Kerana kita tidak tahu berapa cepat virus ini akan merebak kedalam badan kita.
Saya cadangkan minum air Performance Drink ini utk mengelakkan dihidrasi semasa terkena demam denggi. JIka dulu saya minum air 100 Plus sebab belum kenal lagi PD ni.
Performance Drink utk Elakkan Hidrasi
Performance Drink
Nutriferon utk tingkatkan imun badan
Nutriferon tingkatkan imun badan
Pentingnya vitamin c
Vitamin c untuk badan kita
Macam kes my other half its take about two weeks after kena denggi, mata terus naik kuning dan hilang selera makan.

Simptom-simptom terkena hepatitis

Simptom-simptom hepatitis
Simptom hepatitis

Jadi sebelum terkena denggi yang membolehkan kita terkena pula hepatitis ni sila kita kuatkan imun badan kita ya. Makan vitamin c setiap hari, minum air yang mencukupi.
Jika terdapat sebarang pertanya ataupaun inginkan perkongsian tentang hepatitis ini bolehlah wassap saya di 019-2511448
Mamabeauty

Short Break for Recharge

Ingatkan nak cancel dah nak gi Kuantan wedding my other half punya officemate.. Memang rezeki kot nak makan2 n dapat hirup laut pun jadilah .. Alhamdulillah..
It was like a short break for us yang almost seminggu demam anak beranak kiranya. It’s time to recharge again. Eh kiranya my other half sampai cuti seminggu lah. My baby besaq tu pun turut sama demam katanya.

Due tu cuaca yang panas plus kurang sgt2 minum air make it lagi teruk utk diraong. Sometimes nak suruh makan supplemen n minum air kosong utk keluarga terdekat lagila mencabar hehehe..

Perjalanan pegi smoothlah sebab peginya pun hari Sabtu. If pegi during CNY tu memang ampunlah kan jalan jammed ha amats. 

Sempat singgah di Mokna di area Tanjung Lumpur untuk the one and only kopok lekornya plus sebab ramai sgt orang beratur n meja pun penuh, so end up just bungkus sajork. Here banyak makanannya very the variety giteww dari Sata, Kopok, Ikan goreng plus segala jenis cucuk2, desertnya lagi and yang nak makan nasi pun ada.. you name it..

Kedai Mokna
Jenuh berbaris orang ramai

Kopok Lekor di Mokna
Kopok lekornyer yang terbaik

Sata di Mokna
Sata ada
After that we just check in and berehat. Petang tu barulah kuar. Decided to having dinner early due to orang ramai kans.. almaklumlah cuti so we do expect tempat makan malam pun sure akan pack giler. Baiklah kita having dinner early, juga di tempat biasa jika ke Kuantan di area Tanjung Lumpur. Ini gerai Sup Kampung namanya.

Sup Kampung Kuantan
Dinner early

Petangnya sempat ke Pantai Tanjung Sepat sahaja just nak have a breathtaking of Laut.. arghhh rindunya angin laut.

Pantai Sepat Kuantan
Breezy angin laut
Layan senja di Pantai Sepat
Tuan Blog layan senja

Free Style
Aksi free style kata mereka hehe

Esoknya layan mencari Kemira nasi kerabu pula. Before ni kedai tu di area TUDM Kuantan tu jer, and now sudah pindah.. So we als just google and waze jelah new area tu.

Alhamdulillah dapat makan hehe walaupun start jualannya agak lambat pukul 9am baru bukak gerai nasi kerabu tu and orang beratur panjang juga.

Nasi Kerabu Kemira Kuantan
Nasi Kerabu Kemira with ayam dan daging bakar

And tengharinya we als gi kenduri kahwen tu and terus balik. Memang agak mencabar with all those jammed yg terpaksa di harung.

All in alhamdulillah, semua happy dapat makan yang sedap2 plus semua sihat2 sahaja walaupun ada sikit sebanyak sroottt and sreet tu sikit lagi.

Walaupun penat misi tercapai..

InsyaAllah akan ke Kuantan lagi bcoz i love Kuantan

Mamabeauty

Ujian Kesihatan Untuk Kami

Seminggu dua ni satu rumah silih berganti demam.. Alhamdulillah tiada yang major2 teruk plus pagi ni baru buat blood test utk my baby besar tu.. just a viral fever.. takut jugak kan if kena denggi ke.

Sebabnya dah seminggu demam on and off begitu.. Kitaorng punya area tu pun memang ada kes denggi before.. Tingat 2008 yang 3 orang sekaligus masuk wad.

On the other part is terima berita yang tak berapa best tentang blood test my other half. Counting of virus tu ada dalam 20 ekor pula utk test terbaru for hepatitis ni. So kenalah makan balik ubat setiap hari.

Simptom Hepatitis B
Ini adalah simptom-simptomnya

Sebab pernah kena attach after demam denggi dulu, i’m more concerned now bila dia demam or mengadu kata sakit dibahagian liver. There’s something wrong there. So memang betul lah kerisauan saya itu.

Nak jalan ujung minggu ni pun risau keadaan diorang tu.. sigh.. semoga semuanya beransur pulihlah..

Anw selamat berhujung minggu yang panjang ya bersama orang-orang tersayang..

Mamabeauty

Peluang Kedua

 Manisnya Cinta Di Cappadocia

after cerita dah basi baru berkesempatan tengok cerita Manisnya Cinta di Cappadocia..

very short n sweet story.. dan penuh pengajaran

Memang tak semua kita boleh bersangka baik senantiasa.. Dan tidak semua orang juga mendapat peluang kedua ya.

Keluarga adalah sangat penting didalam apa jua situasi yang kita tempuhi.

Jadi sayangi dan jagalah orang-orang tersayang yang berada dengan kita.

Cappadocia Turki
Indahnya Cinta Di Cappadocia

Mamabeauty

Cerita Saya – Seorang Slip Disc – Semasa Kejadian – Hobi

Hobi Dahulu

Trekking , Bersukan, Berjogging

Hobi Sekarang

Membaca..

Boleh lihat kan perbezaannya dari dulu dan sekarang hehe..


Run is not advisable for Slip Disc Person
why slip disc person is not advisable to run

Doktor juga tidak menggalakkan saya utk teruskan aktiviti yang lasak2. Yang paling baik ialah Berenang.

Swimming for Slipped Disc
berenang adalah senaman terbaik utk slip disc

Kenapa Berenang???


Kerana berenang merupakan senaman menyeluruh utk sistem badan kita ya. Dari kepala hingga ke kaki semua pergerakkan adalah menyeluruh.

Apa yang mengganggu saya bila selalu berenang???

sun burn when you always go for swimming
muka terbakar 
Okay ini alasan sebenarnya hahahah you know when seseorang yang mementingkan kecantikan, if muka berbelang haruslah kan sesuatu yang agak tidak menyenangkan disitu.

Jadi keseluruhannya, saya terpaksa memperlahan aktiviti-aktiviti bersukan, zumba mumba ke aktiviti yang santai-santai sahaja untuk mengurangkan kadar kesakitan utk slip disc saya.

Boleh juga rujuk di laman2 seperti KEVIN ZAHRI untuk senaman-senaman terbaik utk tulang anda kerana tidak semuanya sesuai utk senaman renang ya.

Mamabeauty

Pergi Tak Kembali

Sesungguhnya, Allah tidak pernah menunda seminit pun waktu kematian kita..
 
Suatu Kehilangan yang besar buat kita semua..

Tengaharinya dengan kepergian Allahyarham Dato Hj Hasbullah Awang.. dimana saya membesar dengan mendengar suara beliau. 

Suara yang unik dan komentar2 yang bersahaja dan tersendiri. Tidak sangka jua bidang kerja saya memungkinkan saya bertemu beliau dimajlis2 kelolaan Astro.

Malamnya pula mendapat berita tentang perginya Murabbi, seorang Tok Guru yang disanjungi segenap pelosok dunia. InsyaAllah segala tunjuk ajar dan perjuangan beliau akan senantiasa dibawa bersama kita.

Semoga diberikan syurga firdausi utk keduanya.. Al-fatihah

Mamabeauty

Awak Bukan Doktor

Ini adalah cabaran-cabaran yang mesti dilalui bila bergelar Shaklee Distributor. 

Memang lumrah bila pelanggan tidak mempercayai apa yang kita beritahu tentang kepentingan sesuatu supplemen. Tiada certificate DOKTOR mungkin.

Tidak semua distributor itu tiada ilmu ya. Yang pasti Shaklee mempunyai kelas2 nutrisi yang diajar oleh para pakar nutrisi kami untuk semua ahli yang berdaftar. Kami juga ada buku nutrisi utk dirujuk plus bebila masa boleh berhubung dengan para2 nutrisi yang bertauliah ini.

Terbaru, shaklee juga ada membuat TTT iaitu Train the Trainer sebuah bengkel utk Coordinator effektif keatas untuk lebih mendalami tentang supplemen2 dan cara untuk konsultasi dengan para pelanggan.

Tiada istilah membabi buta untuk kita suggest sesuatu supplemen itu kepada pelanggan. Kami juga mempunyai group support yang tidak berbelah bahagi tentang supplemen ini.

Mungkin dugaan untuk saya..

Jika kita mahu berjaya mesti kena belajar bukan??? 

Tiada istilah “terhenti disini” buat saya kerana dugaan dan rintangan didalam berbusiness juga mematangkan saya.

Sometimes tindakan sambil lewa mereka, tidak mahu mendengar penjelasan kita tentang pentingnya sesuatu supplemen itu amatlah saya kesali mengandaikan kita sengaja ingin jual barang..

Well bukan salah saya sebab “saya bukan doktor” bak kata awak.. Saya adalah Supplemen Consultant


Senyum dan teruskan perjalanan saya..
Mamabeauty

Aku menulis bukan kerna nama

Dari dulu memang saya bukan menulis kerana nama.. cuma ingin dititipkan ingatan sebagai sebuah diari kehidupan saya.

Kerana blog amatlah privasi sebenarnya kepada saya. Saya tidak kenal sesiapa pun dulu. Lama kelamaan ukhwah didalam dunia blog semakin dekat dihati.

Mungkin sudah bertahun blogger guna teknik SEO untuk menaikkan rating blog, tetapi saya masih disini ya.

Terkini barulah terbuka hati utk belajar teknik SEO. InsyaAllah.. tiada salahnya mencari ilmu.

Tetapi pada saya, jika entry yang kita paparkan hanyalah sekadar kertas kosong yang tiada bernyawa, tiada rasa juga tidak akan melekat dihati pembaca.

Jadi apa yang kita mahu dari tulisan2 kita???

tanya diri masing2 ya..

gambar2 yang cantik juga adalah part of SEO *sila muntah hijau*

yang penting saya happy

Mamabeauty

Cheesekut Lutut Oreo

Banyak siri lagi nak habiskan cerita saya tu hahahaha…

Harini kita rehat kay.. kita cuba buat Cheesekut mudah bagi saya yang tak berapa gheti membuat pencuci mulut ni..

Bahan-bahan mudah sangatlah..

ni dari blog Namee ya  sebab saya malas nak upload hehe

Tu sudah terang lagi bersuluh bahan-bahannya 

Sebuku Philadelphia Cheese 250
BIskut Oreo pun sebatang tu
Biskut Masin – saya guna biskut bulat2 yang cheese masin tu..
Susu Pekat – guna 3/4 jer
Susu Rendah Lemak 4 sudu
yang selebihnya buat rendam biskut tu sekejap..

Cara membuatnya

Memula asingkan oreo tu dengan yang dalam putih tu.. if agak2 malas tahap tenuk tu ya sila beli yang dah siap dihancurkan di kedai kek.. *sayalah tu* hahaha. Lepas asingkan tu sila hancurkan ya macam jadi serdak2 gitu. Suka hatilah nak cara apa, nak tumbuk, hayun ataupun baling janji hasilnya crush oreo ya..

ginih hasilnya

Cheese tu putar guna pemutar or guna whisk jer pun boleh.. sama 3/4 susu pekat dan 4 sudu susu rendah lemak.. *jangan nak mengada buh lebih ya sebab nanti lembik sgt* tapi if korang rasa nak lembik macam muntah kucin bulihla hehehe

bior kental gini ya

Okay biskut ni ikut sukalah you ols nak letak biskut apa.. *jangan biskut lutut sudah* yang penting biskut tu tawarlah ya.. kot2 ilang ingatan buh biskut butang *maks fitamss okays*

Biskut ni rendam sekejap dalam susu rendah lemah tu, kejap jer jangan sampai lembik ya.. dah tu susun molek2 deh dalam bekas putih tu. If tak ada bekas ni pun tak apa ya. Apa2 bekaslah.. Kot2 nak buh lam pasu pun boley hehehe.. 

first layer mesti biskut
Lepas first layer biskut, lepas tu kita letak lapisan cheese tadi.. dah rata kita letak pulak lapisan orea crush tu.. buatlah sampai penuh ya..

ginilah lebih kurang final touch nya..
Dah siap tu simpanla dalam fridge ya.. *jgan buh dalam oven pulak* so bila rasa dah bulih dimakan tu hias2lah sikit atas tu with buah strawberry ker.. or paling2 tak ada buhla asam boi hahahha

Siap utk dimakan yach.. pasti meleleh hingga menjilat sudu..

Mamabeauty

Cerita Saya – Seorang Slip Disc – Semasa Kejadian – Kerjaya

Memandangkan kerjaya saya tidaklah hanya di office so adalah sedikit sebanyak memang menyukarkan pergerakan.

Yang paling utama pabila saya drive.. so bila bahu dan tangan sakit sangatlah hazab sebenarnya perjalanan ke tempat kerja dan balik. Terasa perjalanan yang panjang kerana jalan yang jem. 

Saya tidak dapat duduk terlalu lama sebenarnya. Setiap pergerakan saya tidak terikat utk duduk di satu tempat dengan kadar yang lama. So jika 1 jam perjalanan ke tempat kerja amatlah membebankan tulang saya.

Tiada apa yang boleh dilakukan utk meringankan sakit ini kecuali saya beli penyokong belakang saya sahaja.

Sama juga ketika ditempat kerja, saya tidak dapat duduk di depan lappy dengan kadar yang lama. 1 jam paling lama.. after kena jalan2 begitu.

Kerjaya yang sebelumnya saya pakai kasut tumit tinggi, kini saya terpaksa juga membeli kasut flat shoes. Walaupun tidaklah membantu pada saya kerana jika saya pakai flat shoes lama pun akan sakit kaki pula.. hahahah pelik kan..

Yang paling mencabar ialah bila outstation dan perjalanan paling panjang ialah didalam flight. Paling mencabar 2013, memang saya terpaksa bermalam sehari diParis sebelum meneruskan perjalanan ke Brazil. Perjalanan balik 12 jam tambah 6 jam menunggu plus another 12 jam perjalanan utk sampai ke KLIA..Memang semua keperluan saya bawa, ubat ubatan plus all supplemen tetapi rehat yang mencukupi plus terlalu lama duduk didlm flight memang menyiksakan sebenarnya.

kena berbantal tidur didlm flight
 All in saya masih lagi hari2 akan cuba utk adaptasikan rasa kesakitan ini dengan kerjaya ini.Tidak dapat lari begitulah kiranya.

somtimes orang seakan tidak percaya, ya siapa akan percaya yang perwatakan saya seakan tidak sakit.. begitulah.. and sometimes lebih baik jika kita tidak beritahu orang yang kita sakit sebab tak semua dapat mengerti dan menyelaminya keadaan kita.

Mamabeauty