Suatu Hari di Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu

Akhirnya selepas 20 tahun lebih kurang barulah saya menjejak kaki lagi ke Sg Chilling ini
Dam Sg Selangor
Balqis di tepi Dam Sg Selangor

 

Nostalgia sangat tempat ini sebenarnya, sebab semasa muda2 saya selalulah jejak kaki ke sini with my dear friends.

Dulu merasalah naik bas hingga ke Pekan Kuala Kubu tu and turun cari pula teksi ataupun kereta sapulah yang akan membawa kitaorang ke Sg. Chilling.

Sekarang ni, tempat ini telah menjadi pusat penternakan ikan kelah. Itu sebabnya ianya hanya dibuka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja.

Perjalanan kami tidaklah seawal pagi, just keluar macam pergi kerja tu dalam pukul 7.30 pagi, sarapan dulu n beli makanan utk tengahari pula sesiap haha sebab disana nanti tiada tempat untuk memasak, kecuali sanggup masak di bawah n bawak barang ke atas.

So hanya bungkus nasi lemak 6 bungkus, 2 mihun dan 3 ketul kuih. Air pula hanyalah 2 botol mineral kecil hahahah memang sgtlah mudah.
 
Sampai di dam Sg Selangor dulu, turun keta n amik gambo dulu hehehe
 
selfie seround di Dam sg Selangor
Selfie dulu

my girl Batrisya tu tanak berselfie katanya.. duk dlm keta hew hew.. tapi si comel Balqis tak perlu disuruh, dah kuar keta dok selfie sendiri hehe..

Sampai di depan pintu gerbang and parking keta passtu kita kena masuk ke dalam untuk register ya.

Pintu Gerbang Sg Chilling
pintu gerbang
berjalan masuk
Mungkin cuti sekolah so ramailah rombongan2 yang datang ke Sg Chilling ni gamaknya, ada budak scout yang baru balik dari berkhemah semlam, ada group2 yang besar2lah.
Sg Chilling
Beratur untuk declare makanan dan juga register
Lepas semua dah clear barulah memulakan perjalanan ya dengan melalui jambatan gantung, itupun beratur jugak.. hew hew 
see ramainya orang
Perjalanan dalam 3 kilometer dan kena lintas 7 anak sungai termasuk yg jambatan ni hehehe..

ini anak sungat yang pertama yang kitorang lintas

anak sungai pertama
makin lama makin tinggi kena lintas anak sungai ni separas pinggang, and jika hari hujan mind you ols yang airnya akan menjadi deras dan dalam…

Dan selepas 1 jam lebih sebab jammed ya amat ramai orang, kami pun sampai ke air terjun yang dijangka.. if tak ramai orang boleh cepat lagi rasanya dalam 45 minit kot.. tengokla pada stamina and keadaan sungai tu kan masa nak crossing.
sg chilling 
Banyak ikan disini, dan kita boleh beri makanan ikan yang dibeli dipejabat renjer RM2 dan beri mkn ikan2.. best jer bila kaki diurut ikan hehehe..

beri makan ikan
sgt berbaloi ya jika pemandagan sebegini yang kita nikmati
Due to ramai sangat orang yang sampai kesitu, we als decided utk gerak ke tempat lain  utk mandi.. rugi pula sebab ingatkan nak naik ke air terjun atas lagi, tetapi my angles tu tanak le pulak trekking.. so jomla angkat bontot ni kita gi cari tempat untuk mandi dan makan..
nikmat sangat makan nasi lemak bungkus hehe
makan tepi sungai sedap hingga semua licin
Jangan tak tahu ya, apa yang kita declare di pejabat segala makanan, botol air kenalah bawa turun bersama nanti, so that sungai ni pun terpelihara..

After makan mandi2 and kasilah chances ya mokcik nak bergambo..
mommy and daughter at sg chilling
mandi manda

romantika di sg chilling
kasi chancelah
okes semua, nantikan after bila masa saya insyaAllah gi memana pula ya..

Sayangi sungai anda
mamabeauty

Here We are On Your Engagement Day

Teruja dan excited.. begitulah perkhabaran yang kami semua terima bila one of our close friends yang akan bertunang dan akan melangsungkan perkahwinan dalam masa terdekat.
Keterujaan bertambah  pabila Rose ingin saya utk menatarias beliau dihari bersejarah.. Allah kerdil rasa diri kerana saya agak lama tidak memegang berus..hehe..

So a few days tu dah startla carik2 barang yang tidak cukup didalam kotak hikmat saya.

Ohh Rose juga meminta salah seorang dari Superfriends utk menyediakan hantaran buat beliau..

Lets enjoy the pictures yach..

Hantaran Tunang Rose
Hantaran Yang Simple with Fresh Flowers utk Rose

Telekung for Hantaran
Kain Nikah for Him
Not sure apa benda hehe.. 

Here we goes the makeover time

   
ini dah touch up terakhir hew hew..
Hidung kasi mau mancung hehehe
ini sebahagian jer yang hadir memeriahkan mejlis..
as usual aksi kegemaran Rose hehe

z
Selamat Bertunang Rose.. happy for you..
dalam gambar ni Rose je yang berseri

After that we als makan2.. sembang2 and makan2 lagi hahahahhae
well inilah masanya pun nak jumpa diorang kans.. sokmo semua bz..

InsyaAllah after Hari Raya Korban the Majlis..semoga dipermuhkan ya dear..

Mamabeauty

Raikan Cinta

Dah lama tak bermain bersama barang2 saya ni.. 

make brush
Berus Jamban *hahahaha*

makeup case
kotak mekap
dan tak sabar juga utk mekapkan rakan yang akan melangsungkan pertunangan esok.. coz mcm majlis yang dinanti2 kot oleh kami semua..

Superfriends
All of us

Dedulu memang saya memang ambil tempahan utk majlis pertunangan, perkahwinan dan juga majlis makan malam utk sesiapa yang nak mekap. 

Well sebab saya sendiri ingin senantiasa kelihatan cantik kan.. sanggup ni gi amik kursus mekap.. Alhamdulillah memang banyak tempahan sometimes hujung minggu memang jarangla ada rumah.. but yet at the end saya ada suatu perasaan yang tak best setiap kali saya saya banyak melihat air mata bila majlis2 mcm ni diantara family members.. *hati tisu sgts nih*..

Or even saya dengar lagu2 yang maha shahdu di kenduri2 pun saya sedih…

so after that saya stop.. memang tak buat dah.. and hanya memenuhi permintaan2 teman2 rapat sahaja dan selalunya saya tidak pun mengambil apa2 upah selepas berhenti. As long as mereka berpuas hati insyaAllah saya pun sama.

ohhh saya panik dan tidak tahu ingin memakai baju apa *walaupun pakaian penuh satu closet kans*.. as usual kans.. hahaha jgn overshadow bakal pengantin sudehhh…

so excited..

mamabeauty

Misi mencari suami

Melankolik sekali sekala melanda..

saya banyak ambil iktibar dari kisah kawan saya ini..

Misi mencari suami katanya.. dikala beliau masih bujang dikala umur menjangkau penghujung 30an..

Memang bukan mudah mencari imam yang akan membimbing kita ke jalan syurga apatah lagi untuk menyayangi dan menjaga kita sehingga akhir hayat..

Dalam pada pencarian itu, ada kalanya tersalah langkah dan rasa, terjumpa laki orang yang memberi bahu utk suka-suka, yang tidak jujur ramainya..

Pernah saya terfikir dan mendoakan semoga dipermudahkan jodohnya….

Dalam pada pencarian itu, kita sendiri seharusnya cermin diri, DOA yang terbaik utk kita, DOA diberikan suami yang bertanggungjawab di dunia dan akhirat.. ada juga yang mendapat baik ya amats tetapi tidak pula solatnya.. lahai…

Perbaiki diri insyaAllah, sometimes kita rasa kita dah habis baik tetapi percayalah.. Taubat setiap hari kerana kita sendiri tidak pasti apa dosa yang telah kita lakukan dan DOAlah yang terbaik sahaja utk kita.

Jika yang datangnya tetap yang tidak baik itu sebenarnya adalah UJIAN dan DUGAAN utk kita..

Wallahualam..

wedding flowers
wedding flowers

Mamabeauty

Selalu Ada

Been bz like a bee this few weeks, entah apa yang dibuzykan lah kans.. hehe..

Buzy kemas tempat sendiri, kemas dan buang apa yang patut, nak juga tempat macam baru walaupun dah lama kans.. atleast deko2 lah sikit supaya segar utk mulakan kerja.

Banyak sangat memori di tempat ni, so i have to let it go away..

California Poppy
Kenangan Itu Indah dan Pahit

Dalam pada bz2 tu next week dah cuti sekolah kans, tak sabar nak balik kekampung plus gi hols2 bersama-sama anak2.

As usual, if balik kampung kita holiday di Penang sajalah kans.

InsyaAllah, jika ada yang akan saya kongsikan, maybe cerita cuti2 saya dan planning ahead our “cinggu” in Korean is kawan.. yang akan bertunang dan seterusnya cerita bertapa lama dah saya tak pegang berus utk mekapkan orang..

Friends are like star
Friends forever

see ya when i see ya..

Mamabeauty

Pelan Persaraan terbaik dengan perniagaan online

Bulan hadapan, kita semua sedia maklum yang GST akan dilaksanakan bukan. Dengan perlaksanaan gst ini juga kita sedia tahu yang harga barangan akan juga naik. Kos sara hidup meningkat.

Itu belum lagi dengan minyak yang turun naiknya, plus kadar pendapatan kita setakuk sama sahaja dengan yang lama.

Kebanyakan kita juga semuanya mencari peluang dan ruang untuk menambah pendapatan samada berniaga selepas waktu kerja ataupun sambilan or mungkin juga dihujung minggu.

Sebagai peniaga online, saya juga membuka peluang kepada sesiapa yang berminat untuk menambah pendapatan, menambah ilmu plus menambah kawan juga.

9/10 daripada punca rezeki juga adalah daripada perniagaan.

Business shaklee adalah business MLM ya, tetapi cara saya bukanlah mencari orang semata-mata. Kita beri lebih nilai kepada kehidupan orang lain insyaAllah diberkati. Tambah nilai KESIHATAN  dan tambah nilai EXTRA INCOME.

Fly higher to reach our dreams
Fly high to reach our dreams

Kenapa Shaklee??

  1. Lebih 50 tahun bertapak semenjak 1956. Bukanlah business yang baru sebulan berada didalam pasaran. Merupakan top 5 jenama yang dipercayai di DUNIA.
  2. Selamat dan diuji secara KLINIKAL
  3. Disahkan HALAL oleh ISA dan diperakui oleh JAKIM.
  4. Sistem MLM yang diperakui oleh Syariah
  5. Modal permulaan yang sangat rendah RM75.00 sahaja.
  6. Pulangan bonus yang sangat lumayan.
  7. Produk yang sangat bagus dan mudah dijual.
  8. Harga mampu milik.
  9. Selamat, natural dan “not tested on animal”.


Jadi tiada sebab untuk tidak memilih perniagaan shaklee ini bukan.

Rangkaian Produk Shaklee
Pilihan rangkaian produk shaklee

Pelan Persaraan Yang Hebat

Telah ternyata ya, pelan shaklee adalah pelan persaraan yang hebat jika kita benar-benar mengikuti apa yang telah diajari. Terdapat 6 sumber pendapatan utk kita rebut ya.

1. Untung Runcit

2. Jualan Peribadi (5% sehingga 21%)

3. Jualan Berkumpulan (5% sehingga 21%)

4. Bonus Kereta

5) Bonus kepimpinan

6) Bonus kepimpinan 

(Untuk keterangan lanjut juga akan diberikan di group support)

Percutian untuk yang layak daripada Shaklee
Percutian 5 bintang utk yang layak didalam pelan Shaklee

Bagaimana jika anda semua ingin bermula????

Menjadi ahli hanyalah serendah RM65 dan RM10 utk penghantaran kids. Disini kita telah jimat sehingga 33% daripada harga runcit.

Jika mempunyai wang yang lebih, boleh juga membuat pembelian bernilai RM640 untuk kita cuba produk dan ianya melebihi (200uv) disini akan mendapat PERCUMA keahlian.

Ataupun jika berminat utk meluaskan empayar ke luar negara boleh membeli Pak Gold Ambassador yang bernilar RM1,236. Produk yang dibeli boleh dijual dengan harga pasaran.

Selepas menjadi ahli apa yang patut dilakukan???

Langkah seterusnya, saya akan masukkan kedalam group khas di FB utk segala maklumat, tips, group support.

Adanya seminar yang bayaran adalah terlalu minima serendah RM20 dan sehingga RM40 sahaja jika kita pergi ke kelas2 Nutrisi utk menambah ilmu dan juga pelbagai kelas2 yang diatur oleh group support.

Marketing strategi utk perniagaan shaklee boleh dipelbagaikan bukan sahaja tertakluk kepada cara konvensional iaitu dari mulut ke mulut ataupun rumah ke rumah. 

Melalui zaman yang serba moden dan maju ini, kita gunakan sebaik mungkin medium FB, Twitter, Instagram, Blog, FB ads dan sebagainya utk memasarkan produk kita. (tips lebih lanjut akan diberikan di group support)

Offline juga boleh menyediakan Sample ataupun edarkan flyers kepada orang ramai.

Jika ada sebarang pertanyaan, ingin mencuba supplement ataupun sekadar ingin berkongsi rasa tentang perniagaan online, boleh hubungi saya di 019-2511448 (whatsapp/telegram/ line) ataupun di add saya di FB ya :  Alia Elena

THERE IS NO PERFECT TIMING TO START

Mamabeauty

Cerita Saya Seorang Slip Disc – Cabaran Sekarang

Alhamdulillah memang panjang entry Cerita Saya ini.. Jika yang terlepas peluang untuk mengikutinya boleh pergi ke link di bawah ya.

Cerita Saya Part 1
Cerita Saya Part 2
Cerita Saya Part 3
Cerita Saya Part 4
Cerita Saya Part 5
Cerita Saya Part 6

Okay, berbalik kepada cabaran-cabaran yang saya hadapi sekarang ini dari segi Keluarga ya.

You know when tipikal “pemikiran” yang muda itu semestinya kuat, dan masih lagi berupaya?? Aaa inilah cabaran saya utk memberitahu kaum keluarga yang saya sebenarnya “sakit” means tidak boleh membuat kerja-kerja yang akan membebankan lagi kecederaan dan tulang saya or more to menjadi lebih teruk.

Contoh terbaik ialah pabila pergi ke kenduri yang diadakan oleh kaum keluarga terdekat. Yang bau2 bacang sahaja means yang tidak pun mengetahui hujung pangkal what is “slipped disc” ini.

Memakcik yang menyuruh kita angkat something yang maha berat dan bagaimana kita seharusnya menolak????

Jika ada ayat yang terbaik boleh kongsi ya.. hehehehe

Even now saya masih lagi tidak boleh duduk bersila or bersimpuh, duduk dikerusi didalam kadar yang lama.. more than 1 hour macm tu.. 

Duduk Bersimpuh
Duduk Bersimpuh memolek
Takkan kita nak budget canteq jer kan.. baiklah saya berlakon duduk dikerusi roda hehehehehe.. but yet tak semua orang dapat memahami. Yelah siapa yang akan percaya saya masih lagi muda *ahem sila muntah ya* hahaha tidak boleh utk membantu kerja2 “merewang” gitu utk majlis2 bukan.

Ada masanya i’m just ignore the pain and just act like a normal person.  

Kerja rumah masih lagi tidak seberapa yang saya lakukan, mostly yang ringan-ringanlah.. yang berat2 hanya minta pertolongan anak bujang saya ataupun my other half menolong.

Yet, ubat-ubatan daripada hospital saya totally dah tak makan sekarang. Bukan saya kata tidak baik cuma at one time saya pernah sakit sangat sampai menanges, makan ubat pain killers pun sudah tiada terasa apa. Maybe suda immuned badan saya ini.

Itu sebabnya saya mencari alternatif lain dengan supplemen shaklee. Bukan juga saya kata akan terus hilang, tetapi ada kalanya jika saya *lupa diri* membuat kerja2 yang diluar bidang kuasa, saya akan terasalah sakit2 tu.

Cumanya ianya berbaloi bagi saya jika dulu kesakitan berhari2, kini mungkin mengambil masa 1-2 jam sudah boleh terus melakukan aktiviti atau kerja rumah dengan selesa.

Memang kena tahu dan faham apa keperluan tubuh kita sebenarnya. Seperti saya tulis di entry ini tentang “Slipped Disc” juga.

Ataupun dengan kesan yang selamat utk jangka panjang, juga boleh mencuba dengan set sendi, Omega, AJHT dan juga ostematrix ya. 

Boleh baca entry  saya tentang “berulangnya“.

Ataupun ke entry pertama saya bermulanya dengan Shaklee dan Slip Disc ini.

Set Sendir Terbaik Untuk Slip Disc
Set Terbaik Untuk Slip Disc

Vivix terbaik utk kelegaan SLip Disc
Kebaikan vivix amatlah menyeluruh

Vivix kaya revestrol
Selain itu ianya juga amatlah bagus utk melambatkan proses penuaan

Ini merupakan salah satu usaha saya selain bersenam secara konsisten juga. Bukan tidak lakukan langsung tetapi secara istiqamah kita semestinya usaha yang terbaik utk diri kita ya.

Jika sesiapa pembaca saya yang membaca dan mempunyai ahli keluarga yang mengalami slip disc seperti saya boleh mencuba dengan supplemen shaklee ini.

Saya juga memberi percuma konsultasi kepada yang berminat. Boleh PM/Line ataupun telegram saya di 019-2511448.

Mamabeauty