Suatu Hari di Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu

Akhirnya selepas 20 tahun lebih kurang barulah saya menjejak kaki lagi ke Sg Chilling ini
Dam Sg Selangor
Balqis di tepi Dam Sg Selangor

 

Nostalgia sangat tempat ini sebenarnya, sebab semasa muda2 saya selalulah jejak kaki ke sini with my dear friends.

Dulu merasalah naik bas hingga ke Pekan Kuala Kubu tu and turun cari pula teksi ataupun kereta sapulah yang akan membawa kitaorang ke Sg. Chilling.

Sekarang ni, tempat ini telah menjadi pusat penternakan ikan kelah. Itu sebabnya ianya hanya dibuka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja.

Perjalanan kami tidaklah seawal pagi, just keluar macam pergi kerja tu dalam pukul 7.30 pagi, sarapan dulu n beli makanan utk tengahari pula sesiap haha sebab disana nanti tiada tempat untuk memasak, kecuali sanggup masak di bawah n bawak barang ke atas.

So hanya bungkus nasi lemak 6 bungkus, 2 mihun dan 3 ketul kuih. Air pula hanyalah 2 botol mineral kecil hahahah memang sgtlah mudah.
 
Sampai di dam Sg Selangor dulu, turun keta n amik gambo dulu hehehe
 
selfie seround di Dam sg Selangor
Selfie dulu

my girl Batrisya tu tanak berselfie katanya.. duk dlm keta hew hew.. tapi si comel Balqis tak perlu disuruh, dah kuar keta dok selfie sendiri hehe..

Sampai di depan pintu gerbang and parking keta passtu kita kena masuk ke dalam untuk register ya.

Pintu Gerbang Sg Chilling
pintu gerbang
berjalan masuk
Mungkin cuti sekolah so ramailah rombongan2 yang datang ke Sg Chilling ni gamaknya, ada budak scout yang baru balik dari berkhemah semlam, ada group2 yang besar2lah.
Sg Chilling
Beratur untuk declare makanan dan juga register
Lepas semua dah clear barulah memulakan perjalanan ya dengan melalui jambatan gantung, itupun beratur jugak.. hew hew 
see ramainya orang
Perjalanan dalam 3 kilometer dan kena lintas 7 anak sungai termasuk yg jambatan ni hehehe..

ini anak sungat yang pertama yang kitorang lintas

anak sungai pertama
makin lama makin tinggi kena lintas anak sungai ni separas pinggang, and jika hari hujan mind you ols yang airnya akan menjadi deras dan dalam…

Dan selepas 1 jam lebih sebab jammed ya amat ramai orang, kami pun sampai ke air terjun yang dijangka.. if tak ramai orang boleh cepat lagi rasanya dalam 45 minit kot.. tengokla pada stamina and keadaan sungai tu kan masa nak crossing.
sg chilling 
Banyak ikan disini, dan kita boleh beri makanan ikan yang dibeli dipejabat renjer RM2 dan beri mkn ikan2.. best jer bila kaki diurut ikan hehehe..

beri makan ikan
sgt berbaloi ya jika pemandagan sebegini yang kita nikmati
Due to ramai sangat orang yang sampai kesitu, we als decided utk gerak ke tempat lain  utk mandi.. rugi pula sebab ingatkan nak naik ke air terjun atas lagi, tetapi my angles tu tanak le pulak trekking.. so jomla angkat bontot ni kita gi cari tempat untuk mandi dan makan..
nikmat sangat makan nasi lemak bungkus hehe
makan tepi sungai sedap hingga semua licin
Jangan tak tahu ya, apa yang kita declare di pejabat segala makanan, botol air kenalah bawa turun bersama nanti, so that sungai ni pun terpelihara..

After makan mandi2 and kasilah chances ya mokcik nak bergambo..
mommy and daughter at sg chilling
mandi manda

romantika di sg chilling
kasi chancelah
okes semua, nantikan after bila masa saya insyaAllah gi memana pula ya..

Sayangi sungai anda
mamabeauty

0 thoughts on “Suatu Hari di Sungai Chilling, Kuala Kubu Bharu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *