Home

Memang bukan mudah untuk mencari masa yang ada utk kumpul all of us together di hari minggu.

If saya yang tak ada dirumah, maybe anak2 pula yang busy with their programs gitulah.. or maybe my other half pula yang tak ada with us.

So jarang-jarang dapat kumpul tu.. last weekends tu when semua ada umah..moh ler kita gi bersantai-santai tgk wayang ya.

Bukan selalu pun.. ini pun sebabnya my angle Balqis tu bawah umur so mommy kenala teman nengok citer kartun *layankan jelah*..

mommy and Balqis kena geget hehehe
Memula ingat nak gi tengok di Citta Mall.. tup2 bebudak tak boleh masuk tengok citer F7 tu.. so terusla ke Subang Parade pulak mencuba nasib..
Jadiknya diroang berteega tengok F7 n mommy sama Balqis tengok citer Home. Best jugak citer ni penuh pengajaran.. 
Home

 Comel sangat watak2 citer Home ni.. esp si Oh dan Kucin tu.. 

cant wait for minions movies laks

All in it was a great movie with great company..

Mamabeauty

Start Bright Series – 2 /2015

Hari minggu yang penuh aktiviti bagi saya..

Dimulakan dengan klass “Start Bright Series” utk tahun 2015 ini. Alhamdulillah, saya di group yang betul yang senantiasa menitikberatkan pengisian ilmu utk semua ahli-ahlinya.

Lebih pengisian semestinya, belajar tentang sistem badan dan juga cara pengurusan kewangan.

Love this class so much sebabnya saya masih belum berkesempatan utk menghadirkan diri ke kelas Nutrisi anjuran Shaklee.. jadinya sedikit sebanyak dapatlah saya ilmu-ilmu baru tentang sistem badan.

Nerve systems, Brain, Skeptical.. ohh mcam2lah..

Sedikit perkongsian dari saya juga tentang testimonial “Slipped disc” bersama peserta-peserta kelas ini.

Yang berminat masih boleh hadir utk sessi yang ke dua pada 10hb Mei ini. 

SBS kali ke 2

Pembentangan Berkumpulan

sistem badan

Petangnya pula ada penerangan tentang Pengurusan Kewangan

Pengurusan Kewangan
Pengurusan Kewangan oleh Master Aznin

tips pengurusan kewangan
Start dari sekarang bukan tunggu jutawan utk pengurusan kewangan
Permulaan cycle yang bagus bagi saya insyaAllah.. selepas ini semestinya another more classes to attend.

Mamabeauty

Sessi Karoks dan Photoshoot Bersama

Menghabiskan hujung minggu bersama teman2 yang akan mengakhiri zaman bujangnya amatlah awesome hehe..

Well bukan mudah sebenarnya utk arrange when, where and so on sebabnya bukan semua orang FREE sgts utk selit waktu bersama. Refer to myself lah sebabnya most every week saya sudah penuh jadual dibulan April ini.

Utk sekian kalinya tertangguh Alhamdulillah tertunai jua.. sessi karoks plus photoshoot bersama.. walaupun memang agak penat semuanya.. ada yang balik kerja terus datang plus ada yang ambil cuti half day jua.. ini semuanya demi utk kamu hehe..

Lets layan all those moments ya..

jangan pisahkan aku dan dia

Happy Birthday Hanim.. walaupun dan terlalu lama hew hew

ini CIntaku 100% hahahah

Entah lagu apa.. Zaiton Sameon kots hahaha *nanges*
Memang semua riangkan hati masing2 and support each others punya lagu.. paling win utk Adik Adam yang nyanyi lagi “Let it Go” hahahaha

Esoknya, semua bersiap utk sessi photoshoot pula.. as usual bila ramai2 end up 11am baru mula ke tempat kejadian hew hew..

Didalam cuaca yahng panas.. maklumlah terbakar kulit semua yach.. harung jua walaupun berpeluh-peluh kaedahnya.
 
Utk gambar pre-wedding kononya..

panas2 pun sanggup hehe
inilah pengarahnya

yang bakal dirai lagi 2 minggu..

aksi utk mek Rose juga yang bakal berlangsung bulan 10

sebahagian kami..
all is it was a great pleasure to be part of them.. semoga ukhwah berpanjangan.. and selamat menempuh alam yang baru dear IJa..

Mamabeauty

Hikmah Kembara Gunung Nuang

Alhmadulillah.. itu yang paling saya bersyukur pabila dapat jejak kembali ke Gunung Bunga Buah after 20 years..

Saya pastikan utk kekal cergas plus *tidak menyusahkan orang lain* ini penting ya kerana jika kita pergi berpasukan esp bila join team lain yg bukanlah rakan baik/rakan bertepuk tampar.. ini haruslah kita ambil berat kerana jgnlah kita sampai menjadi kesusahan pada team mate yang lain.

So sebulan sebelum pergi saya dah start jogging, naik bukit kiara and so on lah sebabnya dah lama tak naik gunung.. takat bukit sikit2 tu adalah..

Perjalanan seawal 5pagi utk ke genting kerana seramai 36 orang yang akan turut menyertai trekking  kali ini. Berhenti rehat di rnr genting sempah, solat dan sarapan pagi.. plus inilah hentian terakhir utk ke toilet jua ya.. Nanti pepandaila kome nak membuang didlm hutan giteww..

Sampai di Gohtong Raya dlm pukul 7 lebih dan startla tukar kepada pakaian yang sesuai, jgnla pakai skirt nak naik gunung, kasut juga hendaklah sesuai ya supaya tidak mudah tercedera nanti..

Persekitaran adalah didalam keadaan wet wet wet selepas hujan lebat malamnya.. so boleh bayangkan ya track yang becak plus selut yang penuh nanti.. *nanges*..

Kasut yang sama ke Kinabalu
Kasut yang sama ke Kinabalu.. on 2008

Sebelum memulakan perjalanan kita stretching dahulu.. jgn belum apa2 kaki dan kejang gitula

Streching dulu apa-apa pun

selepas tu bergerak melalui kebun sayur.. selepas kebun sayur akan melalui track mencanak dlm 300mtr ke atas..

First pacak after kebun sayur..

Berhenti di check point jalan tar…

1st Check point

Dari sini teruskan perjalanan melalui batu2 kuari.. dari sini sehinggalah jumpa pula persimpangan ala2 melantai di kuala tahan.. track yang melandai sahaja tetapi sgtlah mental masa perjalanan balik.. terasa jauhnya dengan berbatu sejauh 3 kilometer..

jalan tar

jln kuari

Selepas mental tocher barulah kita sampai ke check point ke 3 untuk mendaki gunung bunga buah… naik didalam 200 meter dan selepas itu turun jauh kebawah ya sejauh 500 meter.. ini mental sgt pabila kita hendak balik kemudian kerana bila telah letih kita terpaksa naik pula di akhir nanti hew hew..

Naik dan terus naik jer perjalanan ke puncak

selepas itu track hanyalah naik dan mendatar.. naik dan terus naik muhahahhaha.. sampailah ke “Rock Garden”.. disini selalunya perhentian utk all climbers utk berhenti rehat utk mkn ya.. or sesiapa yang tidak meneruskan pendakian ke puncak, boleh berhenti rehat di rock garden sebelum turun kerana dari Rock Garden ke puncak dalam 1 jam lagi perjalanan  fuhhhh

Rock Garden tempat utk berhenti makan/solat n rehat

Akhirnya sampai juga saya ke puncak Gunung Nuang after so many times rehat take 5, take 10 or even take half an hours giteww..

Best walaupun penat hehe

Yayyy sampai sudah

mesti sampai sini barulah kira puncak gunung

masih macam dulu cumanya kali ini banyaknya lebah di atas puncak.. tak tahulah kenapa..

just amik gambo n turun semula ke rock garden utk lunch.. ada yang mkn maggie, makan roti dan mkn buah.. itu jer lah utk alas perut ya.. if nak solat here pun boleh.. sementara kitorang turun around 2pm kebawah..

ada kalanya dah mcm citer “Lord Of the Rings”..
species ulat gonggok punyak lagi..

ini mengambil masa 2 jam setengah pula utk turun..

Disebabkan stamina pun dah berkurangan, so mokcik ala2 heret kaki jualah utk turun, esp semasa pacak terakhir tadi dan track yang melandai sejauh 3km tu..

The rest is pengalaman yang tidak boleh digambarkan dan dizahirkan oleh kata-kata..

Mamabeauty

Kelas FB Ads/Marketing

Minggu lepas berkesempatan untuk luangkan masa 2 hari yang bermanfaat utk pergi ke kelas fb ads/marketing di area rumah saya.

Apa yang saya boleh katakan, terasa bertuahnya diri ini pabila saya dapat berkenalan dengan pemilik2 hebat yang menjual tudung, kuah rojak, produk muslim dan juga barangan kesihatan.
Mereka-mereka ini bukan setakat ibu-ibu muda yang mempunyai visi dan misi tetapi gigih mencari ilmu untuk memperkembangkan perniagaan masing-masing.

Dikelas itu juga saya tertarik dengan produk yang dibuat sendiri oleh owner tersebut iaitu “Kuah Rojak Serbaguna“..

Kelas FB Ads/Marketing
Didalam Kelas Sifu Eiman

Nampak cliche kan??? tetapi fanpage beliau mendapat 10/10..utk iklan yang dibuat.. means dengan sasaran pelanggan yang tepat dan mendapat respons yang bagus..

Kuah Rojak c
ni yang saya cuba mlm tadi hehe

Pada saya, hendak seribu daya bukan??? dan kita belajar dan berguru dengan orang yang betul utk perniagaan kita.

Seiring dengan perkembangan gitu..

INsyaAllah, saya juga akan menyusul.. Doakan ya..

Mamabeauty