Apa Itu MLM, Apa Sebenarnya MLM??

Memang ramai ya sememangnya ramai yang pandang sinis pabila mengetahui yang Shaklee adalah salah satu daripada perniagaan yang menjalankan cara perniagaan MLM iaitu Multi Level Marketing.

Memang saya tidak pernah salahkan sesiapa kerana mungkin apa yang berada didalam kepala masing-masing adalah

“MLM – agent cari orang utk menipu..”

Tertipu dengan tipu daya wang ringgit melimpah ruah ataupun dipancing dengan kereta besar/ mewah??

Memang tidak dinafikan jika “Pelaburan Internet & Skim Cepat Kaya” adalah yang tertinggi di Malaysia

Jom kita lihat apa bezanya diantara MLM yang menipu dan yang patuh syariah??

Kena cari orang bawahan/downline

(Sistem Piramid adalah berteraskan perniagaan yang mendapat hasil keuntungan daripada yuran para peserta yang masuk, jadi secara mudahnya hanyalah cari downline dan bayar yuran kemasukan dari situlah kita mendapat hasil)

(Downline memang diperlukan didalam MLM tetapi didalam Shaklee saya tidak akan mendapat imbuhan apa-apa jika ada seribu downline yang tidak membuat jualan) PAHAM SAYA???

Modal mesti kena ribu-ribu

(Yuran kemasukan yang tidak masuk akal ataupun menjual barangan yang tidak masuk akal hingga mencecah ribuan ringgit, CONTOH harga tilam RM11,000??)

(Korang tau tak yang modal untuk memulakan business Shaklee hanyalah RM80??)

Yang masuk dahulu akan goyang kaki??

Ini adalah gaya sistem MLM yang tidak betul kerana pelan yang hanyalah berteraskan cari orang ini akan membuatkan sesiapa yang masuk kemudian akan rugi. walhal

Didalam Shaklee, sesiapa sahaja berpeluang untuk menjadi hebat, berjaya dan kaya jika kita sendiri

  1. Memperkasakan diri dengan ILMU PENGETAHUAN tentang produk
  2. Dalami ILMU PEMASARAN disemua media yang ada (media sosial (IG, FB, Tweeter, Blog dsb)
  3. Menjadi LEADER yang mampu MEMIMPIN orang lain berjaya bersama-sama kerana MLM adalah tentang Networking dan bukan bekerja BERSEORANGAN.

Bisness MLM yang sebenar ialah jualan produk yang BERKUALITI dan juga PELAN PERNIAGAAN yang tidak menindas mana-mana peniaga, even jika saya dirank atas dan kamu dirank bawah, harga yang saya dan kamu beli tetap SAMA.

Boleh rujuk  dari tulisan Zaharuddin.net tentang Untuk lebih kita faham dengan lebih lanjut lagi tentang Multilevel Marketing dari segi patuh syariah boleh rujuk DISINI.

Kenapa saya masih bersama Shaklee yang menjalankan perniagaan MLM???

Didalam perniagaan Shaklee , sebahagian besar keuntungan syarikat adalah dilaburkan semula kira-kira RM250 juta setahun untuk kerja-kerja “Reseach & Development (R&D) iaitu kajian dan pengujian produk, keselamatan yang mesra pengguna dan persekitaran.

Inilah yang kita mahu pabila PRODUK yang berkualiti yang mendalami ujian yang bertahun-tahun even Shaklee merupakan syarikat yang PERTAMA DI DUNIA yang mendapat Sijil Pengiktirafan “Climate Neutral & Offsets Its Co2 Emissions”.

Jadi tiada keraguan ataupun berbelah bahagi disitu yang produk dibuat dibelakang rumah ataupun yang tidak melalui ujian sepenuhnya.

Harga produk-produk Shaklee yang jauh lebih murah jika hendak dibadingkan dengan jenama-jenama yang setara kualitinya. Contoh sebiji VItamin C hanyalah RM0.50 sebiji iaitu vitamin C yang dilepaskan secara perlahan-lahan didalam badan kita sehingga 5 jam. Multivitamin yang berusian 100tahun  hanyalah RM0.60.. sungguh murah bukan.

Yang paling saya suka MLM didalam Shaklee adalah sangat adil iaitu Sesiapa yang berusaha dialah yang akan BERJAYA.. Jadi tiada unsur kamu yang mendaftar dahulu akan merasa bahagiannya. JIka saya usaha lebih ianya akan dibayar setimpal..

Jadi masih ragu-ragu dengan bisness MLM Shaklee???

Hubungi saya untuk KONSULTASI PERCUMA YA, kerana saya senantiasa ingin membantu sesiapa sahaja yang ingin memperkasakan diri dan income rumahtangga masing-masing dengan PELAN PEMASARAN yang adil.

love

alia elena @ mamabeauty

019-2511448 (wassap/telegram)

 

 

2 thoughts on “Apa Itu MLM, Apa Sebenarnya MLM??”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *