Gunung Tok Nenek Single (10-11 Dis 2016) – Part 1

Puncak Tok Nenek
Puncak Tok Nenek

After 20 years dah tak pikul beban untuk naik ke gunung this is was like first time again.. jika dahulu gunung pertama yang saya daki adalah ke Stong.. itupun injured (hahaha sila gelak sebab kaki masuk lubang) trip ini after 20 years gantung beg adalah ke Gunung Tok Nenek.. not a sweet place (sweet maybe bersama my own sweeper) but tough one… well as untuk saya yang memang ada history slipped disc dan kaki kiri yang sememangnya injured sekian lama maka trip ini agak seret kaki jugaklah.. (sila percaya)..

Trip ini adalah kelolaan dari Linea Adventure, so consider saya by invitation only.. (syukurlah ada orang ajak) hahahah (matikla kalo sweeper baca)thanks to my dear sweeper yang ajak *sambil urut2 belakang* , gogo yang pandai masak.. *berani nak cakap gogo tak sedap masak???* nanti dia reject saya hehehehehe.. mr guide yang masuk air keh keh keh.. dan line up linea yang awesome.. saya jer yang siput sedut.. diorng semuanya power root..

here is the tentative dari Mr Guide aka Afif

Jumaat 9/12/2016

2200 Berkumpul di opis Linea Architect dan pembahagian ration (ini diorang jer sempat kumpul, saya hantar anak lagi so tak sempat ke opis pun.. terus shoot jumpat di rnr tapah)

2330 Bertolak ke Masjid Kg Raja Cameron Highland (minum di rnr tapah )

SABTU 10/12/2016

0400 Tiba di Masjid Kg Raja dan solat subuh (ngantuk tahap tenuk sebab takleh tido.. layan karok berdua lam keta)

6.30 tapau breakfast dan lunch. Parking kereta di sekolah Kg Raja (after solat n sempat reading supaya tak tertido, breakfast nasi lemak yang maha pedas.. berharap tak cerry berry dalam perjalanan nanti) tapau nasi goreng, nasi putih, ikan dan ayam goreng seketul plus kuah kari daging)

0800 Naik powil ke Kg Regil (Bukan selalu naik powil macam bangla tu beramai-ramai, dengan sejuknya)

0900 Tiba di Kg Regil *berasap gakla bontot naik powil bersesak2 gitu* (masa ni Ence Guide briefla sesikit nanti regroup dimana, after that baca doa makan ehhh.. doa semoga kami semua selamat pergi dan baliknya hahaha , masa ni ada gak group open yang lain dalam 30 orang naik YYBTN)

0930 Start trekking (rasa nak tercabot pinggang saya… serius sebab hangkut beban 14kg.. dengan lalu sungai lagi.. kaki pun dan start nak cramp time ni hahaha)

1100 Tiba di Simpang Y (Regroup) serius dalam hati bila ni nak makan hahaha sebab kelaparan.. so saya minum esp utk alas perut.

1230 Tiba di Kem Lengkuas (regroup) sampai sini pukul 3 petang bayangkanlah.. mau tak gigil lutut mak jemah , makan yang bekal di bungkus tadi.. masyaAllah nasi goreng tu dah hampir basi.. so berdua sejoli la saya makan bersama nasi putih sahaja with ikan goreng n ayam goreng..

1700 Tiba di Kem Berlumut (bermalam) tak bermalam disini pun sebabnya semuanya dah tak lalu nak hangkut beg masing2 gamaknya hahaha.. so after mesyuarat tingkap semua sepakat bermalam di Kem Hari

AHAD 11/12/2016

0400 Start trekking ke puncak Tok Nenek (ada 2 peserta yang tak naik puncak aka Azmi yang injured di lutut dan Mr Gogo yang katanya mauk memasak utk kitaorg nanti pabila turun.. or maybe he feel sick??? )

0730 Tiba di puncak Tok Nenek dan breakfast (Subhanallah.. tiada kata-kata yang mampu saya ucapkan superb view at the top as always)

0900 Start turun ke Kem Berlumut (turun awal dari time ni sebab sampai pun awal)

1100 Tiba di Kem Berlumut dan bersiap (turun2 kelaparan gila.. so bedal lah cokodok yang digoreng pukul 1 pagi) lunch sesiap also baru turun

1330 Start turun ke Kg Regil (macam nak tercabot jari kaki ni sebabnya jari kaki start melecet)

1830 Tiba di Kg Regil (semua tahap sampai nak campak beg dah time ni.. kenapalah jauh sangat umah orang asli tak jumpa2 lagi hahahahaha)

1930 Naik powil ke sekolah Kg Raja (sekali lagi melayan angin malam pulak kali ni.. bukan tahap bontot berasap.. siap kaki pun cramp gaks)

2030 Tiba di Sekolah Kg Raja dan bersiap (mandi di dalam kawasan sekolah)..

2200 Bertolak balik ke KL (awal lagila diorang shoot balik.. saya dan Mr Sweeper take my own sweet time berehat 1 night di Kg Raja).. terima kasih pada Abg Poji yang tolong carikan rumah tumpangan.. sesapa yang nak kesini leh contact Abg Poji ya..

antara menu yang gogo sediakan

Siakap 3 rasa (lagi mau cakap gogo tak pandai masak???) kau mampoo naik gunung dapat makan siakap 3 rasa hahahaha

ayam masak kicap (yang ni tak malu saya tambah ayam sebab kebulur) hahahah..

terima kasih ya gogo yang pandai masak.. we als cuma tolong potong2 dan tolong tengok jer kikikiki…

tak trill lah cerita semua kan.. esok2 saya sambung ya coz saiya ta quad nak recall semua cerita.. ada cerita mistik, cerita kelakar plus pewai berjemaah..

mamabeauty

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *