Category Archives: Kehidupan

Bila Usia 40 menjengah

Entry tertangguh banyak sungguh hew hew.. bukan masalah tiada idea tetapi tidak berkesempatan mau tulis panjang-panjang supaya tidakler membaca sebaris dua saja bukan.

Alhamdulillah, bersyukur sebenarnya.. apa lagi yang mampu diungkapkan selain syukur, syukur dan syukur..

Dari 20 an
Sehingga 30an

Banyak dugaan sebenarnya yang dilalui sebelum menjangkau usia 40 ini terutama dari 33-40 selama 8 tahun hidup yang tidak menentu.

Hidup mencari jalan Tuhan sebenarnya, dalam erti kata sebenar lalai, leka, hidup penuh angan-angan dan tiada siapa pun yang tahu. Saya berperang dengan diri sendiri selama 7-8 tahun kebelakangan ini.

like i’m counting days jika aku tidak berubah sehingga 40 mungkin aku akan selamanya begitu kehidupanku yang lagho..

Sesungguhnya Allah uji dengan kebendaan, harta dunia, cinta dan banyak lagilah ujian-ujian yang sesiapa mengenali pasti tahu. Yang tidak tahu pastinya hanya nampak kehidupan yang baik-baik sahaja.. senantiasa cerita, tiada masalah dijiwa plus apa jua yang melanda.

Sometimes tika suatu saat terasa Allah, terasa kerdilnya diri bila diuji begitu??? Allah beri macam-macam tetapi aku lupa padaNYA..

Begitu banyak nikmatnya Allah beri, lupa dan terus lupa.. Alhamdulillah Allah beri kesedaran dan semoga saya istiqamah..

Memang bukan mudah sebenarnya, dan jika hendak melabel saya ni teruk sebelum ataupun sekarang baik pun tak mampu hendak diucapkan dengan kata-kata. Biarlah ianya antara saya dengan Allah sahaja.

Semoga 40 akan menjadi titik tolak menjadi muslimah yang senantiasa ingat rendahnya kaki saya berpijak di dunia pinjaman ini.

Mamabeauty

Misi mencari suami

Melankolik sekali sekala melanda..

saya banyak ambil iktibar dari kisah kawan saya ini..

Misi mencari suami katanya.. dikala beliau masih bujang dikala umur menjangkau penghujung 30an..

Memang bukan mudah mencari imam yang akan membimbing kita ke jalan syurga apatah lagi untuk menyayangi dan menjaga kita sehingga akhir hayat..

Dalam pada pencarian itu, ada kalanya tersalah langkah dan rasa, terjumpa laki orang yang memberi bahu utk suka-suka, yang tidak jujur ramainya..

Pernah saya terfikir dan mendoakan semoga dipermudahkan jodohnya….

Dalam pada pencarian itu, kita sendiri seharusnya cermin diri, DOA yang terbaik utk kita, DOA diberikan suami yang bertanggungjawab di dunia dan akhirat.. ada juga yang mendapat baik ya amats tetapi tidak pula solatnya.. lahai…

Perbaiki diri insyaAllah, sometimes kita rasa kita dah habis baik tetapi percayalah.. Taubat setiap hari kerana kita sendiri tidak pasti apa dosa yang telah kita lakukan dan DOAlah yang terbaik sahaja utk kita.

Jika yang datangnya tetap yang tidak baik itu sebenarnya adalah UJIAN dan DUGAAN utk kita..

Wallahualam..

wedding flowers
wedding flowers

Mamabeauty

Selalu Ada

Been bz like a bee this few weeks, entah apa yang dibuzykan lah kans.. hehe..

Buzy kemas tempat sendiri, kemas dan buang apa yang patut, nak juga tempat macam baru walaupun dah lama kans.. atleast deko2 lah sikit supaya segar utk mulakan kerja.

Banyak sangat memori di tempat ni, so i have to let it go away..

California Poppy
Kenangan Itu Indah dan Pahit

Dalam pada bz2 tu next week dah cuti sekolah kans, tak sabar nak balik kekampung plus gi hols2 bersama-sama anak2.

As usual, if balik kampung kita holiday di Penang sajalah kans.

InsyaAllah, jika ada yang akan saya kongsikan, maybe cerita cuti2 saya dan planning ahead our “cinggu” in Korean is kawan.. yang akan bertunang dan seterusnya cerita bertapa lama dah saya tak pegang berus utk mekapkan orang..

Friends are like star
Friends forever

see ya when i see ya..

Mamabeauty

Peluang Kedua

 Manisnya Cinta Di Cappadocia

after cerita dah basi baru berkesempatan tengok cerita Manisnya Cinta di Cappadocia..

very short n sweet story.. dan penuh pengajaran

Memang tak semua kita boleh bersangka baik senantiasa.. Dan tidak semua orang juga mendapat peluang kedua ya.

Keluarga adalah sangat penting didalam apa jua situasi yang kita tempuhi.

Jadi sayangi dan jagalah orang-orang tersayang yang berada dengan kita.

Cappadocia Turki
Indahnya Cinta Di Cappadocia

Mamabeauty

Pergi Tak Kembali

Sesungguhnya, Allah tidak pernah menunda seminit pun waktu kematian kita..
 
Suatu Kehilangan yang besar buat kita semua..

Tengaharinya dengan kepergian Allahyarham Dato Hj Hasbullah Awang.. dimana saya membesar dengan mendengar suara beliau. 

Suara yang unik dan komentar2 yang bersahaja dan tersendiri. Tidak sangka jua bidang kerja saya memungkinkan saya bertemu beliau dimajlis2 kelolaan Astro.

Malamnya pula mendapat berita tentang perginya Murabbi, seorang Tok Guru yang disanjungi segenap pelosok dunia. InsyaAllah segala tunjuk ajar dan perjuangan beliau akan senantiasa dibawa bersama kita.

Semoga diberikan syurga firdausi utk keduanya.. Al-fatihah

Mamabeauty

Awak Bukan Doktor

Ini adalah cabaran-cabaran yang mesti dilalui bila bergelar Shaklee Distributor. 

Memang lumrah bila pelanggan tidak mempercayai apa yang kita beritahu tentang kepentingan sesuatu supplemen. Tiada certificate DOKTOR mungkin.

Tidak semua distributor itu tiada ilmu ya. Yang pasti Shaklee mempunyai kelas2 nutrisi yang diajar oleh para pakar nutrisi kami untuk semua ahli yang berdaftar. Kami juga ada buku nutrisi utk dirujuk plus bebila masa boleh berhubung dengan para2 nutrisi yang bertauliah ini.

Terbaru, shaklee juga ada membuat TTT iaitu Train the Trainer sebuah bengkel utk Coordinator effektif keatas untuk lebih mendalami tentang supplemen2 dan cara untuk konsultasi dengan para pelanggan.

Tiada istilah membabi buta untuk kita suggest sesuatu supplemen itu kepada pelanggan. Kami juga mempunyai group support yang tidak berbelah bahagi tentang supplemen ini.

Mungkin dugaan untuk saya..

Jika kita mahu berjaya mesti kena belajar bukan??? 

Tiada istilah “terhenti disini” buat saya kerana dugaan dan rintangan didalam berbusiness juga mematangkan saya.

Sometimes tindakan sambil lewa mereka, tidak mahu mendengar penjelasan kita tentang pentingnya sesuatu supplemen itu amatlah saya kesali mengandaikan kita sengaja ingin jual barang..

Well bukan salah saya sebab “saya bukan doktor” bak kata awak.. Saya adalah Supplemen Consultant


Senyum dan teruskan perjalanan saya..
Mamabeauty

Kucing dan Saya

Semalam ada my schoolmate yang update status about kucing mendatang yang selalulah datang ke rumah bersama anak2 kucing katanya..

Well tiada jodoh katanya utk membela kucing lagi.. 

Saya memang pencinta kucing walaupun sebelum ni tak pernah pun bela.. My first pet ialah Arnab back on 2002.. itu pun saya adopted dari kawan yang terjumpa arnab yang cedera parah dikawasan kondo beliau.

Kami bela sehingga besar dan montel walaupun masa tu duduk di rumah sarang burung jer means terhad dan terbatas sangat pergerakan Arnab yang diberi nama Shiro.

Back on 2005, bila kami berpindah ke Subang Bestari.. kami bawa bersama Shiro.. teruja sudah semestinya kerana dok memikirkan Shiro akan berlari2 nanti didepan rumah hahaha *angan2 kemain kans*..

Kami tiada gambar kenanangan dengan SHiro.. mungkin di blog lama saya pernah cerita tentang Shiro ni..

Tetapi apakan daya, malam pertama Shiro disana dia meninggal bila digigit sesuatu di dalam kandangnya.. sob sob sob.. after that incident saya tak pernah bela apa2 pets pun.

Sehinggalah suatu hari ada seekor kucing yang amatlah menyedihkan dok mengiau depan pagar.. Setiap hari datang minta makanan. Hati tisu saya memanglah kesian kan.. apalah sangat nak bagi makan seekor kucing..

Hatchi my first ever cats

Hatchi ni baik sgt2lah.. n perangai sebijik macam kucing dalam tv tu hehe Garfield.. boleh kata a few years tu memang Hatchi ni jelah yang ada pun..

After 1 week.. batch ni yg masih bersama sehingga sekarang ialah Flora
First time mengandung dan bersalin 

Back in 2008 macam tu Hatchi menghilang tetiba.. entah kemana sekejap datang dan sekejap hilang.. lama2 terus tak ada dah..
Anak2 Shiro ialah Flora, Hatchiko, Guaci..
Yang Hatchi patah kaki dan hilang, Guaci juga sama hilang entah kemana after dah besar.. so yang masih teruskan legasi ialah FLORA
Guaci
guaci
Kaki Hatchiko patah kena langgar motor saya rasa tetapi dr cakap mungkin jatuh ditempat tinggi
Guaci
Guaci dan Hatchiko semasa balik kampung haha.. sebab kesian kaki patah so bawak balik bersama
Flora dan Guaci
Guaci
Hanya Flora dan anak2nya sekarang yang ada dirumah.. DO dan Messi.. dan baru 3 minggu lepas Flora ada new Batch iaitu Dal Bong, Dal Po dan Jackson hahaha..


FLora dan anak2nya DO, Messi

FLora, Messi dan DO

DO

 Ini pula kucing yang anak saya Batrisya jumpa semasa balik dari sekolah, Kristal namanya.. setakat sebulan bersama lepas tu hilang entah kemana ..

Kristal

Kristal

comel kan geram

DO

Dal PO dan Jackson

Dal BOng
So pendek kata tak pernah sunyilah rumah saya dengan anak2 angkat yang meriah ni. Walaupun balik kerja penat dan terbau taik coz sometimes ada yang berak merata2.. still juga saya jaga.. entah terasa diri ini macam ada tarikan kucing gitu..

If pegi makan mana2 ada kucing pun always kucing buat muka yang paling comel utk minta makanan..

Untuk penjagaan mereka2 ini saya just mandikan seminggu sekali, if sakit bawa pegi jumpa doktor haiwan gitulah.. idokler sampai grooming bagai.. dan berikan makanan insyaAllah semampu yang boleh..

Love them all

Mamabeauty

Misi Kemanusiaan – Back to School Part 2

Hujan semalaman membawa kepagi merisaukan kami semua.. Hujan lebat dan kadang2 berserta angin…
 
Esoknya pepagi dapat makan nasi kerabu home made hehe by Mak Hanim.. sebab misi ini bukanlah bersenang lenang jadinya menumpang kasih pada yang sudi giteww..

Sebelum memulakan perjalanan, atas inisiatif Abg Shamsul, beliau order dalam 3 kilo tepung yang dijadikan roti utk bekalan anak2 nanti sementera menunggu. Sedap roti2 home made ni..

roti inti kacang

inti kelapa

kismis

Dalam pukul 9.30am, kami semua menuju ke Kampung Chat di daerah Pasir Mas.. Memang penuh dugaan dan cabaran utk sampai kesana kerana kenderaan kami ini terhenti beberapa kali haha nasib tidak kena tolak beramai2.. :-)..

tgk steering pun cukup menggambarkan keretanya hehe
melalui tanah runtuh

Sampai lebih kurang pukul 11am dalam hujan yang agak lebat dan kami terus berikan dahulu roti utk diagihkan2 kepada anak2 bersama mineral water. Ini sahaja yang mampu kami sediakan.

sayu hati tengok bebudak ni dalam hujan2 berebutkan roti.. aduhaiii

Selepas selesai makan roti barulah kami mulakan tugas utk memberi baju sekolah dan juga peralatan sekolah yang telah didermakan oleh orang ramai..

All in hari kedua ni terasa amat berbaloi walaupun ada here and there budak yang tak dapat mcm kaki tak muat and baju tak ada size all in out of 10 seorang jer yg mcm tu.. JIka boleh memanglah sasaran kami ingin memberi kepada semua tetapi apakan daya, ini sahaja yang sekadar kami mampu bawa bersama utk mereka.. *sobs2*

Alhamdulillah…

Selepas selesai beri segala peralatan sekolah, kami bertolak utk memberi baki alat tulis utk kanak2 yang kami jumpa sepanjang jalan ke Salor, Kampung Betong juga di Pasir Mas lama..

jalan yang semasa datang runtuh sebelah kini tidak boleh dilalui utk balik

betapa girangnya kanak2 ini mendapat alat tulis..

persekitaran kampung betong

tidak terungkap kata2..

bagaimana mereka memulakan hidup????

Misi ini memang memberi seribu makna kepada saya, insyaAllah saya sambung ke bahagian akhir ya..

Mata masuk habuk kembali lihat gambar2 ini..

mamabeauty

Misi Kemanusiaan – Back To School Part 1

Kisah saya menyertai misi kemanusiaan back to school ke Pantai Timur ini secara tiba-tiba sahaja… tiada didalam agenda sebab sudahlah last minit hendak buka sekolah and its just take within a few days sebelum berangkat utk confirm samada pegi ke idok..

Sebelum2 ini hanyalah bergerak dibelakang tabir dan tidak terfikir pun utk turun kerana takut susahkan orang sekeliling pula jika saya yang nak kena direscue.. hahahaha.. ini lawak ya.. 

Tetapi saya ambil kesempatan, ruang dan masa kelapangan plus kondisi kesihatan sendiri yang buat masa sekarang in shaa Allah sudah beransur baik.. jadi apalah salahnya kan untuk luangkan masa bagi membantu mereka2 yang kurang bernasib baik yang ditimpa bencana disana.

Terima kasih diucapkan pada sahabat saya Hanim Jamel yang memberi kesempatan dan Alhamdulillah bersama saya juga terbinanya ukhwah in shaa Allah dengan teman2 lain yg turut sama berkesempatan utk bantu iaitu Abg Shamsul, Noorly dan juga Asma.

Alhamdulillah juga urusan misi ini mendapat ramai sumbangan dari segala genap lapisan kawan2, ngo2  esp dari pihak Hanim Jamel, saya sebagai pengantara utk merialisasikan barang2 sekolah ini sampai ke sasaran sahaja

Juga dipermudahkan urusan kami dengan tajaan penerbangan dari pihak Air Asia dari KLIA2 ke Kota Bharu.. syukur sgt2 dipermudahkan segala urusan kami.

Lets enjoy the pictures ya..

kesemua sebanyak 15 kotak plus ada 3 beg utk misi back to school ini

di KLIA2

Hanim dan Asma sempat bergambar bersama staff AA

Abg Shamsul with pramugara AA

Kami selamat tiba di Kota Bharu dalam pukul 4.30pm mcm tu dan disana kami menerima bantuan dari Pasukan Generasi Angkatan beliau pula utk pengangkutan.

Alhamdulillah in Day 1, all in semua barang2 telah selamat tiba dan kami sempat shop2 a few things utk packing dimalamnya..

See in next entry for Day 2..

Mamabeauty

Selamat Tinggal Helper

Ada hikmahnya juga persekolah ditunda seminggu lagi.. walaupun persiapan persekolah anak2 semuanya in shaa Allah telah saya siapkan awal2 lagi.. tetapi fasa buka n jahit baru bermula minggu lepas hahaha.. mommy dlm fasa berehat gitu..

Lagipun start 2015 ni my helper sudah tidak datang ke rumah utk bantu kemas2 apa yang patut.. katanya dia tiada petugas yang mahu menolong sebab one of her indonesion girl tu mau pulang. Tapi the best part minta dirahsiakan dari pembantunya.. 

Idok mokcik boleh bagi kain sehelai dua sorang kans.. or maybe dia nak dedua tidak terasa hati means my part and on her parts with the girls. Itulah malas mokcik nak mikio nya mencari helper lain so dah 2 minggu ni sendirilah anak beranak yang mencucinya. 

Walaupun umah idokler sebesor mana tetapi been years gaks kot dah biasa setiap hari Sabtu helper tu datang n kemas mana yang patut. With my condition ni memang tidaklah jawabnya hahaha.. 


Dah seminggu ni jugak dok makan vivix utk kesihatan menyeluruh.. dah 2 minggu ni been sakit kembali my neck n arms and so rasa helpless juga bila tengok umah mcm kena bom.

All in.. ending for 2014 banyak cerita2 sedih dengan banjirnya plus Air Asia QZ nya lagi.. Mungkin ini dugaan bukan sahaja bagi mereka yang mengalaminya tetapi kita yang melihat dan turut rasainya bersama.

Inshaa Allah 2015 bersinar kembali.

Mamabeauty