Category Archives: Shaklee Business

Apa Itu MLM, Apa Sebenarnya MLM??

Memang ramai ya sememangnya ramai yang pandang sinis pabila mengetahui yang Shaklee adalah salah satu daripada perniagaan yang menjalankan cara perniagaan MLM iaitu Multi Level Marketing.

Memang saya tidak pernah salahkan sesiapa kerana mungkin apa yang berada didalam kepala masing-masing adalah

“MLM – agent cari orang utk menipu..”

Tertipu dengan tipu daya wang ringgit melimpah ruah ataupun dipancing dengan kereta besar/ mewah??

Memang tidak dinafikan jika “Pelaburan Internet & Skim Cepat Kaya” adalah yang tertinggi di Malaysia

Jom kita lihat apa bezanya diantara MLM yang menipu dan yang patuh syariah??

Kena cari orang bawahan/downline

(Sistem Piramid adalah berteraskan perniagaan yang mendapat hasil keuntungan daripada yuran para peserta yang masuk, jadi secara mudahnya hanyalah cari downline dan bayar yuran kemasukan dari situlah kita mendapat hasil)

(Downline memang diperlukan didalam MLM tetapi didalam Shaklee saya tidak akan mendapat imbuhan apa-apa jika ada seribu downline yang tidak membuat jualan) PAHAM SAYA???

Modal mesti kena ribu-ribu

(Yuran kemasukan yang tidak masuk akal ataupun menjual barangan yang tidak masuk akal hingga mencecah ribuan ringgit, CONTOH harga tilam RM11,000??)

(Korang tau tak yang modal untuk memulakan business Shaklee hanyalah RM80??)

Yang masuk dahulu akan goyang kaki??

Ini adalah gaya sistem MLM yang tidak betul kerana pelan yang hanyalah berteraskan cari orang ini akan membuatkan sesiapa yang masuk kemudian akan rugi. walhal

Didalam Shaklee, sesiapa sahaja berpeluang untuk menjadi hebat, berjaya dan kaya jika kita sendiri

  1. Memperkasakan diri dengan ILMU PENGETAHUAN tentang produk
  2. Dalami ILMU PEMASARAN disemua media yang ada (media sosial (IG, FB, Tweeter, Blog dsb)
  3. Menjadi LEADER yang mampu MEMIMPIN orang lain berjaya bersama-sama kerana MLM adalah tentang Networking dan bukan bekerja BERSEORANGAN.

Bisness MLM yang sebenar ialah jualan produk yang BERKUALITI dan juga PELAN PERNIAGAAN yang tidak menindas mana-mana peniaga, even jika saya dirank atas dan kamu dirank bawah, harga yang saya dan kamu beli tetap SAMA.

Boleh rujuk  dari tulisan Zaharuddin.net tentang Untuk lebih kita faham dengan lebih lanjut lagi tentang Multilevel Marketing dari segi patuh syariah boleh rujuk DISINI.

Kenapa saya masih bersama Shaklee yang menjalankan perniagaan MLM???

Didalam perniagaan Shaklee , sebahagian besar keuntungan syarikat adalah dilaburkan semula kira-kira RM250 juta setahun untuk kerja-kerja “Reseach & Development (R&D) iaitu kajian dan pengujian produk, keselamatan yang mesra pengguna dan persekitaran.

Inilah yang kita mahu pabila PRODUK yang berkualiti yang mendalami ujian yang bertahun-tahun even Shaklee merupakan syarikat yang PERTAMA DI DUNIA yang mendapat Sijil Pengiktirafan “Climate Neutral & Offsets Its Co2 Emissions”.

Jadi tiada keraguan ataupun berbelah bahagi disitu yang produk dibuat dibelakang rumah ataupun yang tidak melalui ujian sepenuhnya.

Harga produk-produk Shaklee yang jauh lebih murah jika hendak dibadingkan dengan jenama-jenama yang setara kualitinya. Contoh sebiji VItamin C hanyalah RM0.50 sebiji iaitu vitamin C yang dilepaskan secara perlahan-lahan didalam badan kita sehingga 5 jam. Multivitamin yang berusian 100tahun  hanyalah RM0.60.. sungguh murah bukan.

Yang paling saya suka MLM didalam Shaklee adalah sangat adil iaitu Sesiapa yang berusaha dialah yang akan BERJAYA.. Jadi tiada unsur kamu yang mendaftar dahulu akan merasa bahagiannya. JIka saya usaha lebih ianya akan dibayar setimpal..

Jadi masih ragu-ragu dengan bisness MLM Shaklee???

Hubungi saya untuk KONSULTASI PERCUMA YA, kerana saya senantiasa ingin membantu sesiapa sahaja yang ingin memperkasakan diri dan income rumahtangga masing-masing dengan PELAN PEMASARAN yang adil.

love

alia elena @ mamabeauty

019-2511448 (wassap/telegram)

 

 

Start Bright Series – 2 /2015

Hari minggu yang penuh aktiviti bagi saya..

Dimulakan dengan klass “Start Bright Series” utk tahun 2015 ini. Alhamdulillah, saya di group yang betul yang senantiasa menitikberatkan pengisian ilmu utk semua ahli-ahlinya.

Lebih pengisian semestinya, belajar tentang sistem badan dan juga cara pengurusan kewangan.

Love this class so much sebabnya saya masih belum berkesempatan utk menghadirkan diri ke kelas Nutrisi anjuran Shaklee.. jadinya sedikit sebanyak dapatlah saya ilmu-ilmu baru tentang sistem badan.

Nerve systems, Brain, Skeptical.. ohh mcam2lah..

Sedikit perkongsian dari saya juga tentang testimonial “Slipped disc” bersama peserta-peserta kelas ini.

Yang berminat masih boleh hadir utk sessi yang ke dua pada 10hb Mei ini. 

SBS kali ke 2

Pembentangan Berkumpulan

sistem badan

Petangnya pula ada penerangan tentang Pengurusan Kewangan

Pengurusan Kewangan
Pengurusan Kewangan oleh Master Aznin

tips pengurusan kewangan
Start dari sekarang bukan tunggu jutawan utk pengurusan kewangan
Permulaan cycle yang bagus bagi saya insyaAllah.. selepas ini semestinya another more classes to attend.

Mamabeauty

Pelan Persaraan terbaik dengan perniagaan online

Bulan hadapan, kita semua sedia maklum yang GST akan dilaksanakan bukan. Dengan perlaksanaan gst ini juga kita sedia tahu yang harga barangan akan juga naik. Kos sara hidup meningkat.

Itu belum lagi dengan minyak yang turun naiknya, plus kadar pendapatan kita setakuk sama sahaja dengan yang lama.

Kebanyakan kita juga semuanya mencari peluang dan ruang untuk menambah pendapatan samada berniaga selepas waktu kerja ataupun sambilan or mungkin juga dihujung minggu.

Sebagai peniaga online, saya juga membuka peluang kepada sesiapa yang berminat untuk menambah pendapatan, menambah ilmu plus menambah kawan juga.

9/10 daripada punca rezeki juga adalah daripada perniagaan.

Business shaklee adalah business MLM ya, tetapi cara saya bukanlah mencari orang semata-mata. Kita beri lebih nilai kepada kehidupan orang lain insyaAllah diberkati. Tambah nilai KESIHATAN  dan tambah nilai EXTRA INCOME.

Fly higher to reach our dreams
Fly high to reach our dreams

Kenapa Shaklee??

  1. Lebih 50 tahun bertapak semenjak 1956. Bukanlah business yang baru sebulan berada didalam pasaran. Merupakan top 5 jenama yang dipercayai di DUNIA.
  2. Selamat dan diuji secara KLINIKAL
  3. Disahkan HALAL oleh ISA dan diperakui oleh JAKIM.
  4. Sistem MLM yang diperakui oleh Syariah
  5. Modal permulaan yang sangat rendah RM75.00 sahaja.
  6. Pulangan bonus yang sangat lumayan.
  7. Produk yang sangat bagus dan mudah dijual.
  8. Harga mampu milik.
  9. Selamat, natural dan “not tested on animal”.


Jadi tiada sebab untuk tidak memilih perniagaan shaklee ini bukan.

Rangkaian Produk Shaklee
Pilihan rangkaian produk shaklee

Pelan Persaraan Yang Hebat

Telah ternyata ya, pelan shaklee adalah pelan persaraan yang hebat jika kita benar-benar mengikuti apa yang telah diajari. Terdapat 6 sumber pendapatan utk kita rebut ya.

1. Untung Runcit

2. Jualan Peribadi (5% sehingga 21%)

3. Jualan Berkumpulan (5% sehingga 21%)

4. Bonus Kereta

5) Bonus kepimpinan

6) Bonus kepimpinan 

(Untuk keterangan lanjut juga akan diberikan di group support)

Percutian untuk yang layak daripada Shaklee
Percutian 5 bintang utk yang layak didalam pelan Shaklee

Bagaimana jika anda semua ingin bermula????

Menjadi ahli hanyalah serendah RM65 dan RM10 utk penghantaran kids. Disini kita telah jimat sehingga 33% daripada harga runcit.

Jika mempunyai wang yang lebih, boleh juga membuat pembelian bernilai RM640 untuk kita cuba produk dan ianya melebihi (200uv) disini akan mendapat PERCUMA keahlian.

Ataupun jika berminat utk meluaskan empayar ke luar negara boleh membeli Pak Gold Ambassador yang bernilar RM1,236. Produk yang dibeli boleh dijual dengan harga pasaran.

Selepas menjadi ahli apa yang patut dilakukan???

Langkah seterusnya, saya akan masukkan kedalam group khas di FB utk segala maklumat, tips, group support.

Adanya seminar yang bayaran adalah terlalu minima serendah RM20 dan sehingga RM40 sahaja jika kita pergi ke kelas2 Nutrisi utk menambah ilmu dan juga pelbagai kelas2 yang diatur oleh group support.

Marketing strategi utk perniagaan shaklee boleh dipelbagaikan bukan sahaja tertakluk kepada cara konvensional iaitu dari mulut ke mulut ataupun rumah ke rumah. 

Melalui zaman yang serba moden dan maju ini, kita gunakan sebaik mungkin medium FB, Twitter, Instagram, Blog, FB ads dan sebagainya utk memasarkan produk kita. (tips lebih lanjut akan diberikan di group support)

Offline juga boleh menyediakan Sample ataupun edarkan flyers kepada orang ramai.

Jika ada sebarang pertanyaan, ingin mencuba supplement ataupun sekadar ingin berkongsi rasa tentang perniagaan online, boleh hubungi saya di 019-2511448 (whatsapp/telegram/ line) ataupun di add saya di FB ya :  Alia Elena

THERE IS NO PERFECT TIMING TO START

Mamabeauty

Cara Terbaik Untuk Kelegaan Slip Disc

Saya memang seorang yang aktif tidak dinafikan ya. Jika sesiapa yang mengenali saya secara dekat pasti tahu aktiviti saya semasa bujang ialah mendaki gunung.. 

Dedulu badan kuat dan sihat lagi.. dan Alhamdulilllah tak pernahla jatuh teruk2.. seingat saya 2 kali sahaja.. pertama kali mendaki ke Gunung Stong dan semasa turun dari Gunung Kinabalu..

Tetapi aktiviti lasak ini sedari dulu agaknya.. sehingga Dr yang diagnos saya slip disc pun cakap.. “Mungkin awak lasak sangat masa dedulu or masa kecik”.. hehehhe.. ya memang tidak dinafikan..

Tetapi kini Alhamdulillah…

lebih kurang 2-3 tahun saya suffer sakit yang tidak terhingga sehingga tiada kata2 ya yang boleh saya ungkapkan kesakitan yang bagaimana “slip disc” ini.. Ianya berterusan.. sekejap sakit, sekejap ok lepas tu seharian sakit.. rasa helpless bagi orang2 yang sukakan aktitivi lasak macam saya..

Saya nak kenalkan dengan VIVIX kerana saya telah mencuba dengan set tulang dan sendi iaitu AJHT, Ostematrix dan juga Omega.. memang kesannya ada tetapi makan masa.. Jadi saya top up dengan VIVIX..

Alhamdulillah jika saya konsisten sehari hanya sesudu vivix sehingga sekarang saya boleh sudah membuat kerja rumah dengan senang hati..
Ini bukan testimoni orang lain tetapi diri saya sendiri.. jadi jika sekian lama dibelenggu kesakitan yang berpanjangan selepas sudah melakukan fisio, chiro, yoga or pilates pun tak jalan.. boleh kita ikhtiar dengan vivix..

See banyak kelebihan vivix jika kita konsisten dan sempena promosi bulan ini yang bakal berakhir tak berapa lama ni, saya sarankan beli 2 botol dan dapatkan keahlian percuma.. ya PERCUMA ya..

Mamabeauty

Wajah Dambaan Lelaki

Selain daripada pesakit slip disc yang selalu pm tentang supplement kesihatan, salah satunya juga yang paling diminati tentukan supplemen kecantikan.

Ini paling sinonim ya kerana siapa yang tidak mahu kelihatan canteq??? Waima bertudung tsunami sekalipun masih ingin juga berharap berwajah neelofa jika mampu.. hehehe.. Lumrah pada saya.

wajah mau persis neelofa

Saya tidak dilahirkan berwajah pan asia ya.. jauh sekali berhidung ala2 Rani Mukherji..

berhidung tinggi bak si Rani
Jadinya saya berusaha, ya berusaha sedari awal untuk wajah lebih mulus, cantik dimata sendiri hehe plus bebas berjerawat..

Tetapi lately mungkin seiring usia, saya raya kulit makin kusam, jika naik jerawat tu susahnya lahai utk pulih.. its takes time giteww..

saya pilih semestinya supplemen yang berterusan…. rangkaian pencuci wajah pun tukar ke Nutriwhite dari Shaklee.. boleh kata semuanya saya bertukar semenjak jagi pengguna setia ini.

Yang paling asas ialah vitamin e, vitamin c dan b complex.. ini sebelum kenal Shaklee saya sudah amalkan ya.. sebab kadar kulit kita juga mengendur, berkedut plus abislah semua kologen2 yang support bahagian mata, mulut dan asas wajah kita tu.

Jadi idokler nampak sangat saya berumur 40an hehehe..

janji berwajah suci bersih walaupun ada jerawat sebiji dipipi hehe

Kata kuncinya KONSISTEN ya.. bukan sehari makan terus mulus dan halus..

call me jika mau konsultasinya..

Mamabeauty

Januari Untuk Anak, Ibu dan Seluruh Keluarga

Seronok dan gembira bila promosi kembali lagi..
Untuk kesihatan menyeluruh, untuk yang mementingkan kesihatan plus utk kanak2 yang memerlukan multivitamin didalam bentuk tablet kembali. Diformulasikan didalam pack terbaru ya kerana sudah lebih kurang setahun vitalea ini tiada dipasaran. Lebih besar dan berperisa anggur.

multivitamin terbaik utk anak2 anda
sempena bulan promosi beli 3 dan percuma 1
kebaikan2 vivix utk kesihatan menyeluruh

jamu moden terbaik utk lelaki dan wanita..

Memang teruja dengan package bulan Januari ini.. jika berminat boleh mendapatkannya secara online.

Ataupun calling2 ya 019-2511448.. 

Mamabeauty

Extra Bonus Dan Penuhkan Tabungan

Bagaimana saya manfaatkan bonus yang saya dapat setiap bulan dari business shaklee dengan tabungan #projectraveljune2015?????

Contohnya bulan ini saya akan mendapat RM2k dari hasil business shaklee saya akan mula bahagikan kepada beberapa bahagian 

1. Sedekah – 20%

2. Reward keluarga – 10%

3. Project travel June – 20%

4. Project travel Dec – 20%

5. Kecemasan – 20%

6. Reward diri – 10%

istanbul, Turki

Begitulah seterusnya, Alhamdulillah so far memang saya dapat menampung perbelanjaan sekeluarga utk merasai nikmatnya bercuti ya.

Tidak semestinya ke luar negara atau tempat2 yang tidak terjangkau dek akal tetapi tidak juga mustahil kerana kita telah membuat perancangan jangka pendek dan panjang utk percutian kita sendiri.

Ini semua tidak pernah saya ambil dari duit gaji saya.. aa ini yang bestnya bila kita ada pendapatan kedua utk kita simpan dan bersedekah disamping membantu mereka-mereka yang memerlukan.

Anda boleh buat sendiri tabungan mengikut apa yang anda perlu mungkin boleh ditambah lagi tabungan untuk persekolah, tabungan untuk setiap anak2, tabungan utk membeli rumah atau kenderaan impian, tabungan utk pergi haji dan sebagainya.

Mahu pendapatan sampingan begini??? pm saya di 019-2511448 saya akan tunjukkan jalannya

Mamabeauty

Jangan Takut Untuk Berimpian

Jangan sesekali takut untuk berimpian ya..
Sebelum tu jom kita “LOA” Law of Attraction dulu tempat yang akan kita pergi in shaa Allah tahun hadapan.. 

waiting sunrise tapi berkabus pula
leap of faith

Jika anda berimpian seperti saya ingin merantau keseluruh dunia, dan mempunyai duit poket yang sama dan berbelanja tanpa melihat tag ataupun ingin menambah kewangan tambahan..

Andalah yang saya cari.. kerana langkah pertama yang anda mulakan hari ini kemungkinan akan memberi seribu langkah kehadapan utk masa depan anda..

Hanya RM75 untuk proses pendaftaran dan selebihnya bimbingan dari saya “FROM ZERO to HERO“..

Cuba fikirkan sejenak perbelanjaan buka sekolah ni pun cukuplah.. jika anak seorang pun perbelanjaan mencecah 500-600 apakah pelan kewangan kita jika ada 5 orang anak???? 

We need another Plan B  bukan??? Come and have a chat with me 019-2511448

Yer mari kita mulakan dari sekarang kerja keras untuk tahun hadapan.. bukannya hujung-hujung tahun kita dah turunkan momentum begitu..

Mamabeauty

Salah Satu Destinasi Project Travel 2015

Tetiba terasa diri ini sangat mempunyai keinginan kuat untuk ke tempat ini..

maklumlah baca blog sana sini plus insta lagi.. sure teruja tengok keindahan tempat ni

In Shaa Allah salah satu destinasi project travel 2015 ..  *senyum sambil LOA akan menjadi kenyataan*

Ohh walaupun untuk tahun hadapan tapi sudah terbayang ni macam2 aktiviti yang bulih dibuat..

Lets kumpul duit you ols semua… Nak join #projectravelJune2015 saya??

Let’s have a chat.. 019-2511448


Mamabeauty

Dah Berapa Bulan Ni???

 Pernah di tegur “Dah berapa bulan ni???”..
Or tetiba gi shooping mall ada promoter datang utk pomot barangan baby.. ???? sure terpinga-pinga kan plus sendiri tak sadar lagi kah GUMUK bak ibu yang mengandung

Ramai yang berkeluh kesah bila berat badan naik.. jangankan orang lain kerna saya pun sama..
Saya memang menitik beratkan kesihatan waima if dah rasa gumuk tu mulalah kena do something kans..

Disebabkan saya tidak disarankan utk berjogging kerana akan memberi impak pada tengkuk, so senaman yang paling sesuai adalah berenang sebenarnya.. again saya tak berapa suka berenang due tu nanti kulit jadi mengelupas dan berkerak-kerak. *kulit manja ya amats*

senaman saya sekarang hanyalah membuat kerja rumah dan turun naik tangga.. *inipun dalam rumah jer*.. hahaha very der limited okay..

Jadi dengan sebab itu saya amat perlukan supplemen untuk membantu saya didalam proses utk turunkan berat badan..

Selain supplemen, saya juga kena jaga makan plus kurangkan makanan bergula.. esp minuman bergula.. Yang terbaik seminggu sekali buatlah infused water utk minum..

infused water
macam2 pilihan nak buat infused water ni tau.. sedap sekali.. boleh minum sepanjang hari jika kita tak boleh nak minum air kosong 2liter sehari..

Okay.. mari saya perkenalkan supplemen yang sangat2 membantu saya selama ini utk menten berat badan dan seterusnya inch loss.. supplemen bukanlah ubat kurus tetapi ianya adalah proses yang secara perlahan-lahan utk kekalkan bentuk dan seterusnya turun dengan selamat tanpa kesan sampingan..

Kesan sampingan yang baik adalah hehe.. kulit lebih moist dan licin.. *buy 1 dapat extra gitu*

set untuk turunkan berat badan
Konsep yang mudah..

Bakar
Buang
Bina

JIka kita skip salah satu kemungkinan kita tidak akan mencapai bentuk badan yang kita inginkan.. kerana seumpama membaiki rumah yang rosak, dan kita hanya baiki dinding sahaja walhal bumbung yang rosak akan menyebabkan kerosakan yang lebih pada keseluruhan rumah..

Mamabeauty