Category Archives: Uncategorized

Terkenang

Walaupun sudah 2 tahun saya beraya bersama keluarga IL.. tetapi tahun ini lebih melankolik pabila setiap kali selepas berbuka my mom will said.. “Alhamdulillah, dapat sehari lagi berpuasa tahun ni”.. mungkin sesetangah orang yang dengar biasa but not for me..

Dengan keadaan abah yang amat uzur.. umur dah cecah 80tahun dan pernah mengalami strok before memang nampak puasa kali ini keadaan beliau sgtla menyedihkan..

with only both of them dirumah berdua sometimes feel heartsick… apalah yang diorng buat, what if and what that’s and so on…

Raya tahun ini juga walaupun out of 8 adik beradik just only 5 of us yang beraya bersama..
Alhamdulillah manage to visit my sister yang sakit di Bangan Dato.. “semoga beliau cepat sembuh”.. during Raya eve she fall sick.. terlalu lama makan ubat hospital katanya for her anemia.. 10 tahun.. n now her buah pinggang dah lemah.. baru2 ni sakit jantung pula n kencing manis yg agak tinggi..

Manage to give her all the supplement utk kawal kencing manis terutamanya GLA, b complex utk her anemia n esp also..

Tak tahu sampai bile gambar dibawah ni will last long… sometimes menanges sendirian miss all those my family..

Semoga mereka semua diberi kesihatan yang berpanjangan .. aminn

  

mamabeauty

mencari jalan Allah-

Cantek Bermula Sejak Bila???

Sangat subjektif kan istilah “Cantik” ini… ada gaks yg kata “its in the eyes of beholder” betul sangatlah tu.. taste memasing kan..
Ada yang kau tengok cantek dimata tapi aku tengok tak canteq pulak.. gitulah..
Tapi bermulanya cantek ini pabila kita sendiri inginkan kecantikan itu berada or senantiasa ada dengan kita. Sebab saya sedari sejak kenal bedak yg share ramai2 adik beradik dan semenjak itulah mulanya nak merasa cantik..
Well dulu2 zaman susah dan adik beradik ramai kan.. so cara tradisional sangatlah membantu.. Nak tau apa yang saya buat sedari umur dlm 13tahun mcm tu..
 dok jenuhla buat bedak sejuk untuk cantikkan wajah.. hehehe…

inilah hasilnya dok simpan lam botol… buh sket daun pandan utk bagi wangi

muka dedulu berjerawat batu camni.. adoiila time ni memang rasa rendah diri sngat2 sampai zaman bujang muka cenggini..

 
 

 berharap lepas pakai bedak sejuk menjelma jadi kulit semulus neelofa kans…
tapi hakikatnya nan ado pun sebab dulu mana ada segala pencuci muka segala.. balik bendang comot mandi gitu jer… pakai pun sabun 4 segi yg warna mcm klorox tu hehe..
and satu lagi punyala nak cantik kan muka pun ni sebab dok tengok kakak sendiri dok tenyeh muka hari2 pakai daun jambu..

ohh dedulu pokok jambu batu ni sebelah umah jer.. so bila nampak yg pucuk2 abes dah kakak ku akan kutip kan.. nak canteqla katakan.. hahaha kelakar sangat..

but yet lepas dah dapat merasa pegang duit sendiri pandaila guna pencuci muka segala n still muka berjerawat hahahaha… hormon badanku memang gini…

sehinggalah lepas kawen dan bersalin baru ok sket… n now sehingga menggunakan Shaklee lagila terasa mudanya *kharrttt thuii sangat kans*..

eh tapi ini dari penggunaan diri saya sendiri… dari cara tradisional zaman kanak2 sehingga sekarang, im feel more confident now keluar tanpa mekap dimuka.. feel fresh sgt2.. alhamdulillah…

so saya hanya konsisten detox dulu, cuci colon saya yg always tersumbat.. lepas tu saya makan b complex, vit c, vit e, esp, collogen dan even vivix..




 untuk pencuci luaran saya guna dari enfuensel juga dari Shaklee.. sgt berbaloi pun ya sebab berbulan baru abes gunanya..

Jadi apa cerita anda dari zaman tok kaduk jika ingin cantik kans… pada saya as long as x ada cela dah ok kot.. tak suka wajah berserabut… tanpa mekap lagila saya suka sebab au natural beauty gitu…

hahah wajah terbaru yg diupload haruslah bercahaya tanpa cela.. giteww… ini bersama anak dara saya yg geng exxo bersama.. *we looks like sisters dunt we??* okes sila muntah..


see ya in our journey kekalkan kecantikan sehingga hari tua..

mencari jalan
 
mamabeauty

 

Akhirnya Kini Pasti

Memang pasti pabila saya berjaya membuat roti jala yang sekian lama di damba.. haha bunyi memang poyo.. tetapi yg mengenali saya memang tau sekian lama saya buat semua menjadi lempeng saja.. *nanges

Percubaan beberapa kali memang agak tidak menjadi dengan si dobot Balqis lagi mencuba sama.. hehehe tetapi aktiviti petang yg amat mengujakan bersama anak2 dara didapur mencuba buat roti jala..

akhirnya memang pasti.. yg molek2 jer yg saya amik hahaha dasar tanak kalah memang senantiasa ada… nak tunjuk mesti yg comei2 jah.. yg tak comei buat tatapan diri sendiri kekekekkee… ini adalah pinggan utk jiran saya.. see saya berikan yg terbaik sahaja..

roti jalaku yg menggiurkan

kari daging campak2 hehe

 Bukan setakat saya memasak roti jalan untuk makan petang kami tetapi juga teruja dengan begitu banyak yg war2kan di IG betapa sedapnya congo bar.. so marilah mokcik google n cuba… Well utk saya tidak begitu minat kerana semacam brownies pun ada just ini lagi dry kot… tapi anak2 suka jer.. janji diorg happy dpt mencuba resipi baru..


congo bar






Begitulah berlalunya hari minggu saya bersama anak2 dirumah.. selain pergi memenuhi undangan raya dari jiran dan sahabat handai…

Cuma terkesan juga minggu ini bila habis segala semak2 di depan tu saya cuba utk buatkan new garden.. rasa kosong tetiba.. tu yang sibukkan diri… till then bila dah moleh saya share disini ya…

Yang masih ingin mendapatkan supplemen shaklee boleh order di sebelah kanan side bar tu ya.. terima kasih
 

Mencari Jalan

Mamabeauty

 

Karipap dan Roti Jala Pembuka Seleraku

Selain suka memasak saya juga suka berkebun *phuiii, ini tifu*.. saya juga ada beberapa keinginan yang masih lagi tergantung sehingga sekarang..

Dimasa lapang bila stress sikit2 saya suka baking cake.. tak kiralah RV, cup cake or even brownies.. ini so far semua menjadi.. hahaha eksen sket…

tetapi keinginan untuk memasak mcm kuih muih tradisional masih lagi kuat… even sehingga sekarang kisah saya buat karipap “peroi” hahaha ini lawak… masih lagi trauma sebab makan karipap yang saya buat jadi mcm karipap tu sebu…

(agak2 pening dok nak mkn karipap gini??) ni in years 2008 kot.. and that was the last saya buat karipap peroi.. kakakaka
 
Karipap Peroi
 (nampak dok bertapa buruk versi karipap ku??) *nanges sambil hembus ingus*

dan lagi satu kisah saya membuat roti jala.. so far semua jadi lempeng… kah kah kah *gelakkan diri sendiri*

Boleh jer makan roti jalan tu but versi lempeng lah kaedahnya… ohhh kari dia memang sedap cuma kena gelak makan with lempeng..

teringin nak dapat yg comei2 mcm hat ni…


ok itu misi saya ujung minggu ini.. Ka ja.. fighting…



Mamabeauty



 

F.R.I.E.N.D.S.s.s.s.s

“F.R.I.E.N.D.S are like star, you cant always see them but you know they’re are always there”

(sebelum anda baca hingga ke bawah sila take note ataupun abaikan jelah tentang cara2 tuan belog memuji diri sendiri)

Begitulah mereka2 ini yang saya kenal dari zaman AF1 lagi.. wahh such a long way kans.. and now dah nak masuk zaman AF2014 dah.. but yet we are still “berkoneksi” each others.. ohh ketinggalan *yang jauh dimata dan jua dihati adanya* tercampak dibumi Ostolia.. hehe

You name it, ada yang berlatarbelakangkan dari genre Bankers, Education, Secretaries, Lawyer, Magistrate mahupun Ahli Mujik aka HIPPIES.. haha refer to yg jauh iteww..

Ada yg berkenan buat menantu ataupun isteri idaman??? bulih jua contact saya ya.. yg pasti berbaju biru dah ada yg punya minta maaf walaupun permintaan sgt tinggi.. kah kah kah…

 Teiba ahkak feeling2 chanteq disitu.. *mata keatas dan tangan kedada*..haha
 
 dah seharusnya orang tinggi lebih menyerlah..*ok takada kena mengena pun*..hanya disebabkan ini belog saya jadi sukahati nak puji giteww.. *muntah ijou*
 
dan saya tidak dapat terima ada yg feeling2 princess ditengah2.. *sila tarik rambut sendiri*
 
ok nanti lepas raya kita jumpa lagi ya… mungkingkah gara2 ada suara2 katak bernyanyi????
 
loves
mamabeauty
 

 


Cara Mudah Membeli Supplemen Shaklee Dengan E-Sell

E-sell di Shaklee

Bagi memudahkan para pelanggan saya untuk lebih mudah mencari produk idaman mereka terus dari website shaklee, diperkenalkan cara baru melalui E-SELL.

Lebih mudah hanya dengan clik-clik di website dan barang akan terus dihantar ke depan pintu rumah anda.

Supplement Shaklee

Jika inginkan jadual pemakanan boleh berhubung dengan saya ya.

Kemudahan di hujung jari ini amatlah membantu bagi WAHM untuk lebih efficien didalam business mereka.

Saya juga tidak mahu ketinggalan untuk memperkenalkan E-SELL disini..

Mudah dan cepat.

Mesti cuba ya..

mamabeauty

Proses Nyah Toksin, Kurus dan Gastrik di bulan Ramadhan

Proses Nyah Toksin

Bulan puasa lazimnya ramai yang ambil pendekatan untuk nyah toksin.. memang disarankan puasa pun kan.. kita sudah setahun mkn tanpa henti, inilah masanya kita beri usus kita berehat untuk sebulan berpuasa.. Alhamdulillah.. kita punya perut pun nak rehat kan..

Misi Kurus

Dibulan puasa juga adalah medan terbaik untuk cuba turunkan berat badan dan misi kurus menjelang hari raya. Selain daripada dapat nyah toksin, dengan pengambilan supplemen yang konsisten insyaAllah akan mempercepatkan lagi proses misi untuk kurus kita.

yang saya cadangkan ialah

disebabkan kita sudah semulajadi nyah toksin yg sekian lama ada didalam usus, maka proses utk kurus akan lebih mudah..

selain daripada dpt kurus yang ada masalah gastrik juga akan mudah berpuasa tanpa perlu merasai kesakitan perut insyaAllah

Kawal gastrik

Dengan pengambilan konsisten semasa bersahur ESP dan mealshake dan PD ianya dapat membantu kita utk lebih bertahan daripada rasa pedih perut dan hidrasi semasa berpuasa..

so anda sudah ready utk berpuasa???

InsyaAllah permulaan puasa yang tidak lagi kita ragui dengan dapat nyah toksin, lebih kurus dan mengawal gastrik..

mama beauty

Majis Kejutan Di Hari Lahir

Kejutan di Hari Lahir
 
 
Tidak pernah menyangka dan diduga ya.. dah berusia begini masih lagi diberi kejutan oleh sahabat yang berusaha untuk meriahkannya lagi dengan segala effort mahkota Elsa… *ahemmm* dan kek segala..
 
Jika sebelumnya saya menerima hadiah yang dikirim juga bersama kejutan yang tidak disangka, majlis meraikannya juga sama .. nasib saya masih sihat utk kejutan2 yg akan datang.. 
 
 
Tidak berkongsi bulan atau tarikh lahir yang sama, tetapi disatukan didalam majlis kejutan bersama teman saya Rose Zaihani yg akan menyambutnya pada bulan ini.
 

*saya feeling2 Princess Elsa, hahaha nasib baju tak 7 tingkat*

Sometimes its not about hadiah yang mahal ataupun siapa kita, tetapi bila orang memberi dengan ikhlas sepenuh jiwa untuk meraikan kita dan ukhwah yang ada buat saya terharu.

Thanks semua.. you know who you are..

mama beauty

Proses Pemulihan Slip Disc

Bila Slip Disc Berulang

Saya terpanggil untuk berkongsi bilamana slip disc saya bisa berulang bila sudah bisa juga tidur yang lena, membuat beberapa kerja rumah, boleh memasak dan menyapu lantai apatah lagi mop ya.

Nikmat tidak terkata bila seorang ibu, isteri dan suri rumah separuh masa ini bisa melakukan kerja-kerja rumah. Saya tidak betah duduk sahaja dan melihat rumah berkecah tanpa di kemas.

Tetapi baru-baru ini saya mengalami simptom-simptom “Slip Disc” kembali. Mungkin dari aktiviti saya yang tidak pernah kenal erti “duduk diam” ini.

Kemungkinan-kemungkinan akan berlakunya slip disc kembali adalah teramat tinggi.

selain dari konsisten masih lagi makan 3 serangkai

AJHT
OMEGA
DAN OSTEMATRIX

Sekarang saya tambah rangkaian VIVIX pula sehari sesudu untuk lebih cepat proses recovery berlaku.

KENAPA VIVIX???

 

Kerana kandungan yang kaya reveratrol sgtla hebat lebih 10x ganda ya..

JIka saya konsisten mkn 3 serangkai mengambil masa 1 minggu atau 2 minggu amazingly saya konsisten bervivix lebih mengurangkan tempoh kesakitan slip disc saya. Now 2 hari sudah terasa keselesaan sendi2 dan kurangkan radang.

Saya memang amat berharap perkongsian saya sebagai salah seorang yang bertahun-tahun merasai “slip disc” ini akan dapat membantu mereka-meraka yang masih mencari-cari atau tertanya2 selain pembedahan tidak adalah cara lain untuk menyembuhkan slip disc.

Jadi saya memang sarankan sesiapa yang memang inginkan keselesaan yang cepat dan tidak mengambil masa, boleh cuba bervivix.. supplement bukannya ubat ya tetapi ianya memenuhi keperluan nutrisi badan kita.

InsyaAllah jika kita usaha tanpa jemu, beserta doa dan berserah padaNya.. pasti ianya akan membuahkan hasil..

sayang semua

mamabeauty

Start Bright Series – Kami Berjaya Dengan Bermula ke Siri Pembelajaran Ini

Kenapa saya stick dengan business shaklee instead yang lelain???
Salah satunya ialah pembelajaran yang berterusan ataupun inisiatif daripada Group Leader untuk anak2 buah dibawah susur galur untuk lebih berilmu..

* Seek Knowledge
* Workd Hard and Work Smart
* Help others to help others

Point Pertama ialah Seek Knowledge.. memang tiada habisnya bukan.. setiap hari, setiap saat, ada sahaja cabaran baharu, ada produk baharu yang perlu belajar dan sebagai Distributor ataupun Group Leader sememangnya masih terus-terusan kena belajar dan lebih advance daripada saingan Distributor yang lain.

BE A DIFFERENT BY OUR KNOWLEDGE..

Dibawah susur galur PAF, saya sendiri di Group Alia Ventures juga terlibat menganjurkan bersama “Start Bright Series” buat kali ke 8

Bertempat : Ours Cafe, Bandar Sri Damansara
Masa         : 2 – 5 ptg

Apa impaknya atau bagusnya “SBS” ini????

Yer, dengan usaha tanpa jemu menghadiri ‘SBS” ini impak naik ke pentas di NC baru2 ini.. bukan setakat ilmu bertambah tetapi juga ukhwah dan pengiktirafan dari Shaklee.

Ohh untuk “SBS” ini diadakan secara percuma sahaja untuk semua ahli-ahli yang berdaftar dibawah susur galur PAF.

Jom sama-sama pada yang berminat atau masih tertanya-tanya apakah yang di ajarkan dan diperkenalkan ataupun diberi pencerahan di “SBS” ini.

Hanya RM65 untuk menjadi ahli dah boleh hubungi saya di 019-2511448 wassap/telegram/line ataupun email di mamabeauty1@gmail.com

salam sayang
Mama Beauty