Hujan Emas Di Negeri Orang.. Hujan Batu Di Negara Sendiri

Bila cuti sekolah anak2 terperuk duduk dirumah.. jika dulu saya tidak pun berkesempatan nak melawat negara orang waima ke Kuala Lumpur pun tidak pernah mengikuti lawatan sekolah.. paling jauh rasanya saya ke Ipoh..

Itu dulu zaman saya kecik2.. dari pengalaman hidup itulah saya memang berazam untuk melihat negara orang jika ada kesempatan.

Cuti yang lepas ini, berkesempata utk bawa anak-anak melihat cara hidup, kesusahan rakyat di Vietnam or Saigon semasa perang. Kesan peperangan sehingga sekarang masih terasa dan boleh dilihat ya.

Paling excited tentulah si tomel Balqis.. ini juga pengalaman pertama beliau menaiki erl.. seronok katanya naik keretapi mama.. how blessed to hear that.. sometimes tak perlu yang mahal2 untuk membuatkan mereka teruja.

Memang saya pentingkan kesihatan bila berjalan-jalan bersama keluarga terutamanya kesihatan anak-anak saya.

Saya memang membawa bekalan seperti Nutriferon, Vit c, VItalea, Omega , B complex dan Ostematrix.. Alhamdulillah sepanjang di sana walaupun cuaca yang panas kering dan hujan tidak menentu.. batuk n selsema cepat recover..

Pengalaman bawa anak2 melihat betapa “bersusah-susah dahulu dan barulah bersenang-senang kemudian”… dari melihat kesan peperangan di “War Museum”, menyususi Sungai Mekong dan akhirnya ke Chu Chi Tunnel untuk merasai sendiri bagaimana susahnya tinggal bergelap didalam terowong yg amat sempit amatlah bernilai..

Kita yang sering terlalai pun masih boleh belajar.. bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang..

Mencari jalan
mamabeauty

Hadiah Berganda Untuk Peluang Perniagaan di Social Media

Perjalanan business saya dengan shaklee sepanjang cycle lepas sangatlah menyeronokkkan pabila tahun ini dapat pula naik pentas untuk ambil award..

Bukan sahaja cash setiap bulan yang kami dapat itu, ini juga salah satu “appreciation” daripada shaklee kepada business2 leader yang konsisten dan effektif sepanjang cycle lepas 2013/2014.

Tidak mustahil sebenarnya apabila dulu saya hanya berangan2 untuk naik dipentas yang sama bersama-sama mentor dan juga teman2 seperjuangan di shaklee..

Walaupun 1 award sahaja tahun ini untuk cycle lepas insyaAllah tahun ini untuk tahun hadapan saya pastikan ada banyak award lagi yang bakal saya bawa pulang.

Setiap jerih perih, susah payah saya seperti dihargai..

Saya hanya bermula dengan RM65 sahaja dan side income saya ini memang melebihi jangkaan saya selama ini.

Dengan mentor yang selalu membimbing dan group yang hebat semua ini tidak mustahil digapai didalam Shaklee.. hanya usaha kita sendiri yang menentukan hala tuju empayar business masing2..

InsyaAllah saya akan terus memberi lebih lagi kepada group AV saya dimasa hadapan..

Jika berminat untuk menjadi salah seorang protege saya dan bersama-sama untuk merubah impian masing2.. inilah masanya..

Tiada istilah faktor usia ataupun sudah terlambat jika kita tidak pernah memulakannya..

Alia
Hidup untuk memberi

Persediaan Gastrik Untuk Ramadhan

Bulan May adalah bulan kelahiran saya.. yang bestnya ialah Mealshake datang bersama-sama dengan bulan May ini..

Saya memang peminat tegar kombinasi Mealshake, ESP dan performance drink.. yelah saya ni sekian lama ada gastrik.. dan masa yang tidak menentu makan. Maklumlah kengkadang tu terkejar-kejar dan tidak sempat makan dimasa-masa yang ditetapkan.

Jadi bekalan senantiasa ada di office untuk saya jika tidak berkesempatan untuk makan tengahari. Jika berpuasa juga sangatlah membantu kerana selain memberi rasa lebih kenyang dengan kombinasi ketiga-tiganya ianya memberi lebih kebaikan kepada diri saya..

Jom kita tengok manfaat utama Meal Shake Shaklee ini:

1. Nutrisi Lengkap

~mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat akan menyebabkan menyukarkan kadar penyerapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. ia turut mengandungi lecithin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak

2. Membekal nutrisi kepada sel tubuh

~kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel kulit, kuku, rambut, darah, organ, imun dan lain-lain.
3. membantu tumbesaran

~mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses pembesaran tubuh badan
4. Anti oksida


~Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen anti oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

 
5. Mengembalikan seri wajah

~mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan kuprum yang cukup untuk membina sel-sel darah yang sihat, sekaligus memberi kompleksi wajah yang lebih cantik
 
6. detokfikasi

~kaya dengan serat larut untuk membanu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus
 
7. kelazatan rasanya

~ minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktosa semulajadi, penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan.
 

 
Selain daripada itu, mealshake juga sesuai untuk tumbesaran kanak2 yang picky eater, sering tidak fokus, mudah terkena penyakit seperti demam, batuk dan imun badan rendah.. dan sebagainya..
 
Berikan kombinasi mealshake dan omega untuk mereka..
 
dapatkannya sekarang ya kerana untuk ahli2 shaklee bulan ini adalah promosi terbaik untuk penyimpanan di bulan Ramadhan..
 
Sesuai untuk kanak2 dan juga orang dewasa.
 
alia
 

Jana Pendapatan Dengan Social Media di Mana Sahaja

Jika dulu masa tahun 2000 gitu tidak begitu ramai yg membuat business online ini. Bnyak dari blog.. time itu teringin juga saya sebenarnya walaupun kawan2 blog pun bukanlah ramai tetapi memang terasa dekat bila membaca blog.. mostly hanya melalui adss dan nuffnang mereka menjana pendapatan.

Secara peribadinya saya lebih suka membaca blog ditahun itu kerana mereka2 lebih sincere dan kita yang membaca pun lebih terasa dekat dihati.. Sekarang pun masih ada yg menulis diblog tetapi bahan bacaan saya sudah tidak sama.

Berbalik pada bagaimana blog memberi kelebihan untuk menjana kewangan, saya rasa sekarang ini dengan wujudnya facebook, instagram, wechat, telegram dan akan datang apa pula.. Perniagaan online bukan lagi dipandang remeh. Telah ramai diluar sana menjana pendapatan 4 angka, 5 angka dan 6 angka dengan perniagaan online.

Sesetengah suri rumah ataupun yang masih bekerja juga boleh menceburkan diri didalam perniagaan online ini secara ekslusif jika mendapat tunjuk ajar dan bimbingan yang betul.

Walaupun dahulu tidak ramai yang cerdik IT.. termasuk juga saya, sekarang ini hanya dengan memiliki akaun di media sosial semudah A,B dan C kita mempunyai perniagaan kita sendiri.

Saya tertarik dengan perniagaan online Shaklee kerana lebih fleksible.. dari erti kata tidak terlalu terikat dengan sesiapa kecuali terikat dengan Rules and Regulation Syarikat sudah semestinya. Cumanya kita boleh merancang bilakah kita ingin boost sale, bila kita nak berehat, bila kita hendak masa untuk kita luangkan dengan group business dan bila pula sepatutnya kita luangkan masa utk keluarga.

Semua ini terletak kepada cara kita sendiri menguruskan MASA.

Kami diberi panduan, tunjuk ajar yang  berterusan melalui media sosial di Group Facebook, Group Wassap kerana FLEKSIBILITI yang dimahukan setiap kita ialah.. dimana jua kita berada.. media sosial menghubungkan kita.

Ini adalah salah satu kriteria yang saya rasa sgt2 membantu jika terdapat ahli2 yang mempunyai anak2 kecil dirumah, suri2 rumah yang tiada kenderaan sendiri utk berjumpa.. lebih fleksi dengan hanya berjumpa di “alam maya”..

Kenapa perlunya berterusan segala bentuk panduan dan tunjuk ajar ini?? Kerana shaklee senantiasa berlainan dari yang lain.

Group support yang sgt penting utk kita teruskan momentum..

Sekiranya, sesiapa berminat untuk menyertai Group saya sebagai Shaklee Independant Distributor, boleh menghubungi saya..

Alia
Hidup Untuk memberi

Bukan Sekadar Financial Freedom – Ikatan Ukhwah yang tiada nilainya – Master Celebration Shaklee

Buat julung kalinya saya menghadiri Master Celebration yang dianjurkan oleh Shaklee untuk sesiapa yang telah berjaya menaiki rank Master Coordinator.

Secara jujurnya ini adalah pertama kali bagi saya menghadiri majlis sebesar ini. Jika sebelum2 ini memang setiap bulan terdapat 2 atau 3 majlis yang serupa dianjurkan tetapi saya tidak hadir pun untuk merasai bagaimana hebatnya majlis yang dianjurkan oleh Shaklee.

Yer.. semuanya adalah PERCUMA sempena meraikan diri kita ya..

OK lets berkenalan dengan Master yang diraikan iaitu Master Azlin dan Azlan dan Master Puteri dan Aznin.

Kedua-duanya adalah mentor dan upline saya dimana Master Azlin merupakan “Nenek” saya dan Master Puteri pula adalah “Mak” saya didalam Shaklee.

Kedua-duanya banyak memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada saya selama menceburi perniagaan Shaklee ini. Terima kasih dan tahniah kepada mereka berdua kerana mengapai impian untuk “memberi lebih kebaikan dan menyebarkan lebih bantuan pada yang memerlukan”.. 

Selain mendaki impian “financial freedom” bagi saya ikatan ukhwah yang sangat rapat diantara kami di PAF sangatlah sukar diceritakan. Bersama-sama merasai pahit manisnya mengharungi perjalanan business ini bersama-sama.

Sememangnya terasa terharu, sebak dan sangat manis bila bersama-sama merasai saat2 kegembiraan ini bersama peneraju PAF oleh Master Puteri.

Alhamdulillah saya merasa sangat teruja dan bersyukur kerana berada di group yang betul didalam Shaklee ini untuk saya juga merasakan hasil yang sama kelak.

 

Kejayaan adalah lebih manis jika diraikan dengan semua orang2 yang terdekat, terapat, ahli keluarga yang banyak menyokong dan ahli kumpulan yang selama ini berada bersama-sama kita.

Always Believe, believe and believe..

Mama Beauty
-hidup untuk memberi-

Tempoh Berpantang Dengan Shaklee

Selepas melalui proses kehamilan sepanjang 9 bulan 10 hari, tiba masanya ibu2 berdebar menanti saat2 proses kelahiran dan seterusnya tempoh berpantang.

Saat ini pastinya ibu2 tercari-cari produk yang betul2 selamat, halal dan semestinya untuk kedua-dua ibu dan anak ya.

Dengan supplemen shaklee tiada lagi bau-bauan dan tiada lagi rasa panas mencengkam untuk ibu melalui tempoh berpantang dan tiada lagi baby akan mengalami cirit birit kesan daripada panas apa yg ibu2 makan semasa berpantang.

Ibu2 juga ingin melalui tempoh berpantang dengan tenang dengan penyusuan yang amat bermakna untuk proses ‘bonding’ dengan anak..

mari kita lihat sebahagian supplemen shaklee yang diperlukan oleh ibu-ibu yang bakal melalui proses berpantang seterusnya penyusuan selama 2 tahun InsyaAllah.

Kenapa mesti supplemen Shaklee???

  • Sembuh dari luka berpantang dengan cepat
  • membentuk dan membina semula darah merah yang banyak tumpah semasa kelahiran
  • pemulihan luka dalaman rahim
  • mengelakkan stres untuk menghindar meroyan
  • untuk membantu memenuhi keperluan ibu menyusumemberi tenaga untuk ibu yang menyusu dan perlu bangun malam berjaga.

 

Zinc
Zinc membantu mempercepatkan proses baik pulih luka luaran dan dalaman (rahim), bagi yang tidak makan ikan haruan atau pati ikan haruan, zinc adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan ikan haruan. Selain itu zinc juga membantu untuk mengurangkan masalah keguguran rambut selepas melahirkan.Yang penting sekali ialah zinc dapat membantu dalam masalah “kedinginan” selepas bersalin.
ga bayi.

Vitalea (Multivitamin with iron)Multivitamin mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral, menambah kepada apa-apa makanan yang kurang di dalam badan kita. Sangat bagus diambil oleh ibu-ibu yang berpantang kerana kita tahu bahawa semasa berpantang banyak makanan yang tidak boleh diambil, dan multivitamin adalah pilihan terbaik bagi menggantikan makanan tersebut. Iron juga penting untuk ibu yang telah kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan.

B ComplexB Complex membantu mengatasi kelesuan, penting bagi kesihatan mental mambantu mencegah kemurungan (meroyan) dan sebagai penenang (anti stress). Perlu bagi urat saraf. Untuk ibu-ibu yang baru melahirkan anda memerlukan B Complex bagi mengatasi masalah kelesuan dan dapat mengatasi kemurungan atau meroyan

Vitamin C (Sustaine Realease Vita-C)Vitamin C penting dalam pembentukan kolagen dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan. Membantu dalam proses pemulihan luka dan membantu meningkatkan taraf sistem pertahanan badan. Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan sudah tentu anda inginkan luka cepat pulih dan Vitamin C adalah jawapan kepada masalah tersebut

Sebagai tambahan untuk ibu-ibu berpantang boleh juga mengambil Energizing Soy Protein (ESP) sebagai minuman harian anda dan Ostematrix (Kalsium Magnesium with vitamin D), kedua-dua supplement ini boleh mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan melancarkan air susu ibu. Bagi ibu yang menghadapi masalah pembuangan air besar bolehlah mengambil Lecithin kerana ianya tidak mengganggu perut bayi, ianya melancarkan pembungan dengan cara yang lembut. Tetapi harus diingatkan bahawa pengambilan Vitamin ini perlu diikuti dengan pengambilan air masak yang cukup sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari.
ibu bahagia dan si manja ceria..

mamabeauty

Kurus Dengan Cepat Atau Kurus Perlahan-lahan dan Menten Slim???

Banyak sekarng ini produk2 untuk kurus dipasaran..

Sebelum mencuba dengan set shape daripada Shaklee saya pernah berada disituasi “GEMOK”.. Bukan main2 atau sekadar indah kabar dari rupa.. saya pernah cecah berat badan hampir 70kg dan terpaksa bertukar dari size S,M,L ke XL..

Memang hanya mampu nanges *dalam hati*.. selebihnya saya cuba diet, cuba bersenam still berat badan saya hanya turun 1kg dan gain dlm 2-3kg.. memang sometimes rasa mcm nak give up pun ada sebenarnya.

 

Sehinggalah saya mencuba dengan set shape dari shaklee ini..

 

3 konsep utama –BAKAR, BUANG, BINA

1. BAKAR
Produk: LECITHIN/ OMEGA GUARD
Fungsi: bertindak sebagai pemecah dan pembakar lemak dan kolestrol


Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak2 yg lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.

Kenapa org yang nak kurus suke Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak).Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.


2. BUANG

Produk: ALFALFA/HERB LAX
Fungsi:membuang lemak, toksin dalam badan

Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Apa yang sesuai untuk detox adalah Herb-lax atau Alfalfa. Bagi mereka yang tidak mengalami masalah sembelit boleh cuba Alfalfa. Herb-lax pula sesuai untuk mereka yang





mengalami masalah sembelit.









3. BINA

Produk: CINCH/SOY PROTEIN
Fungsi: bina otot, elak kulit menggelebeh
 
Protein sangat diperlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.
SANGAT MUDAH BUKAN HANYA BAKAR, BUANG DAN BINA KEMBALI OTOT..
 
Sekarang saya lebih happy dan konfiden dengan penampilan saya :-)
 

 

Jangan ragu2 untuk mencuba kerana produk2 shaklee telah mendapat sijil halal yang sah ya..
 
boleh pm saya/wassap 0192511448 jika berminat untuk mendapat konsultasi percuma dan harga kasih sayang..
 
 
love,
 
mama beauty
 
 
 













Kesuburan dan anak sebagai Penyeri Rumahtangga

Ibu-ibu yang masih tidak mempunyai cahaya mata pasti dambakan tangisan dalam rumah tangga bukan??? Memang adat kita jika masih belum berpunya ditanya, jika sudah berkahwin “bila nak ada anak pula”.. itu lumrah..

Suatu yang pasti emosi ibu bapa ini juga hendaklah senantiasa tip top barulah mudah proses untuk mendapatkan anak.. Tidak beremosi selalu, stress dengan kerja atau sekeliling lagi. So sangat2 penting untuk mempunyai fasa bertenang.

Amalan2 sunnah juga haruslah dipraktikkan selain mencuba dengan supplemen ya. Biarlah seiring apa yg kita mahu itu.

Shaklee menawarkan set kesuburan untuk suami isteri yang masih belum mempunyai zuriat ataupun melalui tempoh tidak subur selepas anak pertama..

Seeloknya penyediaan tubuh badan yang sihat haruslah dimulakan dengan  b complex dan vitalea dan alfalfa.

  • Vita Lea
  • Penting bagi membekalkan dan menyeimbangkan keperluan nutrisi dalam dalam. Oleh kerana gaya hidup yang sibuk, pemakanan yang tak sihat. Semua ini sebab kita hilang atau tak langsung menikmati nutrisi penting sehari-hari. Jika badan dilengkapi dengan semua vitamin dan mineral. Pastinya badan akan lebih cekap berfungsi.
    • B Complex
    Bagi suami, B Complex penting untuk menjana tenaga. Paling penting B Complex bersifat anti stress. Jadi suami atau isteri lebih menikmati masa ‘bersama’. Bagi isteri pula, amat penting mengambil B Complex untuk merancang kehamilan. Kandungan asid folik di dalamnya diperlukan untuk elak risiko spina bifida pada bayi (pembentukan tulang belakang yang tak sempurna).
     
    • Alfalfa
    Ini paling penting untuk isteri/wanita. Bertindak seperti kacip fatimah. Juga merawat masalah-masalah ‘Miss V’ (organ reproduktif wanita) seperti keputihan, kegatalan dan sebagainya.
     
    Untuk suami seharusnya mengambil VIT E dan ZINC
    Bagi meningkatkan kualiti sperma. Vita E sangat membantu. Menambah kiraan atau bilangan sperma. Juga tingkat kebolehan reproduktif bagi suami. Ia juga membantu melahirkan rasa ‘bersemangat’ untuk bersama pasangan masing-masing.
    • Zinc Complex
    Ini khas untuk suami. Mempertingkatkan kualiti sperma. Juga menambah kepekatan dan kekuatan sperma. Bertindak meransang perbentukan hormon testosterone juga menambah jumlah bilangan sperma.
     
    Untuk isteri pula mengambil GLA COMPLEX
    Penting untuk isteri bagi menghasilkan ‘cecair kesuburan’. Cairan ini membantu memberi ruang untuk sperma terus hidup di dalam tiub fallopio hingga lima hari. Selain itu, GLA berfungsi memberi keseimbangan hormon yang memberi kesan pusingan period yang tetap dan kurangkan kesakitan ketika datang bulan. Juga membantu mengecutkan cyst jika ada.
     
    insyaAllah jika dengan jadual pengambilan supplemen yang sesuai dan doa, doa + doa semoga dipermudahkan untuk perjalanan mendapat cahaya mata..
     
    Beberapa testimoni pengguna set kesuburan shaklee
     
     

     
    salam sayang
    alia

    cuti2 dengan Shaklee

    saya memang suka bercuti nak2 lagi jika percutian anda berbayar.. hehe siapa yang tak nak kan.. walaupun saya bekerja sesambil itu saya sempat juga menjengah negara orang well like “sambil menyelam saya dapat tangkap ikan”..

    Tetapi, didalam masa bercuti itu saya juga akan pastikan diri saya sihat sepenuhnya dari segi sakit kaki, cramp, demam and selsema or cirit birit.

    Sebagai distributor shaklee semenjak saya menggunakannya saya memang amat berpuas hati sekiranya pergi bercuti kerana insyaAllah jika konsisten makan seminggu sebelum pergi Nutriferon saya boleh tingkatkan imun badan saya semasa ke negara orang.

    Kerana percutian saya kali ini dari musim sejuk ke musim panas so perubahan cuaca amatlah saya titik beratkan kadar kesihatan saya supaya tidak mengganggu mood bercuti itu nanti.

    Dari KL saya singgah di Paris dan sempat melawat tempat wajib iaitu Eiffel Tower..

    memang indah dan tidak terkata.. siapa yang pernah jejak sahaja yang tahu perasaan saya..

    menunggu untuk mengambil shot di waktu malam lebih mencabar saya kerana cuaca yang sejuk dan berangin..

    walaupun seketika saya amat bertuah..

    dari negara sejuk ini saya teruskan jalan2 saya ke Brazil untuk bekerja pula.. ini lagi mencabar kerana hanya kadar muslim disini hanyalah 1% sahaja.

     

    ini adalah pemandangan biasa di pantai Copacobana, Rio D Jeneiro Brazil.. setiapa masa dan ketika pantai dipenuhi lautan manusia..

    saya akan pastikan minum air yang mencukupi dan makan supplemen secara konsisten untuk elakkan hidrasi

    VIt c
    Osteomatrix
    Vitalea
    Bcomplex

     

     

    Setiap malam juga saya akan pastikan minum sesudu vivix untuk kekal bertenaga kerana disini 12jam time different dari Malaysia membuatkan saya mengantuk hehe..

     

    JIka anda juga berpeluang untuk bercuti2 dan tidak ingin mengganggu mood anda sekiranya sakit ahli keluarga anda sakit maka dengan konsisten makan supplement shaklee amatlah membantu.

     

    salam sayang
    alia the adventures..

    Lecithin Bukan Sekadar Untuk Kurus

    Selain daripada untuk kurus, ramai sebenarnya tidak tahu yang Lecithin sebenarnya adalah lebih daripada sekadar itu..

    Mari kita tengok kelebihan Lecithin  daripada Kak Cery dari www.mamafaiz.com

    Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan .. .Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans …dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin…dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean…

     1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
     2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
     3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
     4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.…
     5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
     6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria.Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
     7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
     8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
    . Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
     10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
     11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
     12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
     13. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

    jika inginkan konsultasi percuma boleh hubungi saya..

    alia